Adaugă alertă de preț

Efectul hiperinflației: în Venezuela, aurul este din nou folosit ca bani

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 27.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10817 RON/oz
  
+ 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Politicile socialiste venezuelene au dus la o hiperinflație galopantă motiv pentru care, așa cum era de așteptat, populația a început să renunțe la moneda locală – bolivar – și să se orienteze către active mai sigure. Astfel, aurul și-a reluat, în Venezuela, rolul de instrument de plată.

În acest articol, vom analiza cea mai recentă evoluție a hiperinflației din Venezuela, politica monetară a țării și motivele pentru care localnicii folosesc din nou aurul în plățile lor zilnice.

De ce se observă hiperinflația în Venezuela

După cum subliniază Milton Friedman:

Inflația este, întotdeauna și oriunde ai fi, un fenomen monetar.

Venezuela nu face excepție de la această regulă. Având în vedere că inflația înseamnă „creșterea masei monetare”, hiperinflația din Venezuela se datorează tipăririi banilor de către Banca Centrală. Datele arată că, doar de la începutul anului 2020 și până în septembrie 2021, agregatul M2 (inclusiv banii în circulație și depozitele la termen) a crescut de peste 20 de ori. Până la sfârșitul lunii august 2021, a atins un impresionant 2.147.800.530 bolivari.

Potrivit Thomson Reuters, din 2010 creșterea masei monetare, adică inflația anuală ,nu a scăzut niciodată sub 50% într-o lună dată.

În încercarea de a spori încrederea în monedă, banca centrală a decis  să taie 6 zerouri din coada bolivarului Astfel, cea mai mare valoare nominală, 1 milion de bolivari, a fost înlocuită cu o bancnotă de 100 de bolivari, echivalentul a aproximativ 25 de dolari. Cursul oficial al Băncii Centrale din Venezuela este de 1 dolar = 4,2728 bolivari, iar 1 euro este tranzacționat cu 4,96089 bolivari.

Infografic: Hiperinflația în Venezuela


Însă, acest artificiu nu poate funcționa la nesfârșit dintr-un simplu motiv : puterea de cumpărare a bolivarului continuă să se prăbușească din cauză că banca centrală nu încetează să-l imprime. Singura diferență este că există deja 6 zerouri mai puțin pe bancnote. Probabil că este doar o chestiune de timp până când se vor întoarce la situația anterioară.

Populația Venezuelei se îndreaptă spre aur

Pentru a evita hiperinflația în Venezuela, populația locală folosește deja aurul ca metodă de plată. Metalul prețios este larg acceptat în orașele mai mici (cum ar fi de exemplu Tumeremo, oraș din estul țării) potrivit unui nou raport al Financial Post.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce rezervele de aur ale Venezuelei, de peste 1 miliard de dolari, depind de Curtea Supremă a Marii Britanii

Potrivit localnicilor, totul poate fi cumpărat cu aur – de la mâncarea din supermarketuri până la cina într-un restaurant. Preturile sunt urmatoarele:

Tabel: Prețurile în aur în Venezuela

Serviciu Prețul în aur (g)
sejur la hotel (zi) 0,5
Cina pentru doi 0,25
Фризура 0,12
Pachet de cârnați într-un supermarket 1,55

Sursa: Financial Post

Din cauza prăbușirii complete a bolivarului, salariile din regiune sunt plătite și în aur. Din nou, acest lucru nu ar trebui să ne surprindă – pentru populație, utilizarea aurului este singura modalitate de a-și menține puterea de cumpărare și de a evita sărăcia completă. Acest lucru se poate observa din deprecierea bolivarului față de aur. Ratele lingourilor arată că de la începutul anului 2020 până la 1 octombrie 2021, moneda locală a pierdut aproape 10.000% în comparație cu metalul prețios.

Nu este prima dată când utilizarea aurului ca monedă globală a salvat literalmente vieți. Într-un interviu Forbes, CEO-ul US Global Investors, Frank Holmes, și-a amintit de căderea Saigonului, care a fost capturat de armata nord-vietnameză în 1975. Mulți oameni au scăpat de dezastru cumpărând cu aur locuri pe bărci cu pânze. Prețul a fost între 8 și 10 tael (1 tael = 50 g; 1 uncie troy = 31,1 g) pentru un adult și 4 sau 5 tael pentru un copil.

Datorită aurului, zeci de mii de vietnamezi, cunoscuți sub porecla „ship people”, au început vieți noi în Statele Unite, Canada, Australia și alte țări.

Ceva similar se întâmplă astăzi în Venezuela, unde aurul salvează oamenii din unele provincii de sărăcie și hiperinflație.

Preț aur (XAU-RON)
10817 RON/oz
  
+ 27 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești