Adaugă alertă de preț

Euro digital - o revoluție monetară sau un pas către abis?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 16.06.2021
Preț aur (XAU-RON)
10804 RON/oz
  
- 4 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
Euro digital

La începutul anului 2021, China a început să experimenteze yuanul digital, iar Europa, reprezentată de Banca Centrală Europeană (BCE), vine din urmă treptat cu euro digital. Unele țări, cum ar fi Suedia, sunt și mai evoluate în ceea ce privește digitalizarea monedelor.

„Euro digital” se referă la euro emis de BCE ca o criptomonedă. E important să clarificăm acest lucru, deoarece există deja un euro digital convențional, așa cum vom vedea mai jos. Să ne uităm la caracteristicile sale!

Euro digital nu este o inovație

Prin prisma teoriei economice, euro digital nu aduce nimic nou sistemului monetar. La fel ca euro fizic existent, aceasta va fi o monedă fiat. Asta înseamnă că nu va fi susținută de active, așa cum erau banii până la începutul anilor 1970, legați de aur prin intermediul dolarului (cel puțin teoretic).

Fie că vorbim despre euro convențional sau digital, BCE își va menține, de asemenea, monopolul privind creșterea ofertei de bani. Prin urmare, atât riscul valutar, cât și riscul devalorizării vor continua să existe, așa cum se întâmplă și în prezent. Acest lucru fost demonstrat și în timpul așa-numitei „Crize Corona”, în cursul căreia Băncile Centrale au obținut o inflație record a banilor fiduciari.

Singura diferență între euro fizic și euro digital este cea de natură tehnologică . Acest lucru este valabil, indiferent dacă moneda unică electronică se află sub un cont garantat de BCE (fiecare persoană îl va deține sau va emite ca jetoane, la fel ca majoritatea criptomonedelor). Dar nici aspectul tehnologic nu este o diferență semnificativă față de ceea ce există deja astăzi.

Graficul 1: Bancnotele euro în circulație

Bancnotele euro în circulație

Sursa: Banca Centrală Europeană

Euro digital are ca scop de bază eliminarea bancnotelor și monedelor fizice din circulație. Dar, oricum, cea mai mare parte a ofertei de bani nu este sub formă de bani fizici. Agregatul monetar M3 din zona euro, inclusiv moneda în circulație, depozitele la vedere și depozitele la termen, tranzacțiile repo pe termen scurt și fondurile mari de lichidități, s-au ridicat la aproape 14,8 trilioane. euro. Și cantitatea de bancnote și monede tipărite de BCE – puțin peste 1,4 trilioane. euro.

Graficul 2: Oferta monetară M3 în zona Euro

Oferta monetară M3 în zona Euro

Sursa: Tradingeconomics

Așadar, o mare parte din euro – aproximativ 90% din oferta de pe piață – este digital, doar că nu se află sub forma „cripto-euro” pe care BCE o dorește.

Euro digital, confidențialitate și amenințări

Banii centralizați, de orice fel, prezintă de obicei riscuri ridicate. Însă viitorul euro digital va avea și altele suplimentare, deoarece implică introducerea a noi tehnologii de BCE.

Securitate și date cu caracter personal

Confidențialitatea este percepută ca cea mai importantă caracteristică a euroului digital atât de către cetățeni, cât și de către profesioniști, în special, de comercianți și reprezentanți ai companiilor.

Acest subiect face parte din raportul discuției publice despre euro digital, realizat de BCE în aprilie, în care au fost primite peste 8.000 de răspunsuri, dintre care peste 90%  de la cetățeni. Cea mai mare preocupare a europenilor este legată de confidențialitatea și securitatea euro digital, iar acest lucru nu este întâmplător.

În 2018, unul dintre directoarele BCE, Dicționarul integrat de raportare (BIRD) al Băncii, a fost piratat, iar atacul în sine a fost descoperit luni mai târziu, aproape accidental. Banca centrală a recunoscut ulterior că datele personale ale unor utilizatori „s-ar putea să se fi scurs”.

Având în vedere metodele de fraudă și falsificare folosite de-a lungul istoriei umane, ne putem imagina atacurile la care se expun BCE și întreaga infrastructură a euro digital. Până în prezent, falsificarea banilor nu a reușit niciodată să afecteze întregul sistem de plăți. Dar, cu moneda digitală, miza va fi pe toți oamenii din zona euro și/sau pe datele lor personale.

Anonimatul din partea statului

Economistul Thorsten Polate a comentat un alt aspect al potențialelor amenințări reprezentate de moneda digitală după cum urmează:

Dacă ne uităm la China, putem vedea probabil unde se îndreaptă euro digital. Se așteaptă ca yuanul digital să aibă „un anonimat controlat”. Cu alte cuvinte, „numai” Banca Națională a Chinei, adică Partidul Comunist Chinez,  va avea acces la datele tranzacțiilor de plată.

Accesul birocraților anonimi la date personale, cum ar fi plățile și sumele pe care le avem, creează oportunități colosale de abuz, reprezentând o intruziune grosolană în spațiul personal. Mai mult, supravegherea potențială este o lovitură directă pentru fundamentele civilizației occidentale, care se bazează pe principiul libertății individuale. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că în drept avem postulate precum „prezumția de nevinovăție” și necesitatea de a demonstra o infracțiune pentru a permite percheziționarea proprietății private.

Deoarece toată infrastructura din spatele euro digital va fi gestionată de BCE, principiile de mai sus sunt demontate. Băncile Centrale din zona euro, respectiv autoritățile, vor avea acces în prealabil la datele referitoare la fondurile noastre.

Unii ar putea spune: „Dacă nu avem nimic de ascuns, nu avem de ce să ne temem.” Dar aceasta este o logică utilizată și de ministrul de propagandă al lui Hitler, Josef Goebbels. Astfel de judecăți ar trebui să fie, de asemenea, incompatibile cu modul în care societatea este organizată astăzi.

Riscurile economice pentru viitorul euro digital

Introducerea euro digital nu este doar o amenințare la adresa securității și confidențialității. Vine cu riscuri și la adresa economiei.

Euro digital și inflația

În timpul crizei pandemice, am văzut că politicienii au început să distribuie fonduri tipărite noi direct cetățenilor. Cu toate acestea, acestea trebuiau trecute prin bănci comerciale, iar banii plătiți ca împrumuturi.

Dacă toată lumea ar avea un sold în BCE sau în altă instituție financiară, acest pas va deveni inutil. Apoi, euro digital va putea pur și simplu să vizeze anumite conturi, inclusiv persoane fizice, companii și țări.

Totodată inflația, adică creșterea ofertei de bani va fi complet incontrolabilă și, odată cu aceasta, va avea loc subminarea puterii de cumpărare a banilor fiduciari. Rezultatul scăderii valorii banilor va fi simțit în buzunarele tuturor oamenilor mult mai puternic decât este astăzi.

Euro digital și creșterea eternă?

Așa cum am subliniat în Anatomia crizei din seria educațională Școala de Aur, extinderea acordării creditelor aduce un sentiment de boom economic, dar duce și la distorsiuni colosale. De obicei, se încheie atunci când băncile comerciale consideră că rezervele lor monetare sunt în pericol, caz în care reduc creditele și cresc ratele dobânzii, în urma cărora sunt corectate greșelile antreprenoriale. Acest lucru se întâmplă în recesiune.

Unul dintre motivele pentru care boomul se transformă într-o recesiune este acela că, pe când clienții băncii își pot retrage fondurile din seifurile lor, dacă banii fizici nu există sau sunt o parte complet marginală a sistemului de plăți, Băncile Centrale pot injecta euro digital în Băncile Comerciale pentru a-și crește activele, iar extinderea creditului ar putea continua pentru totdeauna.

Acest lucru poate crea un sentiment de „creștere eternă” în economie, dar costul va fi imens:

  • Structura producției va fi deformată din ce în ce mai mult. Resursele limitate nu vor merge acolo unde doresc consumatorii, iar o creștere economică perpetuă nu va mai putea fi posibilă
  • Eșecurile bancare devin imposibile. Falimentul indică o greșeală antreprenorială, care poate fi corectată ulterior. Atunci când euro digital poate fi pur și simplu distribuit băncilor, acest important mecanism pentru economie va rămâne ascuns.
  • Îndatorarea, care a atins deja valori astronomice, va crește din ce în ce mai mult. Economia va deveni instabilă, ceea ce înseamnă că ocuparea forței de muncă, salariile și capacitatea oamenilor de a-și satisface nevoile vor fi expuse unui risc crescut.

Graficul 3: Nivelul global al îndatorării (ca procent din PIB – scară dreaptă, curbă roșie; în trilioane de dolari – scară stângă, grafic albastru)

Nivelul global al îndatorării (ca procent din PIB - scară dreaptă, curbă roșie; în trilioane de dolari - scară stângă, grafic albastru)

Sursa: Institutul de Finanțe Internaționale

Concluzie

Euro digital nu este o inovație în sensul economic al cuvântului. Are toate caracteristicile euro deja existente, cu excepția modului în care are loc însăși oferta monetară. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că prezintă aceleași riscuri, plus altele noi.

Pe de altă parte, euro digital are potențialul de a avea un impact dramatic asupra funcționării sistemului monetar, care nu poate fi observat atunci când vorbim de bani fizici (deși reprezintă o parte foarte mică din oferta monetară). Fără prezența banilor fizici care acționează ca o constrângere a extinderii creditului, stadiul unui boom economic poate fi prelungit semnificativ, acest lucru aducând cu sine dezechilibre mari.

Preț aur (XAU-RON)
10804 RON/oz
  
- 4 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești