Adaugă alertă de preț

Cum și-a creat Singapore propria rezervă de aur, după un scenariu demn de un film cu James Bond

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Știri de Aur în data de 07.12.2021
Preț aur (XAU-RON)
10779 RON/oz
  
+ 17 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Nu toate băncile centrale sunt transparente cu privire la achizițiile lor de aur. Printre acestea se numără și banca centrală din Singapore, numită Autoritatea Monetară din Singapore (MAS). A fost fondată în 1971, chiar înainte ca Richard Nixon să renunțe la etalonul aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Cu toate acestea, țara, anticipând că prețul aurului va începe să crească, a organizat achiziția de aur chiar înainte de înființarea băncii sale centrale. Totul s-a petrecut ca într-un scenariu cu James Bond și a rămas până în ziua de azi una dintre cele mai secrete operațiuni de achiziție de aur din istorie.

În acest articol, vom analiza cea mai recentă achiziție de aur din Singapore și ne vom întoarce în timp până la momentul în care banca centrală făcea tot posibilul pentru a nu-și divulga achizițiile de aur și rezervele în creștere.

Rezerva recentă de aur a Singapore crește

Datele arată că, la începutul acestui an, Singapore și-a mărit stocul de aur cu 26,35 tone. Tranzacția a fost realizată în două tranșe, în lunile mai și iunie. Autoritatea Monetară din Singapore a descris acest lucru în rapoartele sale din iulie și august, iar datele privind achizițiile au fost raportate doar recent de Fondul Monetar Internațional, astfel încât nu au fost raportate de Consiliul Mondial al Aurului și au trecut în mare parte neobservate de piețe.

Citiți mai multe despre acest subiect: Modul în care achizițiile băncilor centrale afectează prețul aurului

După cele două achiziții, rezervele totale ale țării se ridică la 153,2 tone și au crescut cu 20% numai din această tranzacție, care este prima din Singapore în cel puțin 20 de ani. Astfel, țara a urcat o poziție în topul celor mai mari deținători de aur din lume, ajungând pe locul 29, înaintea Braziliei (129 de tone), dar în urma Filipinelor (157 de tone).

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce Europa mizează pe aur împotriva inflației

Prin această achiziție, Singapore se alătură multor altor țări care și-au mărit puternic rezervele de aur în 2021. Printre acestea se numără Thailanda, Japonia, Serbia, Ungaria și Polonia. De asemenea, Rusia și-a mărit achizițiile de aur, în principal prin intermediul fondului său suveran de investiții, care nu este interesat de active în dolari.

Tabelul 1: Principalii cumpărători de aur de la începutul anului

Țară Creșterea rezervelor de aur (tone)
Tailanda 90,2
Japonia 80,8
India 68,2
Ungaria 63
Brazilia 62,3
Uzbekistan 51
Singapore 26,2
Mongolia 5,7
Cambodgia 5
Kazahstan 4,8

Sursa: World Gold Council

Nu este clar când a avut loc achiziția de aur anterioară din Singapore sau dacă a fost achiziționat imediat. Totuși, din date putem concluziona că între 1968 și 2000, MAS a cumpărat alte 27,4 tone de aur. Acest lucru este cunoscut pentru că înainte de această dată țara avea 100 tone de aur, pe care le-a achiziționat ca într-un scenariu de acțiune.

Rezerva de aur din Singapore – o creație în spiritul lui „James Bond”

London Gold Pool a fost o organizație înființată în anii 1960 de opt bănci centrale importante pentru a vinde aur atunci când prețul acestuia creștea pe piețele internaționale cu scopul menținerii parității de 35 dolari pe uncie. Dacă prețul aurului este lăsat să crească, Rezerva Federală, care are din ce în ce mai puțin metal prețios pentru a susține dolarul, s-ar putea confrunta cu insolvență, deoarece nu va avea suficient aur pentru a-și plăti obligațiile față de celelalte bănci centrale cărora este obligată să vândă aur contra dolari.

Tabelul 2: Securizarea dolarului cu aur

An Susținerea dolarului cu aur
1950 г. 20%
1956 г. 16%
1962 г. 11%
1968 г. 5%

Sursa: Fondul Monetar Internațional

La sfârșitul anilor 1960, era clar că fondul de aur de la Londra era pe cale să se prăbușească. Franța a început să vândă intens dolari către Rezerva Federală în schimbul aurului și a părăsit în mod spectaculos acordul. Ministrul de finanțe din Singapore (care nu făcea parte din fondul de aur), Dr. Goh Keng Swee, a comandat un raport privind viitorul etalonului aur. Acesta a fost pregătit de consultantul principal al administrației, Nguyang Tong Daw, și, potrivit documentului, standardul aur avea să fie eliminat.

Citiți mai multe despre acest subiect: Consiliul Mondial al Aurului: Băncile Centrale vor continua să cumpere aur

Ca răspuns la acest document, Sui a afirmat:

În acest caz, mai bine mergem să cumpărăm aur de la sud-africani.

Țara și-a propus să cumpere 100 de tone de aur. Ca furnizor a fost aleasă Africa de Sud, unde, la sfârșitul anilor 1960, se extrăgea mai mult de două treimi din metalul prețios la nivel mondial.

Infografic: Exploatarea aurului în 1968 și 2020


 

Operațiunea secretă pentru a achiziționa aur

Cu toate acestea, exista o problemă – Africa de Sud se afla sub embargo la acel moment, iar Singapore nu putea cumpăra oficial aur din această țară. Astfel, Sui s-a întâlnit în secret în camera sa de hotel din Washington cu ministrul sud-african de finanțe, Nicholas Diederichts, în timp ce cei doi se aflau la o conferință a Băncii Mondiale. La conversație a participat și Dow, care, cinci decenii mai târziu, a descris cele întâmplate în cartea sa, “A Mandarin and the Making of Public Policy“:

Ministrul de finanțe al Africii de Sud a venit și a spus: Înainte de a vorbi, trebuie să dăm drumul la televizor foarte, foarte tare.” Chiar în inima Washingtonului!”. Am fost de acord și am ridicat volumul cât de tare am putut.

Scopul era ca dispozitivul să înăbușe conversația în cazul în care camera ar fi fost ascultată. În timpul întâlnirii, miniștrii de finanțe au convenit ca Singapore să cumpere 100 de tone de aur la un preț de 40 de dolari pe uncie. Tranzacția implica o primă de 14% peste prețul spot de 35 de dolari pe uncie la momentul respectiv, dar Sui a fost de acord cu aceasta pentru a se proteja de o eventuală creștere șocantă a metalului prețios.

Citiți mai multe despre acest subiect: Serbia intenționează să crească rezervele de aur cu 40%

În urma acordului, Diederichts a declarat:

Bine, trimite-ți omul în Elveția, noi vom livra aurul acolo și tu ne vei plăti în Elveția.

Apoi a luat o bancnotă de un dolar, a rupt-o în jumătate și i-a înmânat o jumătate lui Sui. Aceasta era “parola” prin care agenții celor două țări s-au identificat reciproc atunci când s-au întâlnit – cine are nevoie de legitimații când identitatea sa poate fi verificată printr-o bancnotă ruptă?

La câteva luni după întâlnirea de la Washington, Dow și un alt bancher singaporez s-au întâlnit cu reprezentanți sud-africani la Swiss Bank Corporation. Prima întrebare care le-a fost adresată a fost dacă au jumătatea lor de bancnotă și, odată ce au fost identificați prin împerecherea bancnotei rupte, afacerea a fost finalizată, iar Singapore și-a creat rezerva de aur.

În cartea sa autobiografică, Dow continuă:

Aceasta a fost prima achiziție de aur din Singapore. Am spart embargoul Africii de Sud! Am cumpărat foarte ieftin înainte ca Nixon să demonetizeze aurul. Am fost foarte norocoși.

Preț aur (XAU-RON)
10779 RON/oz
  
+ 17 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești