Înapoi

Elveția, 20 franci, Helvetia

6.45 g
21.6 carate
Elveția


Moneda din aur de 20 franci Helvetia este cea mai faimoasă și mai vândută monedă istorică e Elveției. A fost bătută pentru prima dată în anul 1883.


Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 20 franci elvețieni
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1897 și 1935.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

 

Pe fața monedei sunt reprezentate: Helvetia (personificarea feminină a Elveției), semnătura designerului „F.LANDRY” și textul „HELVETIA”.

 

 

Reversul monedei prezintă: stema Elveției, valoarea nominală, anul emiterii și simbolul monetăriei emitente.

 

Istoric

 

În anul 1865 Italia, Franța, Belgia și Elveția pun bazele primei uniunii monetare în Europa - Uniunea Monetară Latină. Părțile s-au pus de acord asupra unei anumite purități și greutăți a monedelor lor care să se echivaleze cu francii francezi de argint și aur. S-au pus de acord și ca monedele lor de aur și argint să fie în deplină egalitate, indiferent dacă acestea purtau un model o imagine sau un nume străin.

 

În momentul în care a devenit parte a alianței, a ales să nu-și emită proprii lor franci de aur. Primul motiv al acestui fapt a fost acela că primea un flux mare de monede de aur de la principalii săi parteneri comerciali Italia și Franța. Monedele străine aveau deja statutul de mijloc legal de plată, furnizat de autoritățile elvețiene. Un al doilea motiv era acela că valoarea nominală a monedelor de aur în uniunea monetară a fost stabilită la un preț aproximativ egal cu valoarea de piață a aurului. Astfel baterea și emiterea unor astfel de monede devenea neprofitabilă. Ceilalți membri ai uniunii au tolerat această decizie aproape două decenii, în timp ce Franța nu învinuiește Elveția de „parazitism“, în termeni de emisiune monetară.

 

În anul 1883, guvernul elvețian a decis să înceapă emiterea propriei sale versiuni a francului din aur. Tirajul este relativ mic în următorii douăzeci de ani. Acest lucru s-a schimbat odată cu izbucnirea primului război mondial, când Franța și Italia au abandonat standardul de aur în favoarea sistemului monetar Fiat. În perioada interbelică Elveția a emis aproximativ 51 milioane de franci din aur. Acest lucru reprezintă 83% din toate monedele de aur de 20 franci bătute din 1883 până în prezent.

 

 


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului