Adaugă alertă de preț

Cât costă o vizită în Istanbul?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Travel, Blog în data de 08.06.2021
Preț aur (XAU-RON)
10819 RON/oz
  
+ 29 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Există multe povești și cărți întregi despre Istanbul, capitala Orientului fiind cunoscută în Balcani și sub numele de Constantinopol. Iar clienții noștri ne întreabă, tot mai des, cât costă o vizită la Instabul. E greu să dai un răspuns general valabil, pentru că depinde de numărul de persoane și tipul de vacanță ales, dar sunt numeroase locuri fără de care o vacanță la Istanbul nu ar fi completă. Vom povesti despre ele și despre costurile pe care le implică mai jos.

Obiective de neratat

Istanbulul are o listă numeroasă de atracții turistice care merită vizitate și de aceea am făcut o selecție, sub forma unui itinerariu pe care îl puteți folosi ca recomandare de traseu.

Sfânta Sofia

Prima pe listă este Hagia Sofia, un monument cultural de excepție care a fost pe rând bisericăm moschee și acum muzeu. Considerată într-una dintre cele mai frumoase clădiri din lume, farmecul ei este greu de descris în cuvinte.  Taxa de intrare este de 25 de lire turcești.

Topkapi

În apropierea muzeului-biserică, se află un alt obiectiv impresionant: Palatul Topkapi, reședința sultanilor  din 1465 până în 1853. Topkapi a fost comparat cu Palatul Dogilor, iar acest lucru nu este întâmplător. Deși nu este atât de maiestuos, Topkapi găzduiește o colecție uriașă de arme, caligrafie, daruri de la conducători străini și o serie de miniaturi unice în lume. Principalele atracții sunt pelerina și sabia profetului Mahomed, dar și sala tronului, situată în a treia curte din Topkapi. Doar cei invitați personal de sultan au avut ocazia să intre în camerele sale private, care sunt extrem de bine conservate și în prezent. Taxa de intrare este de 40 de lire turcești, dar dacă vreți să vizitați și haremul palatului mai trebuie să plătiți încă 25 de lire turcești. Iar adesea cozile de la intrare pun răbdarea turiștilor la încercareÎn curtea palatului se află și biserica Sf. Irina, unde intrarea este 20 de lire.

Topkapi, Istanbul

Moscheea albastră

Un alt obiectiv foarte cunoscut, situat în imediata apropiere, este Moscheea Albastră . Finalizată în 1616, este prima moschee din Imperiul Otoman cu 6 minarete. Împreună cu clădirile anexe, formează un întreg complex numit kullie, incluzând o serie de clădiri administrative, o bibliotecă și altele. Intrarea este gratuită, dar există un dress code: bărbații trebuie să-și acopere umerii, iar femeile umerii și capul. Moscheea are 2 intrări, cea de la Hagia Sofia, care este mai populară printre turiști, iar cealaltă prin curtea complexului. În perioada mai – septembrie, aici are loc și un spetaculos joc de lumini și sunet.

Dolmabahce

Dolmabahce este „palatul european” al Imperiului Otoman târziu. Considerat o minune tehnologică la vremea respectivă, pentru construirea și decorarea lui nu s-au făcut economii, ridicându-se astfel la același nivel cu celebrele Versailles și Schönbrunn. Spre exemplu, pentru decorarea lui s-au folosit peste 14 tone de aur și peste 40 de argint folosite. Se pot spune multe despre Dolmabahce, dar nimic nu se compară cu experiența de a-l vedea cu proprii ochi. Biletul pentru vizitarea muzeului costă 90 de lire turcești, cel pentru harem 60 de lire turcești, iar dacă doriți să le vizitați pe amândouă, plus Turnul cu Ceas, biletul ajunge la 120 de lire turcești.

Biserica de Fier

Singura biserică ortodoxă de fier din lume a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, lângă sediul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. Biserica Sf. Ștefan este un simbol al luptei ortodocșilor pentru libertate, iar în 2018 a fost renovată și deschisă oficial. O fotografie în fața porților este un must, iar Intrarea este gratuită.

Biserica Sf. Ștefan din Constantinopol

Listra atracțiilor ce merită vizitate cuprinde, printre altele, și Turnul Galata, unde poți vedea Constantinopolul antic (35 de lire turcești), complexul muzeului arheologic (50 de lire turcești), o vizită pe Insulele Prințului sau un tur al Marelui Bazar, de unde puteți cumpăra tot felul de suveniruri,  bijuterii din aur, narghilele, eșarfe și alte obiecte tradiționale. Turcii au ridicat negocierea la rang de artă, așa că nu vă sfiiți să vă târguiți cu negustorii din bazar. Prețurile din majoritatea magazinelor de suveniruri sunt aproape triple, dar prin negociere pot scădea la jumătate.

Obiective moderne

Bulevardul Bagdad

În afară de o cultură bogată, Istanbulul are și cea mai lungă stradă comercială din Europa. Situat în partea anatoliană a orașului, bulevardul oferă o selecție imensă de restaurante, cluburi și, bineînțeles, buticuri ale celor mai faimoase branduri din lume. Aveți grijă, prețurile sunt ca pe Champs-Elysees! Prânzul într-un restaurant elegant poate costa între 150 și 250 de lire sterline pe persoană, deși există numeroase restaurante pe bulevard, unde prețurile sunt mult mai rezonabile.

Floria Mall și acvariul din Istanbul

Floria este cel mai nou și modern mall din Istanbul, care cuprinde și un imens acvariu tematic – cel mai mare din lume. Combinația dintre o locație unică, un centru comercial imens și un acvariu, îți va schimba complet percepția despre o „plimbare în mall”.  Dacă vrei să vizitezi un acvariu tradițional, al doilea ca mărime din Europa este acvariul Turcoaz, situat tot în Istanbul.

Safir

Aceasta este a patra cea mai înaltă clădire din Europa, iar taxa de 30 de lire sterline pentru a ajunge la etajul panoramic merită. Clădirea este complet ecologică și are mai multe grădini pe etaje diferite. Iar în  apropiere se află stadionul Turk Telecom, pentru cei cărora le place fotbalul. Puteți să vă bucurați și de un zbor cu elicopterul de 20 de minute peste oraș, la finalul căruia veți rămâne cu amintiri de neuitat și fotografii uimitoare. Prețurile variază între 500 și 650 de lire turcești.

Cartierul Ortakoy

Acesta este unul dintre locurile populare de petrecere din partea europeană a orașului. Situat între o biserică, o sinagogă și o moschee, cartierul este plin de cafenele, restaurante, cluburi, piețe și priveliști frumoase. Și dacă vrei să te simți ca un adevărat rege, te poți răsfăța cu un Sunday Brunch în fostele clădiri ministeriale situate de-a lungul Bosforului, transformate acum în hoteluri de lux. Prețurile pentru acest tip de brunch variază de la 180 la 320 de lire turcești. Îți garantăm că vei avea parte de un adevărat răsfăț culinar.

Cartierul Ortakoy din Istanbul

Cartierele Chihandir și Chukurkuma

Aceste două mini-cartiere sunt locurile preferate ale tinerilor, care sunt atrași aici număr ul mare de artiști, muzicieni și actori. Vizitatorii dornici de experiențe culturale moderne sunt sruprinși, la fiecare colș, de mici magazine, galerii și cafenele. Chukurkuma este, de asemenea, cunoscut pentru numeroasele sale magazine de antichități, precum și pentru divertismentul urban modern, cum ar fi Mazeup. Alte obiective interesante sunt Muzeul Inocenței care a inspirat cartea cu același nume a lui Orhan Pamuk și celebra galerie de artă modernă ARK Kultur.

Chukurkuma, Istanbul

Sfaturi și lucruri bine de știut:

  • Mâncarea stradală este delicioasă și foarte ieftină, prețurile variind între 10 și 15 lire sterline. Îți recomandăm fructele de mare!
  • Fă o plimbare pe străzile din jurul pieței Taksim. Vei găsi numeroase restaurante, magazine mici de familie și o atmosfera liniștită, nu departe de vibrația străzilor agglomerate. O cafea sau un ceai într-o cafenea de familie costă între 6 și 10 lire sterline.
  • Nu uita de suveniruri. Cele mai frecvente cadouri sunt magneții, care costă 2, 3 lire sterline, dar și articole mai scumpe, cum ar fi eșarfe care costă aproximativ 40 până la 60 de lire sterline, narghilea – până la 300 de lire sterline, și balsamuri sau produse cosmetice parfumate (prețurile variază cel mai mult pentru acest tip de produse). Nu poți pleca fără aseтmenea amintiri emblematice din călătoria ta la Istanbul.
  • Nu plătiți în valută! Mulți comercianți îți vor spune că acceptă dolari sau euro, ba chiar că preferă aceste valute. Nu te lăsa prins în jocul lor și asigură-te că ai suficiente lire turcești.
  • Negustorii pot fi destul de insistenți și vor fi perseverenți atunci când te vor chema la taraba lor. Refuză politicos și prefă-te că ți-a distras atenția altceva, dar cu un zâmbet. Aceasta este reacția potrivită.

Distracție plăcută în Istanbul!

Preț aur (XAU-RON)
10819 RON/oz
  
+ 29 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești