Adaugă alertă de preț

Bitcoin versus aur

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 20.07.2021
Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 39 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Lingou de aur de investiții, Bitcoin

Interesul pentru toate criptomonedele în acest moment este descris simplu și la obiect de Meyer Amschel Rothschild, care spune:

Lasă-mă să controlez banii unei națiuni și nu-mi pasă cine scrie legile.

Sursa puterii băncilor centrale este capacitatea lor de a controla oferta monetară a lumii. Suntem atât de naivi încât să ne așteptăm că vor permite cuiva să răstoarne controlul pe care îl exercită? Evident că nu. Într-un interviu din 2017, Daniel DiMartino Booth, fost consilier al președintelui Rezervei Federale din Dallas, Richard Fisher, a răspuns la întrebare astfel:

– Vor permite guvernele criptomonedelor private să coexiste cu criptomonedele de stat?

– Nu.

Viitorul bitcoin și al criptomonedelor

Cred că Bitcoin și alte criptomonede au fost promovate de către instituții pentru a populariza banii digitali și a-i face mai ușor de acceptat în rândul oamenilor. Este un început pentru eliminarea monedei fizice și introducerea monedei digitale create de băncile centrale (monedele digitale ale băncii centrale sau CDBC). Odată ce vor fi puse în circulație și vor fi acceptate universal de către toți oamenii, nu va mai fi nevoie de criptomonede.

Declarația Rezervei Federale conform căreia are în vedere crearea unei astfel de monede digitale – Fedcoin – vine în sprijinul acestei ipoteze. Chinezii au început deja să distribuie yuanul digital. Rusia se pregătește de lansarea rublei digitale. Alte bănci centrale, cum ar fi Banca Angliei și Banca Canadei, iau și ele în calcul crearea propriilor criptomonede.

Iată o serie de declarații ale  unor oficiali din domeniul bancar pe această temă:

„Directorul BCE Christine Lagarde a spus că Bitcoin sprijină spălarea banilor” – LiveMint ;

„Directorul BCE, Christine Lagarde, a spus că „nu sunt valute, ci active speculative” – com ;

„Directorul BCE, Christine Lagarde, a spus că este „exclus”ca băncile centrale să dețină bitcoin!” – com ;

Yellen spune că investitorii trebuie să fie foarte atenți cu anumite sectoare și să catalogheze bitcoin ca fiind „foarte speculativ” – CNBC ;

„Administrația Biden poate obliga întreprinderile să declare tranzacțiile bitcoin în valoare de peste 10.000 USD către IRS (Fiscul american)” – NASDAQ ;

„IRS a amenințat că va confisca criptomonedele de la persoanele care nu și-au plătit impozitele” – Yahoo ;

„Beijingul este neîncrezător față de criptomonede. În 2017, au închis bursele locale, dar nu au declarat bitcoin ilegal și nu au oprit minarea acestuia. Acum, celor care minează, nu li se mai permite acest lucru.” – Reuters ;

„Bitcoin a scăzut la un nivel minim după ce minerii de cripto au încetat să mai opereze în China” – Markets Insider ;

Andrew Bailey, reprezentant al Băncii Angliei a numit criptomonedele „periculoase” – Economic Times ;

„Royal Bank of India a forțat în mod informal creditorii să-și înceteze relațiile cu bursele și comercianții de criptovalută, deoarece piețele speculative nu sunt agreate, chiar dacă Curtea Supremă a decis că băncile pot lucra cu industria” – Reuters ;

„Banca Canadei spune că cel mai mare obstacol în calea percepției criptomonedelor ca mijloc de plată este volatilitatea lor” – Economic Times ;

Banca Canadei: valoarea intrinsecă a bitcoin și etherium „este greu de stabilit” – Decriptare ;

„Gata cu kebab-urile cumpărate cu bitcoin, deoarece Turcia a interzis plățile în criptomonede” – Financial Post ;

„HSBC spune „nu” bitcoinului – CEO-ul descrie criptomoneda ca fiind prea volatilă, dificil de evaluat și opacă” – India Today.

Simțiți starea generală printre aceste titluri? Băncile centrale și autoritățile din întreaga lume se pregătesc deja să confrunte bitcoin și alte criptomonede. Ce se va întâmpla atunci când toți își vor cumpăra propriile criptomonede create de băncile centrale? Vom afla în următoarele 12 luni. Ceea ce știm în acest moment este că niciuna dintre aceste bănci centrale nu cumpără Bitcoin, în schimb repatriază și cumpără aur.

Problema cu volatilitatea bitcoin

O altă problemă este cea a volatilității și a capacității bitcoinului de a fi văzută ca un mijloc de stocare a valorii.

Grafic: Prețul bitcoin

Prețul bitcoin

 

Sursa: CoinMarketCap

Bitcoin a crescut de la o mie de dolari pe monedă în martie 2017 la o valoare maximă de 20.000 de dolari în decembrie 2017. Aceasta este o creștere parabolică a prețului de 20 de ori sau 2000% în doar nouă luni. Apoi, s-a prăbușit cu 84% până la 3.200 de dolari în decembrie 2018, în doar un an.

De la 4.000, în martie 2020, a crescut la un vârf de 65.000 de dolari în aprilie 2021 – o creștere de 16 ori sau 1600% în doar un an. Din acest vârf, criptomoneda și-a pierdut 54% din valoare într-un colaps perfect. S-a întâmplat în  doar șase săptămâni! Și după ce a atins un nou vârf de 69.000 de dolari la începutul lui noiembrie 2021 (apreciere de 130%), s-a prăbușit din nou dramatic și rapid, pierzând încă 40% din valoarea sa în următoarele două luni.

A spune că bitcoin este volatil ar fi cea mai blândă definiție. Cu toate acestea, volatilitatea extremă este antiteza conceptului de „dispozitiv de stocare”. Având în vedere că Bitcoin are cea mai mare capitalizare de piață dintre toate criptomonedele, ideea că criptomonedele în general pot stoca orice valoare este foarte discutabilă.

Să ne întoarcem la ipoteza că guvernele, băncile centrale și corporațiile la nivel global lansează eforturi coordonate pentru eliminarea bitcoinului și a altor criptomonede. Cum o vor face?

Văd trei potențiale oportunități de atac. Prima este interzicerea tuturor tranzacțiilor cu criptomonede. Corporațiile nu le vor accepta ca mijloc de plată. A doua este prin sistemul fiscal, în care autoritățile fiscale impun impozite uriașe pe criptomonede, de exemplu 90%. A treia este închiderea tuturor schimburilor de criptomonede din întreaga lume.

Dacă numai câteva tweet-uri ale lui Elon Musk ar putea duce la o vânzare de peste 50% în doar câteva săptămâni sau la prăbușirea bitcoinului în decembrie 2017, ce credeți că se va întâmpla cu criptomonedele dacă ajungem la unul dintre scenariile de mai sus?

Aurul și argintul – salvatorii puterii de cumpărare

Având în vedere declarațiile venite de la băncile centrale din întreaga lume pe care le-am văzut mai sus, nu este surprinzător faptul că nu cumpără criptomonede. Și ce cumpără? Aur. În prezent, s-au angajat să cumpere aur într-un ritm record. Mulți ar sublinia că băncile centrale și agențiile lor, băncile comerciale precum JPMorgan, suprimă prețul aurului și argintului de ani de zile. În mod clar, nu îl suprimă pe cel al criptomonedelor , deocamdată. Ei consideră că este convenabil pentru investitorii comerciali să cumpere criptomonede, dar nu și metale prețioase.

De ce? Poate pentru că folosesc criptomonedele ca precursori în pregătirea drumului pentru banii digitali creați chiar de băncile centrale și pentru că intenționează să elimine criptomonedele în viitor. În acest timp, aurul și argintul au fost cea mai bună formă de schimburi comerciale din timpuri imemoriale, iar băncile aleg să dețină o mare parte din cantitatea existentă. De exemplu, JPMorgan are cel mai mare volum de argint fizic din lume. Și banca nu cumpără nimic dacă nu crede că va obține profit din aceasta și, de obicei, un profit semnificativ. Când prețul aurului și argintului cresc, băncile mari sunt gata să câștige miliarde de dolari, dacă nu chiar trilioane de dolari.

În ceea ce privește oamenii obișnuiți ca noi, aurul și argintul fizic oferă o modalitate de investiție care nu poate fi urmărită online, se face în afara sistemului bancar, nu prezintă niciun risc și, dacă este sub formă de monede, este considerat un mijloc de plată legal în aproape toată lumea. În plus, aurul și argintul reprezintă forma supremă de conservare a valorii.

Problema stocării fizice a argintului și provocările transportului transfrontalier se estompează în comparație cu beneficiile pe care le aduc calitățile pozitive ale metalelor fizice menționate mai sus. Astăzi, ele sunt unele dintre cele mai subevaluate, dacă nu chiar cele mai subevaluate active de pe Pământ. De aceea Smart Money cumpără din ce în ce mai mult aur și argint. În același timp, ei pregătesc deja cadrul pentru o grevă a criptomonedelor la nivel global.

În concluzie, dacă vă concentrați asupra profiturilor din vânzare pe termen scurt (1-2 ani), există o mare probabilitate ca Bitcoin să crească până la peste 100.000 înainte ca acesta să pice de tot până la dispariție. Profiturile din alte criptomonede pot fi și mai mari.

Problema este că drive-ul din acest sector se limitează la fanatism, unii susținători ai criptomonedelor crezând atât de puternic în ele, încât nu le vor vinde niciodată. Sfârșitul acestei povești poate fi tragic, mai ales pentru mulți milionari și miliardari în criptomonede. Sper să nu am dreptate cu totul în această privință.

Însă dacă investiți cu o viziune pe termen lung, nu există o alternativă mai bună decât metalele prețioase fizice – acestea sunt cei mai buni salvatori ai puterii de cumpărare în situații de criză. Aurul a crescut cu 60% în anii 1930, pe măsură ce prețurile acțiunilor și imobilelor au scăzut. Aurul a crescut de 24 de ori în anii 1970 și argintul de 36 de ori. Aurul a crescut de opt ori de la începutul secolului 21, iar argintul a crescut de douăsprezece. Urmați Smart Money.

Raliul metalelor prețioase și al companiilor care le extrag abia începe și va dura ani de zile. Având în vedere cantitățile record de bani fiat tipărite, dacă istoria ne învață ceva, profiturile vor fi uriașe, mai ales în termeni reali.

via SprotMoney

Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 39 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești