Adaugă alertă de preț

Pentru prima oară în ultimii 5 ani, cererea de argint depășește 1 miliard de uncii troy

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 02.12.2021
Preț aur (XAU-RON)
10775 RON/oz
  
+ 18 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

La finalul lui 2021, vom asista la o cerere de argint care va depăși 1 miliard de uncii troy sau 31.000 tone, potrivit celor mai recente previziuni ale Silver Institute. În 2016 a fost ultima dată când cererea pentru argint a atins cote atât de mari. Anul trecut, cererea a scăzut la 892 milioane de uncii troy, în principal din cauza restricțiilor din industrie impuse de pandemia de COVID-19.

Factorii care stau la baza cererii observate pentru argint

Unul dintre motoarele de creștere este cererea ridicată de argint pentru investiții fizice, care se așteaptă să crească cu 32% până la 63,6 tone până la finalul anului 2021. Achizițiile de argint pentru investiții ale Indiei au fost afectate anul trecut din cauza blocajului economic. Prin urmare, este de așteptat ca acestea să înregistreze o creștere semnificativă în acest an. În SUA și în alte țări, segmentul va avea, de asemenea, performanțe bune. Astfel, monedele și lingourile de argint vor atinge cel mai ridicat nivel din 2015 și vor înregistra al cincilea an consecutiv de creștere.

Argintul ca metal industrial

Ca urmare a creșterii așteptate, vom asista la o cerere fără precedent de argint industrial. Aceasta ar putea atinge un nivel record de 524 de milioane de uncii. Scăderea de anul trecut va fi astfel compensată pe deplin și într-un mod decisiv.

În general, creșterea cererii industriale din acest an va depăși ușor producția de bijuterii (creștere de 37,5, respectiv 34,8 milioane de uncii). Achizițiile de argint în scopuri fotografice vor crește considerabil mai puțin pe parcursul anului – cu 1,2 milioane de uncii troy.

La creșterea industriei contribuie mai multe sectoare ale economiei, pe care le vom examina aici.

Argintul și energiile regenerabile

Argintul utilizat pentru fotovoltaice va continua să stimuleze cererea în viitor. Este nevoie de 20 de grame de argint pentru a produce un panou solar, iar potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, capacitatea totală instalată a acestora ar putea ajunge la 150 GW până la sfârșitul anului 2022. Dacă previziunile se vor adeveri, ar însemna o creștere a capacității de aproape 60% în 5 ani, ceea ce afectează și cererea de argint în general.

În general, se așteaptă ca cererea de argint pentru industria fotovoltaică să înregistreze o creștere de 13% până la 110 milioane de uncii troy sau aproape 11% din cererea totală de argint numai în 2021.

Argintul și tehnologia de telecomunicații

Un alt segment care va înregistra o creștere semnificativă este cel al construcției de rețele 5G. La începutul anului trecut, cererea anuală de argint din acest sector se ridica la 7,5 milioane de uncii troy. Se preconizează că va ajunge la 16 milioane de uncii troy până în 2025 și până la 23 de milioane de uncii troy în următorii cinci ani. O astfel de creștere nu va fi o surpriză. Metalul prețios este utilizat pe scară largă în rețelele 5G și în tehnologiile IoT – de la cabluri la cipuri și sisteme microelectromecanice.

Argintul și industria auto

Consumul de argint al industriei auto a crescut constant în ultimii ani, inclusiv numai pentru producția de motoare cu combustie internă. Tot potrivit Silver Institute, pentru a produce o mașină cu motor cu ardere internă se folosesc între 15 și 30 de grame de argint, pentru mașinile hibride sunt necesare între 18 și 34 de grame, iar pentru mașinile electrice între 25 și 50 de grame.

Se estimează că, în acest an, industria auto va avea nevoie de 60 de milioane de uncii troy de argint, adică puțin sub 50% din consum, pentru a produce panouri solare. În următorii patru ani, cererea de argint din partea industriei auto va crește la jumătate, urmând să ajungă la 90 de milioane de uncii troy până la sfârșitul anului 2025, ca urmare a creșterii producției de vehicule electrice.

Oferta și prețul argintului

Ca răspuns la cererea mare de argint, oferta va crește și ea până la 1,022 miliarde de uncii troy, potrivit previziunilor Silver Institute. Cu toate acestea, nu va putea compensa în totalitate achizițiile mari de argint, iar piața va înregistra un deficit de șapte milioane de uncii troy. Ultima dată când a existat o penurie a fost în 2015, iar înainte de aceasta în 2013 și 2011.

Producția minieră va înregistra cea mai mare creștere, cu 48,9 milioane de uncii, urmată de producția de deșeuri de aur (9,9 milioane de uncii). Creșterea producției miniere este o consecință a reluării activității companiilor miniere. Sectorul public va vinde o cantitate netă marginală de metal, iar argintul va deveni mai popular ca instrument de acoperire împotriva riscurilor.

Combinația dintre cererea puternică de argint și lipsa de resurse fizice va menține prețul argintului la un nivel ridicat în viitor, prevede organizația. Mediul economic este, de asemenea, favorabil pentru acest metal prețios. SUA și unele țări europene se confruntă cu cea mai mare creștere a inflației din ultimele trei decenii.

Citiți mai multe despre acest subiect: Inflația din Statele Unite a urcat prețul aurului la un maxim în ultimele 5 luni

Ratele dobânzilor la titlurile de stat, care sunt considerate instrumente alternative la aur și argint, au înregistrat o ușoară creștere în ultima vreme. Dar ele rămân aproape de minimele istorice, iar randamentele lor reale (atunci când inflația este scăzută din ratele dobânzilor) sunt pe teritoriu negativ, adică generează pierderi. Acest lucru va susține și mai mult interesul pentru argint, respectiv prețul său.

De la începutul anului 2021, la fel ca și aurul, argintul a suferit o lovitură. Dar de la începutul anului 2020 și până la momentul redactării acestui articol, valoarea sa a crescut cu 35%, iar potrivit Silver Institute:

Creșterea reflectă un aflux sănătos de investitori în argint, determinat de condițiile macroeconomice favorabile, în special de ratele excepțional de scăzute ale dobânzilor, de îngrijorările legate de o expansiune fiscală necontrolată și de creșterea îngrijorărilor legate de inflația ridicată.

Preț aur (XAU-RON)
10775 RON/oz
  
+ 18 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești