Adaugă alertă de preț

Cum a fost confiscat aurul în URSS prin alimente

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 13.03.2023
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
moneda de aur 5 ruble nicolae al II lea

Poate o pisică neagră să protejeze aurul de confiscare? În opera lui Mihail Bulgakov din anii 1930, diavolul Behemoth, care a petrecut cea mai mare parte a romanului „Stăpânul și Margarita” sub forma unei pisici uriașe, și diavolul Koroviev, fac acest lucru, deși într-un mod extrem de bizar. În această lucrare a sa, dar și în altele, se descrie cu multă ironie realitatea perioadei în care cetățenii celei mai mari țări din punct de vedere al suprafeței se confruntă cu hiperinflație, sărăcie și foamete frecventă.

Sunt confiscate aurul și valuta populației, însă ce metode sunt folosite pentru a face acest lucru și pentru ce sunt utilizate resursele colectate de Partidul Comunist? Veți înțelege de ce bunăstarea reală începe să scadă de la începutul secolului al XX-lea și cum se prăbușește nivelul de trai după Primul Război Mondial, revoluții și, ulterior, războiul civil. La fel de bine veți înțelege și cum istoria Rusiei și a URSS este una tristă, dar un bun exemplu de efecte ale reglementărilor de stat și ale tipăririi banilor.

Vezi mai multe despre subiectul: Profit și pierderi – mâinile invizibile ale piețelor

Imposibilitatea gestionării centralizate a economiei a fost demonstrată de economistul Ludwig von Mises în 1920 în eseul său Economic Calculation in the Socialism Commonwealth și în cartea publicata ulterior Socialism: An Economic and Sociological Analysis :

Societatea socialistă nu va fi în măsură să aplice calculul economic. Acolo unde nu există prețuri de piață pentru factorii de producție este imposibil să se recurgă la calcul în planificarea acțiunilor viitoare și în determinarea rezultatelor trecutului. Managementul producției socialiste pur și simplu nu va ști dacă planul și activitățile sale sunt mijloacele cele mai potrivite pentru a atinge scopul dorit. El va opera „în întuneric”, indiferent de situația în care se află de fapt. Va irosi factorii rari de producție – atât materiale, cât și umani. Rezultatul inevitabil va fi haosul și sărăcia pentru toți .

Predicția este complet corectă și iată cum se întâmplă!

Economia Rusiei înainte de Primul Război Mondial

Rusia se afla într-o poziție de neinvidiat înainte de izbucnirea primului război mondial. La începutul secolului XX, a trecut printr-o criză financiară, în timpul căreia Bursa de Valori din Sankt Petersburg s-a prăbușit cu 45%, iar acțiunile principalelor bănci, cu aproape 50%. Apoi, în 1904-1905, spre surprinderea lumii intregi, ea pierde războiul cu Japonia. Țara Soarelui Răsare a fost prima țară asiatică care a învins o putere europeană în istoria militară modernă.

Deși în perioada de la 1885 până la izbucnirea războiului, economia Rusiei a crescut, în medie, cu 4% pe an și veniturile medii au crescut cu aproximativ 65%. Au fost determinate în principal de investițiile străine directe din Franța. Aceasta s-a confruntat cu tensiuni sociale din ce în ce mai puternice. Apogeul conflictului cu Japonia coincide cu protestele muncitorilor și fermierilor din sate. Erau nemulțumiți de nivelul de trai scăzut și de lipsa drepturilor de tot felul. Aceștia din urmă, deși nu mai sunt iobagi, nu au dreptul să-și vândă așa-zisul „teren în comun”, nici să-l închirieze. Aproximativ 2/3 din suprafețele cultivate din țară se încadrează în această categorie. Limitările și scăderea prețurilor la principalul produs de export, grâul, îi condamnă pe mulți la sărăcie.

Pictura lui Voycev Kosak „Duminica sângeroasă”
Pictura lui Voycev Kosak „Duminica sângeroasă”

Pe 22 ianuarie 1905, Duminica Sângeroasă, peste o sută de manifestanți au fost împușcați de poliție și armată în timpul unui miting la Sankt Petersburg. Astfel a început prima revoluție rusă. A arătat slăbiciunea țarismului, a dus la crearea sistemului multipartid și a Dumei ruse și a unit și mai mulți ruși împotriva conducătorilor. În viitor, Lenin o va numi:

„Marea repetiție pentru revoluția din octombrie”.

Astfel, până în 1913, cea mai mare țară ca suprafață și populație nu se deosebea foarte mult de Balcani din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici. Chiar și țările central-europene, incomparabil mai mici, au un produs intern brut pe cap de locuitor și pe salariat mai mare. Germania, Marea Britanie și SUA sunt cu mult înaintea Rusiei.

Infografic 1 : PIB pe cap de locuitor și angajat în unele țări

Odată cu intrarea Rusiei în Primul Război Mondial, la 1 august 1914 (Austria-Ungaria îi va declara război o săptămână mai târziu), situatia s-a înrăutățit. În următorii câțiva ani, aproape 10% din populație (între 12 și 15 milioane de oameni), a devenit parte a armatei. Rezultatul a fost o prăbușire a producției de alimente cu o medie de 20% între 1914 și 1917, o scădere drastică a producției de produse pentru nevoi civile, reglementări stricte și prețuri în creștere rapidă. Pe scurt – foamea și sărăcia.

Infografic 2 : Producția alimentară în Rusia/URSS

Penuria de alimente în orașe, liniile cronice de pâine, victimele de război precum și supra-reglementarea continuă și scăderea nivelului de trai au contribuit în mare măsură la Revoluția din februarie. Guvernul interimar numit ulterior nu a rezolvat problemele create de intervențiile anterioare ale statului. Dar în comparație cu ceea ce urma, crizele din epoca primului război mondial erau floare la ureche.

URSS – născută în hiperinflație, comunism de război și sărăcie

După ce bolșevicii lui Lenin au ajuns la putere prin Războiul Civil (rezultând aproximativ 12 milioane de victime și două milioane de emigranți), în 1918 a fost introdus comunismul de război (formal Noua Politică Economică). Accentul se pune pe naționalizarea industriei și confiscarea cerealelor peste nevoile de consum personal ale producătorilor săi. Noile reglementări ale comuniştilor duc la o catastrofă imediată şi totală în producţie şi agricultură . În mod destul de logic, atunci când îți confiscă grâul, pur și simplu nu-l vei produce; când nu îți deții afacerea și prețurile sunt controlate, economia nu poate funcționa.

Infografic 3 : Declinul ramurilor economiei ruse măsurat prin venitul național față de 1913.

Locuitorii orașelor sunt cei mai afectați. În timp ce accesul la bunuri și servicii industriale se prăbușește și în zonele rurale, țăranii măcar își produc propriile alimente. Dar, ca urmare a măsurilor impuse, așezările mai mari se află într-o criză alimentară gravă. În strălucitul foileton intitulat „Nu mai rău decât Knut Hamsun”, publicat în 1920, Mihail Bulgakov spune doar: „Mi-e foame.”

Ironia este că, în timp ce norvegianul câștigă Premiul Nobel pentru literatură, omologul său rus se află într-o situație dificilă.

Debutul hiperinflației în URSS

Pentru a finanța atât războiul civil în curs, cât și nevoia disperată de a importa bunuri fără de care economia deja în scădere s-ar prăbuși complet, comuniștii au luat următoarele masuri de politică monetară:

  1. Vând rezervele de aur și valută ale Băncii de Stat
  2. Tipăresc intens rubla rusă – hiperinflație

În ajunul Primului Război Mondial, rezervele Băncii de Stat se ridicau la aproximativ 1.300 de tone de aur pur, evaluate la 1,7 miliarde de ruble, unele dintre cele mai mari la nivel global. Între 1914 și 1918, aproximativ 35% dintre acestea au fost folosite ca garanții pentru împrumuturi externe pentru finanțarea războiului. Alte 15% au fost furate sau „pierdute” în timpul Războiului Civil. Cu toate acestea, până la începutul comunismului militar, trezoreria avea aproximativ 800 de tone de aur în valoare de aproape 1 miliard de ruble. În seifuri se află alte 50 de tone de aur extrase în Siberia, care, însă, nu sunt descrise drept rezervă de stat, precum și aurul României, dat spre depozitare „pentru câteva luni”.

Vedeți mai multe despre subiect: Cum și-a creat Singapore propria rezervă de aur după un scenariu demn de un film cu James Bond

Rezervele de aur au fost distruse de politicile comuniste în doar doi ani. Dispariția lor este atât de șocantă încât Senatul SUA a numit un comitet special pentru a investiga exportul acestuia. Ea a descoperit că o mică parte din aceasta, în valoare de 124 de milioane de ruble, sau aproximativ 12%, a fost plătită Germaniei în temeiul Tratatului de pace de la Brest-Litovsk din 1918. O mare parte din aurul rusesc – peste 500 de tone în valoare de aproximativ 680 de milioane de ruble-, a fost exportat pentru a plăti importul de mărfuri, dar și „export de revoluție” în alte țări.

Vezi mai multe despre subiectul: Credit și datorii – drogurile care ucid economia modernă

De atunci încolo, rezerva de aur se evaporă într-o clipită. La sfârșitul anului 1921, URSS avea aur in valoare de 192 de milioane de ruble, cu plăți datorate în valoare de 165,9 milioane de ruble. În ianuarie anul următor, acesta a scăzut la echivalentul a 160,8 milioane de ruble, iar până în februarie este deja de 112,7 milioane de ruble cu plăți datorate în valoare de 103 milioane de ruble. Până în 1928, rezervele totale de valută și metale prețioase ale URSS au dispărut aproape complet, scăzând la 131 de milioane de ruble. Aceasta este de cinci ori mai mică decât datoria sa externă, care se va dubla apoi în urmatorii trei ani. Prin exact aceeași formulă, Bulgaria va rămâne fără rezervă de aur doar patru decenii mai târziu.

Vezi mai multe despre subiect: De ce a dat faliment Bulgaria de trei ori în timpul comunismului

Rămas fără aur, Partidul Comunist a accelerat și mai mult tipărirea de ruble. De fapt, tocmai de la începutul anului 1923 până la începutul anului 1924, suma de bani în circulație a crescut de 200 de ori. Din februarie 1922, Partidul Comunist a scufundat țara într-unul dintre cele mai grave episoade de hiperinflație din istoria lumii. Apogeul a fost atins exact doi ani mai târziu, când nivelul lunar de inflație ajunge la 212%. La acest ritm de crestere, prețurile se dublează la fiecare două săptămâni. Datele sunt atât de semnificative încât cu greu încap într-un infografic, dar dacă treceți cu mouse-ul peste ele, veți vedea valorile specifice.

Infografic 4 : Hiperinflația în URSS din anii 1920

În cartea „Economic Consequences of Peace”, John Maynard Keynes îi atribuie lui Lenin următorul citat:

Cel mai bun mod de a distruge sistemul capitalist este devalorizarea monedei sale.

Dacă a spus asta, are dreptate. Prin tipar și război, liderul bolșevic însuși a doborât, din punct de vedere economic, noul său imperiul creat.

Confiscarea aurului privat al rușilor

Odată cu o explozie hiperinflaționistă a monedei și producția industrială prăbușită, exporturile URSS s-au prăbușit. Prin vânzarea stocului de aur, Partidul Comunist a pierdut ultimul instrument prin care își putea tranzacționa și depăși deficitul comercial. Dar ei sunt conștienți de faptul că rezidenții au stocuri ascunse de active sigure, în principal aur. Confruntat cu nevoia de fonduri pentru mărfurile importate și, în același timp, urmărind obținerea controlului total asupra monedei, ceea ce exclude posibilitatea unor alternative la care oamenii să poată apela ca refugii stabile, Partidul Comunist a decis să omoare două păsări dintr-o singură piatră și a creat politici interne de confiscare a aurului și argintului.

Vezi mai multe despre subiect: Confiscarea din 1933 – începutul creșterii prețului aurului

Prin urmare, în 1931, la sugestia primului ministru al URSS și viitorului ministru de externe Viaceslav Molotov, a fost creat sistemul de magazine Torgsin. Ironia este că doi ani mai târziu, și în SUA, președintele Roosevelt va confisca aurul local. Revenind la acțiunile din Uniunea Sovietică, ca multe aspecte ale novgovorului sovietic, numele este o abreviere a „comerțului cu străinii”, mai exact „comerț cu străinii”. Numele lur este înșelător. Ținta lor principală nu sunt străinii, ci cetățenii URSS însuși. În schimbul valutei, aurului și argintului (deși nici pietrele prețioase și platina nu erau returnate), ei puteau cumpăra alimente, îmbrăcăminte, pantofi sau alte bunuri rare și indisponibile la prețuri fabulos de umflate.

Tabelul 1 : Prețurile unor mărfuri în Torgsyn și pentru export din URSS

Produs Preț de export (ruble) Preț în Torgsyn (ruble) Diferență
Ulei animal 324 550 170%
Ulei vegetal 105 400 331%
Tutun 3 12 400%
Zahăr 91 300 330%

Sursa : Elena Osokina, „ Alchimia industrializării sovietice

În ultimul raport de activitate a Torgsin din 1935, directorii chiar se lăudau cu creșterea prețului mărfurilor:

Dacă mărfurile vândute de Torgsin în URSS ar fi exportate și vândute în străinătate, am fi primit maxim 83,3 milioane de ruble. În schimb, cifra de afaceri totală este de 287,3 milioane de ruble.

Vedeți mai multe despre subiectul: Cum se formează prețurile și valoarea lor

Comparativ cu prețurile de export, markup-ul mediu este de 3,5 ori. Dar din cauza lipsei veniturilor, locuitorii se pare că au preferat să plătească aceste prețuri, doar să-și poata procura ceva de mâncare. Pe lângă hiperinflație și sărăcia larg răspândită, la scurt timp după înființarea Torgsinului, recoltele sunt din nou relativ sărace, iar Partidul Comunist conduce una dintre cele mai întunecate politici din istoria omenirii – foametea forțată. Foametea a ucis peste 8 milioane de oameni, mai mult de jumătate dintre ei pe teritoriile Ucrainei de astăzi (10% din populație).

Pe fondul sărăciei larg răspândite, magazinele sistemului grotesc devin insule ale abundenței. Pe lângă prezența „somonului roz suculent”, în „Maestrul și Margareta” Bulgakov a descris unul dintre ele astfel, la câteva minute de la incendiul provocat de către Behemoth și Koroviev:

Sute de stive de basma în tot felul de modele erau aliniate pe rafturi. Alături de ele erau îngrămădite hasete, șifon și pânză pentru frac. Din câte se vedea cu ochii, erau coloane de cutii de pantofi, iar mai mulți cetățeni stăteau pe scaune joase, cu pantoful vechi și uzat pe piciorul drept și cu cel nou, strălucitor, în stângul, pe care îl zvâcneau îngrijorați pe covoraș. Undeva, în depărtare, la o curba, cântau cantece și la gramofoane.

Cât aur și argint captează magazinele Torgsin

Având în vedere situația generală din URSS, nu este surprinzător „avantul” sistemului, care aproape a triplat încasările în aur în anul foametei, 1933 – de la 21 la 58 de tone. Dintre acestea, 80% au fost pentru produse alimentare, din care 60% – pentru pâine. Pentru comparație, la acea vreme, minele din URSS produceau mai puțin de 30 de tone de aur pur pe an.

Dar Torgsin nu a rezistat mult. Sistemul a fost închis în 1936, deoarece Partidul Comunist credea că au luat cea mai mare parte din aurul populației. Potrivit cercetătorului Elena Osokina , în cei patru ani de funcționare activă, rușii au livrat în total 100 de tone de aur pur în magazinele lanțului, în schimbul unor bunuri esențiale.

Infografic 5 : Venituri Torgsin în funcție de tipul de plată – aur, argint, valută, obiecte de valoare și platină

Achizițiile de aur reprezintă aproape jumătate din veniturile Torgsin. O altă treime din venit este din valută. O pondere mai mică o reprezintă vânzările plătite în argint, platină, bijuterii și pietre prețioase.

Ce se întâmplă cu aurul adunat?

„Încasările” de aur, argint, platină și valută sunt folosite exclusiv pentru plata importurilor de mărfuri în URSS. Ele dezvăluie starea extrem de îngrozitoare în care o serie de războaie, crize și comunism au adus la mega-statul nou creat. De fapt, până în 1933, jumătate din toate importurile sale au fost plătite în aur din Torgsin.

Tabelul 2 : Ponderea importurilor URSS plătite în aur, argint, platină și valută Torgsin

An Ponderea totală a importurilor URSS plătite cu veniturile Torgsyn
1933  32%
1934 28%
1935 20%

Sursa : Elena Osokina, ” Torgsin, Gold for Industrialization

Ulterior, astfel de circuite au apărut și în sateliții URSS pentru a absorbi cel puțin o parte din valută străină, mereu rară. În Bulgaria este Korecom (Comptoir de représentation et de commerce sau „Directia pentru Reprezentare și Comerț”). Germania de Est are Intershop , Cehoslovacia – Tuzex , Polonia – Pavex. În URSS însăși, vor exista din nou magazine de schimb valutar – Berezka în partea rusă și Kashtan în partea ucraineană. Acestea au funcționat până în 1990, dar , desigur, nu au reușit să oprească prăbușirea lagărului comunist prezis de von Mises cu șaptezeci de ani mai devreme.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești