Adaugă alertă de preț

La vârf: Totul despre Cupa de aur a Mondialului de Fotbal

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 22.11.2022
Preț aur (XAU-RON)
10773 RON/oz
  
+ 16 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
cupa de aur FIFA

Istoria campionatului mondial de fotbal a început acum aproape un secol și, anul acesta, are loc pentru prima oară iarna, în mijlocul sezonului sportiv. Deoarece aurul este întotdeauna asociat succesului, echipa câștigătoare a Cupei Mondiale FIFA primește o cupă de aur, iar jucătorii echipei respective medalii din aur. În acest articol, ne-am propus să vorbim despre istoria și designul trofeului FIFA.

Pe blogul nostru, am discutat într-un articol anterior, care a poate fi citit pe linkul de mai jos, despre medaliile de aur oferite în cadrul altor competiții sportive mondiale, cum ar fi Jocurile Olimpice.

Citește mai multe despre acest subiect: Cât ar câștiga fiecare țară dacă și-ar vinde medaliile de aur olimpice

În articolul de astăzi, pe lângă informațiile legate de trofeu, vom vorbi și despre ce se întâmplă cu el și medaliile de aur după ce sunt acordate, precum și ce echipe au câștigat cele mai multe titluri.

Istoria primei Cupe Mondiale de fotbal

Designul trofeului care urma să fie acordat în cadrul primei Cupe Mondiale FIFA, din Uruguay, a început în 1929 și îi aparține artistului Abel Lafleur. Acesta a realizat o sculptură, în stil Art Deco, care o înfățișează pe Nike, zeița greacă a victoriei, ținând deasupra capului o cupă de aur. Pe piedestalul pe care stă zeița, realizat din lapis lazuli, sunt menționați câștigătorii între 1930 și 1970. Baza cupei a fost schimbată de două ori pentru a permite mențonarea a mai mulți câștigători. Trofeul a fost inițial numit „Victoria”, dar în 1946 a fost rebotezat după numele celui de-al treilea președinte al FIFA, Jules Rimet, care a ocupat funcția între 1921 și 1954 și care a fost principalul promotor al Cupei Mondiale.

Trofeul Jules Rimet avea 35 cm înălțime și cântărea 3,8 kg, dar era doar placat cu aur, fiind realizat din argint.

Regina Elisabeta a II-a oferind Cupa Mondială căpitanului Angliei Bobby Moore în 1966

Regina Elisabeta a II-a oferind Cupa Mondială căpitanului Angliei Bobby Moore în 1966

Primul câștigător al cupei a fost chiar gazda evenimentului, Uruguay, iar următoarele 2 ediții consecutive au fost câștigate de Italia.

Ce s-a întâmplat cu cea mai valoroasă cupă de aur din lume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

După începutul războiului, în 1939, a devenit evident că nu se mai putea organiza un asemenea eveniment pe durata conflictului. Astfel, Italia a decis să mute cupa într-un seif, pentru a o proteja. Odată cu avansarea războiului și atacurile aliaților, vicepreședintele FIFA, Ottorino Barazzi, a decis să ia în propriile mâini soarta trofeului Jules Rimet. Astfel, în cadrul unei operațiuni secrete, decide mutarea cupei într-un loc total neobișnuit – sub propriul pat. Potrivit Comitetului Olimpic Internațional, italianul a ținut trofeul ascuns într-o cutie de pantofi pâna la următoarea ediție a campionatului mondial, care a avut loc în 1950, și la finalul căruia echipa Uruguayului a devenit din nou campioană, învingând echipa gazdă a Braziliei.

Cupa Mondială și furturile

Cu doar câteva luni înainte de Cupa Mondială din 1966 din Anglia, trofeul, a cărui valoare de asigurare la acea vreme era de 30.000 de lire sterline (echivalentul a aproximativ 600.000 de lire sterline astăzi), a dispărut. Trofeul fusese expus, alături de o colecție mult mai valoroasă de mărci poștale, la Westminster, împreună cu o colecție semnificativ mai scumpă de mărci poștale rare.

Vezi mai multe despre subiect: British Sovereign – o monedă de aur pe care soarele nu apune niciodată

Nu doar că au ales să fure cel mai puțin valoros obiect expus, dar hoții au cerut și o recompensă o sumă de două ori mai mică decât suma pentru care era asigurată cupa. Scotland Yard a pregătit banconte false pentru a răscumpăra cupa, îl prinde pe unul dintre hoți după o urmărire spectaculoasă în centrul Londrei, dar trofeul și cei care au ochestrat acest furt au rămas un mister.

Dar, la o săptămână de la jaf, o descoperire uimitoare are loc. David Corbett și câinele său Pickles descoperă un pachet suspect, învelit în ziare, sub o mașină parcată. Potrivit declarației ziariștilor de la The Guardian înăuntru a descoperit o:

Femeie ținând deasupra capului o farfurie și discuri cu cuvintele „Germania”, „Uruguay”, „Brazilia”.

Corbett și-a dat seama imediat despre ce este vorba, iar după ce polițiștii au dovedit că nu avea nicio legătură cu hoții, Corbett a primit 6.000 de lire sterline (puțin peste 110.000 de lire sterline la valoarea actuală). Câteva luni mai târziu, fotbaliștii britanici au câștigat cupa și au primit câte 1.360 de lire sterline fiecare.

Brazilia însă, nu a fost la fel de norocoasă. Cupa Jules Rimet, care rămăsese în posesia țării pentru că Brazilia câștigase titlul de trei ori, a fost furată și nu a mai fost recuperată. Dar la începutul anilor 1980, brazilienii nu au fost atât de norocoși când Cupa Jules Rimet a fost din nou furată. În acest moment, este o posesie permanentă a țării, care este prima triplă campioană mondială. Până atunci, Cupa Mondială de aur a fotbalului pe care o știm astăzi era deja creată.

Nașterea trofeului modern al Cupei Mondial de Fotbal

Trofeul FIFA actual este creația lui Silvio Gadzaniga, care a înlocuit-o pe zeița Nike cu doi sportivi anonimi victorioși. Potrivit sculptorului, designul poate fi descris așa:

Linii emană de la bază, ridicându-se în spirale, întinse pentru a primi lumea. Din incredibila tensiune dinamică a corpului compact al sculpturii se ridică trupurile a doi sportivi în momentul palpitant al victoriei.

Aspectul trofeului a fost determinat și de răspândirea din ce în ce mai mare a televiziunii, fiind acum nevoie de o cupă care să poată fi văzută din orice unghi ar fi filmată, nu doar din față. Potrivit fiului lui Gadzaniga, care lucrează la Bertoni, studioul unde a fost conceput și întreținut titlul și unde încă se fac copii:

S-a gândit cum va fi folosit trofeul. Prin urmare, este făcut pentru a fi prins puțin deasupra bazei și ridicat cu ambele mâini, așa cum ar fi ridicată o cupă într-o ceremonie.

Cupa FIFA este realizată din aur de 18 carate și are 36,5 cm. Deoarece aurul este mult mai dens decât argintul, trofeul este semnificativ mai greu – aproape 6,2 kg. Din nou, spre deosebire de prima cupă, trofeul actual este gol, altfel ar fi prea greu pentru a fi ridicat de către fotbaliștii victorioși. .

Tabelul 1: Cupa Mondială FIFA, în cifre

 
Diametrul bazei 13 cm
Înălţime 36,8 cm
Material aur de 18 carate; malachit (baza)
Greutatea aurului pur 4,9 kg
Proveniență Șapte țări

Interesant, conținutul de aur pur la momentul creării sale valora 23.400 de dolari. Astăzi este de peste zece ori mai mult – 286.600 de dolari. Dar valoarea sa reală este semnificativ mai mare, cupa de aur fiind evaluată la aproximativ 20 de milioane de dolari, ceea ce îl face cel mai scump trofeu sportiv.

Portarul german Sepp Meier ridică cupa de aur în fața mulțimii de pe stadionul din München

Portarul german Sepp Meier ridică cupa de aur în fața mulțimii de pe stadionul din München

Noul trofeu a debutat la Cupa Mondială din Germania de Vest din 1974, câștigată de gazde cu 2-1 împotriva Olandei. De atunci, trofeul realizat în întregime manual (inclusiv replicile sale) a fost câștigat de șapte țări. Dar ce primesc de fapt câștigătorii?

Ajunge trofeul din aur la cea mai bună echipă de la Mondialele FIFA?

FIFA a învățat, evident, din experiențele anterioare, iar țările câștigătoare ale Cupei Mondiale la fotbal nu păstrează originalul pentru totdeauna. În schimb, primesc o suliță de bronz aurit. Astăzi, trofeul original de aur părăsește Muzeul FIFA din Zurich doar pentru ceremoniile oficiale, inclusiv ceremonia de premiere după finală, câștigătorul luând acasă o replică. Până în 2002 însă, jucătorii nu doar că au ridicat cupa de aur inițială, dar țara câștigătoare avea dreptul să o păstreze și să o afișeze public până la următoarea Cupă Mondială.

Diego Maradona cu cupa în 1986

Diego Maradona cu cupa în 1986

Deoarece aurul este un metal moale, iar jucătorii euforici nu au neapărat prea multă grijă cum o mânuiesc, trofeul FIFA este restaurat după fiecare turneu. Acest proces presupune curățarea și, uneori, chiar acoperirea trofeului cu un strat nou subțire din aur.

Tabelul 2: Cine a câștigat Cupa Mondială la fotbal

An Câştigător Al doilea Al treilea/al patrulea Gazdă Premii în bani (milioane USD)
1930 Uruguay Argentina SUA/Iugoslavia Uruguay
1934 Italia Cehoslovacia Germania/Austria Italia
1938 Italia Ungaria Brazilia/Suedia Franţa
1950 Uruguay Brazilia Suedia/Spania Brazilia
1954 Germania Ungaria Austria/Uruguay Elveţia
1958 Brazilia Suedia Franta/Germania Suedia
1962 Brazilia Cehoslovacia Chile/Iugoslavia Chile
1966 Anglia Brazilia Germania/Portugalia Anglia
1970 Brazilia Italia Germania/Uruguay Mexic
1974 Germania Olanda Polonia/Brazilia Germania
1978 Argentina Olanda Brazilia/Italia Argentina
1982 Italia Germania Polonia/Franţa Spania 20
1986 Argentina Germania Franta/Belgia Mexic 26
1990 Germania Argentina Italia/Anglia Italia 54
1994 Brazilia Italia Suedia/Bulgaria SUA 71
1998 Franţa Brazilia Croația/Țările de Jos Franţa 103
2002 Brazilia Germania Turcia/Coreea de Sud Japonia și Coreea de Sud 156,6
2006 Italia Franţa Germania/Portugalia Germania 282
2010 Spania Olanda Germania/Uruguay Africa de Sud 420
2014 Germania Argentina Olanda/Brazilia Brazilia 576
2018 Franţa Croaţia Belgia/Anglia Rusia 791

 

Numele fiecărui câștigător al Cupei Mondiale FIFA este gravat pe partea inferioară a cupei. Țara și anul în care a câștigat sunt scrise în spirală. Interesant este că mai există loc doar până la competiția jubiliară, care va avea loc în 2030. Atunci se va schimba fie designul soclului, fie fontul cu care sunt scrise numele câștigătorilor.

Dar care este povestea medaliilor?

Țara a cărei echipă a câștigat primește cupa de aur, iar jucătorii echipei o medalie de aur. Cât valorează ea? Foarte simplu, cel puțin 71.800 de dolari, cu cât a fost vândută la licitație medalia de aur a unui jucător din echipa națională a Franței, care a câștigat ultimul campionat mondial, ce a avut loc în 2018 în Rusia. La o altă licitație, o medalie a unui jucător brazilian care a făcut parte din echipa căștigătoare a Cupei Mondiale din 1994 a fost cumpărată cu doar 48.000, în timp ce o alta, deținută tot de un brazilian, de data aceasta câștigător la Cupa Mondială din 2002, s-a vândut cu 50.000 de dolari.

Referitor la medaliile din aur olimpice, știm că ele conțin în principal argint, nu aur, însă nu avem informații oficiale despre medaliile oferite câștigătorilor de la Cupa Mondială la Fotbal. Dar din nou, pe baza informațiile avute despre Jocurilor Olimpice, unde ultimele medalii din aur solid au fost produse în 1912, putem presupune că și cele oferite în cadrul Mondialului de Fotbal FIFA nu sunt aur pur.

Până la sfârșitul anilor 70, doar jucătorii de pe teren primeau medalii, acum însă toți membrii echipei câștigătoare sunt medaliați. În 2007, FIFA a decis să onoreze retroactiv restul sportivilor cu medalii.

Preț aur (XAU-RON)
10773 RON/oz
  
+ 16 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești