Adaugă alertă de preț

Principalele forme de depozit

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Școala de Aur în data de 23.02.2021
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Depoit, depozit la termen, depozit la vederem economisire

Aproape toată lumea are un depozit, într-o formă sau alta. De aceea este important să cunoaștem caracteristicile depozitelor. Să înțelegem evoluția lor dar și forma în care au ajuns să se regăsească în prezent.

Știm deja ce sunt banii și dobânzile și cum se formează valoarea propriu-zisă. Am discutat despre toate aceste lucruri în articole anterioare, pe blog. Acum este momentul să ne familiarizăm cu următorul concept important pe care îl întâlnim în viața noastră de zi cu zi. Desigur, ne referim la depozite.

În acest articol vom afla cum au apărut depozitele pe care le cunoaștem și le folosim astăzi. În cele ce urmează vom lua în considerare împrumuturile și manipularea acestora, precum și legătura dintre împrumuturi și depozite. 

Această legătură joacă un rol crucial în crearea bulelor și în aproape toate crizele economice de-a lungul istoriei.

Ce este un depozit la cerere?

Un depozit este un contract în care se specifică faptul că o persoană, numită „deponent” sau „depozitant”, transferă către o altă persoană („deponent” sau „depozitar”) un obiect mobil pentru păstrare și, la cerere, obiectul în cauză trebuie returnat imediat către deponentul sursă. Această definiție descrie termenul de depozitele la vedere.

În afară de acestea, există însă un alt tip de depozite – depozitele la termen.

În trecut, diviziunea care reiese din definiția de mai sus a fost deosebit de importantă. Motivul constă în faptul că, în cazul depozitelor la vedere, proprietatea asupra bunurilor sau activelor care nu sunt neapărat bani sau aur, ci pot fi orice bunuri, nu este transferată depozitarului și valoarea acestora rămâne în proprietatea deponentului. 

De aceea, băncile, ca instituții care au acceptat depozitele, au fost obligate să restituie depozitul. În același timp, băncile care au acceptat depozite și au apelat la servicii de tip bănci de depozite nu au perceput în fapt dobânzi. De unde lipsa dobânzilor? 

Deoarece rolul băncilor era pur și simplu de a fi un custode al activelor – în practică de a acționa pur și simplu ca un seif. Profiturile veneau ca urmare a taxelor plătite de clienții lor. Din obligația băncilor de a păstra integral valoarea activelor investite rezultă cerința deponenților de a banca cu rezerve complete.

Există multe motive pentru care oamenii își investesc depozitele la cerere și aproape toate sunt observate și astăzi. Cu toate acestea, liderii oferă siguranța, comoditatea și transferul ușor de fonduri.

Dacă ne imaginăm o structură financiară în care aurul este bani – un status quo care a persistat de secole până la începutul anilor 1970, este de înțeles că oamenii își vor depune aurul în custodie, pentru că, mai întâi, acesta nu este ușor de transportat și, în al doilea rând, poate fi furat de la proprietar dacă, de exemplu, se cunoaște că păstrează cantități mari de aur în casa sa.

Mai multe despre subiect, aici: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Sistemul băncilor de depozit și al depozitelor la vedere, în care dreptul de proprietate asupra activului investit nu este transferat depozitarului, există în întreaga lume de milenii. 

Iar transferul de drepturi a fost atât de important încât în ​​Catalonia, un bancher care nu a putut să returneze fondurile depuse la el în termen de un an de la solicitarea lor a fost condamnat la moarte.

În magnusul său, „Banii, creditul bancar și ciclurile economice”, economistul Jesus Huerta de Soto descrie cel puțin un caz de delapidare. În ciuda reformei bancare, pe care o vom discuta mai jos, cazuri judiciare de delapidare de către bancheri au existat în unele țări europene până la aproape mijlocul secolului al XX-lea.

De ce depozitul nu poate fi un împrumut?

Am văzut deja cum caracteristica definitorie a depozitului la vedere este păstrarea dreptului de proprietate asupra fondurilor depuse, ceea ce nu se aplică și în cazul împrumutului. 

Despre aceste lucruri o să discutăm, pe larg, într-un articol separat. Dar există și un motiv economic pentru care un depozit nu poate fi un împrumut.

Iar acest motiv se compune din următoarele reguli:

  • În cazul împrumuturilor, bunurile curente sunt schimbate cu bunuri viitoare. Dacă ne întoarcem la articolul privind ratele dobânzii, ne vom aminti că acesta este rolul lor – de a prezenta măsura în care oamenii preferă astăzi bunurile în locul bunurilor în viitor. Aceste este motivul pentru care împrumuturile poartă dobânzi .

Acesta nu este însă și cazul depozitelor. „Deponentul unei sume de bani care primește în schimb o poliță care poate fi convertită înapoi în bani în orice moment și care îi poate face exact aceeași lucrare ca suma menționată în ea nu a înlocuit-o pe cea existentă pentru marfa viitoare”, scrie Ludwig von Mises într-una dintre cărțile fundamentale pe această temă – Teoria banilor și a creditului

Polița pe care a primit-o împotriva depozitului său este, de asemenea, o marfă existentă pentru el. Investiția banilor nu înseamnă în niciun caz că a renunțat la eliminarea imediată a bunului pe care îl posedă.

Este important de știut că un depozit nu poate fi un împrumut, deoarece în sistemul financiar modern este practic acceptat opusul. Astăzi toți banii investiți în sistemul bancar pot fi folosiți de acesta – un aspect care ar fi reprezentat o groază legală pentru oamenii din trecut. 

De aceea, în timpul nostru, vorbim de rata dobânzii, care este practic inimaginabilă pentru depozite, așa cum a explicat teoreticianul italian Pasquale Coppa-Zuccari în cartea sa Il Deposito Irregolare („Depunerea greșită”):

O consecință directă a dreptului acordat deponentului de a-și retrage depozitul în orice moment și a obligației sale corespunzătoare către deponent de a-l preda la cerere și de a-l păstra în permanență la dispoziția deponentului tantundemul* său dat ca depozit incorect este imposibilitatea absolută a depozitarului de a datora dobânzii deponentului. 

*tandundem = suma datorată, același cuantum.

Care este depunerea greșită?

Coppa-Zuccari nu a ales întâmplător cuvântul „greșit” pentru titlul cărții sale.

Depozitul la termen

Un depozit la termen este un depozit în care fondurile sunt investite pentru o anumită perioadă, la finalul căreia depozitarul trebuie să returneze nu numai activul investit, ci și dobânzile aferente acestuia. Aici deponentul nu plătește o taxă, dar își transferă și proprietatea asupra bunurilor pe durata împrumutului.

Spre deosebire de un depozit la cerere, el nu are voie să retragă suma oricând dorește. În caz contrar, suma depozitului la termen va fi actualizată cu suma termenului rămas până la expirarea acestuia. În același timp, instituția financiară nu este obligată să mențină disponibilitatea totală a cantității de tantundem.

După cum reiese din definițiile date până acum, un depozit la termen nu este, de fapt, un depozit, ci un împrumut pe care „deponentul” îl acordă băncii sau depozitarului. Întrucât cele două activități nu au nimic în comun, au fost realizate de instituții diferite.

Cei care desfășurau o activitate reală de depozitare și serveau pur și simplu ca seifuri erau numiți bănci de depozit. Pentru ei, după cum s-a dovedit, profitul s-a format din taxele pe care le-au plătit consumatorii. Al doilea tip, care a funcționat cu termenul „depozite”, au fost băncile de credit

Aceștia au folosit fondurile pe „depozite” la termen ale clienților lor pentru a acorda ei înșiși împrumuturi, iar profitul lor a fost format din diferența (sau marja) dintre dobânzile plătite și cele primite.

Să vedem de ce nu există astăzi o astfel de diviziune.

Reforma lui Peel, modificări ale conceptelor juridice și depozitelor de astăzi

În ciuda sancțiunilor, utilizarea fondurilor la cerere a fost întotdeauna tentantă pentru participanții la piața financiară. De obicei, guvernele însele se numărau printre instituțiile care profitau de acest lucru, deoarece li se acordau împrumuturi în condiții foarte favorabile.

Acesta este motivul pentru care legile se schimbă treptat într-un mod care nu necesită păstrarea rezervelor complete la depozitele la cerere – se trece de la operațiuni bancare cu rezerve totale la operațiuni bancare cu rezerve parțiale . În practică, acest lucru elimină unul dintre elementele cheie ale depozitului propriu-zis și anume proprietatea asupra fondurilor investite.

O cronică completă a schimbărilor legislative și teoretice este prezentată din nou de Jesus Huerta de Soto în „Bani, creditul bancar și cicluri economice”. Important de punctat faptul că acesta este modul actual de operare al sistemului financiar de astăzi. 

De exemplu, în zona euro, rezervele minime pe care băncile trebuie să le mențină sunt de 1% din valoarea „depozitelor”, iar în România de 10%. Restul de 99% sau 90% din depozite pot fi folosite pentru a fi oferite pe post de împrumuturi.

Schimbarea este vizibilă din alt punct de vedere – acum depozitele câștigă în popularitate peste tot în lume. După cum s-a dovedit, această tendință nu s-a mai înregistrat niciodată în ceea ce privește depozitele la vedere.

Cu discrepanța dintre definițiile dintre „depozit” și „credit” și regulile privind proprietatea asupra fondurilor, nu mai este necesar ca două tipuri separate de bănci să desfășoare activități în domeniul depozitelor. Așa s-au născut băncile comerciale, cele care există și astăzi.

Legea Peel pentru oprirea manipulării banilor

Singura încercare de a opri manipularea banilor a fost Legea Peel, adoptată la 19 iulie 1844 în Anglia, care este încă în vigoare astăzi. 

Legea interzice băncilor să creeze bancnote negarantate, dar nu și să facă rezervări parțiale sau să creeze depozite negarantate; acesta este și actul normativ care stă la baza funcționării pentru o bancă centrală în Anglia – Banca Angliei.

Iată ce subliniază De Soto despre această lege:

Așa se explică de ce Legea Peel din 19 iulie 1844, baza întregului sistem bancar modern, interzice emiterea de bancnote negarantate, dar nu reușește complet să atingă obiectivele dorite: stabilitatea monetară și definirea clară și protecția drepturilor de proprietate ale cetățenilor din punct de vedere bancar.  Eșecul este cauza incapacității legiuitorilor de a înțelege că depozitele bancare cu rezervă parțială au exact aceeași natură și duc la aceleași consecințe economice ca și bancnotele negarantate. Drept urmare, Legea Peel nu interzice operațiunile bancare de rezervă parțiale și permite practica veche de secole de „acordare” a depozitelor negarantate (secundare) să continue ”.

Aceasta este istoria depozitelor, natura lor economică și juridică și starea în care se află astăzi.

Aparent, unele dintre caracteristicile lor, cele care le definesc ca „depozite”, nu există în prezent și, în același timp, operațiunile bancare cu rezerve parțiale sunt o practică obișnuită.

De ce acest lucru este de o mare importanță pentru economia modernă? Vom afla în articolele următoare când o să discutăm despre împrumuturi și crize economice.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești