Adaugă alertă de preț

Turcia a descoperit noi zăcăminte uriașe de aur. Află cum s-a întâmplat.

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 18.06.2021
Preț aur (XAU-RON)
10808 RON/oz
  
+ 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Turcia continuă să descopere noi zăcăminte de aur. La începutul săptămânii, ministrul Industriei și Tehnologiei, Mustafa Varank, a anunțat că, în provincia estică Agra au fost găsite 20 de tone de aur (echivalentul a 643.000 uncii troi). Valoarea acestui zăcământ de aur este estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Tot aici, a fost descoperit și un zăcământ de argint, cantitatea totală dovedită fiind de 3,5 tone, iar valoarea zăcământului e de aproape 3 milioane de dolari.

Citiți mai multe despre aur și lira turcească

Declarația lui Varank a avut loc la ceremonia oficială de deschidere a minei, operată de Koza Altin, compania care se ocupă de exploatarea aurului în zonă. Investiția totală se ridică la 160 de milioane de dolari, iar compania minieră va angaja, direct, 500 de oameni, dar numărul total al celor care vor lucra aici, incluzând contractorii externi, va fi de 2.000 de persoane. Mina urmează a deveni operațională până în ultimul trimestru al 2022.

Între timp, există posibilitatea de a fi descoperite noi zăcăminte de aur în zonă, deoarece a început deja explorarea zonelor din imediata apropiere a minei din provincia Agra.

Cresc rezervele de aur ale Turciei

Pe de altă parte, anul trecut, chiar înainte de Crăciun, agenția turcă de presă Anadolu anunța că firma de îngrășăminte Gubretas a descoperit, în provincia Bilechik (nu departe de Marmaris) un depozit uriaș de aur, estimat la 99 de tone. Cantitatea totală se ridică undeva la 3,5 milioane de uncii. Jurnaliștii turci au vehiculat, la momentul respectiv, o comparație interesantă: la o valoare de piață de 6 miliarde de dolari, depozitele de aur din provincia Bilechik reprezentau mai mult decât produsul intern brut al unor țări.

Anul acesta, la începutul lunii martie, a fost făcută o altă descoperire în provincia respectivă, de data aceasta fiind vorba despre un zăcământ de aur de 59,7 tone (1,92 milioane uncii), potrivit declarațiilor ministrului Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez. Prin comparație, mina de aur Cortez, din SUA, care ocupă locul 10 în lume în ceea ce privește depozitele, are rezerve dovedite de 8,7 milioane de uncii. Mina South Deep, situată la 45 km de Johannesburg, în Africa de Sud, care este un lider global, are 32,8 milioane de tone.

Valoarea acestor zăcăminte de aur descoperite în Turcia sunt uriașe pentru rezervele țării, dar acesta pare a fi doar începutul pentru industria de profil locală. Potrivit Președintelui Asociației Minerilor Turci, Ali Emiroglu, într-un interviu acordat Global Business Report:

Unul dintre principalele avantaje este locația norocoasă a Turciei, exact pe centura Tethyan, care este o zonă extrem de bogată în minerale, existând astfel un potențial ridicat de a descoperi zăcăminte de crom, cupru, zinc, plumb, aur. Până în prezent, acest potențial nu a fost epuizat, deoarece extracțiile noastre miniere nu au ajuns încă la rezerve mai adânci, deși au avut loc explorări.

Cu alte cuvinte, Turcia a descoperit doar vârful icebergului în ceea ce privește zăcămintele sale de metale, inclusiv cele de aur.

Exploatarea aurului în Turcia

Descoperirile de aur au fost însoțite de un boom în industria de profil a Turciei. La începutul secolului, țara nu se afla pe harta țărilor cu exploatări miniere de aur, producția de aur fiind zero. În 2013, cantitatea extrasă din zăcăminte de aur se ridica la aproape 34 de tone. Acest record a fost depășit abia în 2019. Apoi, anul trecut, țara a atins cea mai mare valoare a producției din istoria sa – 42 de tone.

Grafic: Exploatarea aurului în Turcia

Exploatarea aurului în Turcia

Sursa: Ministerul Energiei și Resurselor Naturale din Turcia

Decalajul de 13 ani pentru o creștere semnificativă nu este surprinzător. Aproximativ același interval de timp este necesar din momentul descoperirii aurului până la începutul exploatării miniere propriu zise. La fel ca peste tot în lume, companiile trebuie să treacă prin multe procese de reglementare și diferite faze de aprobare.

Autoritățile din Turcia se așteaptă ca următorul record de aur să fie stabilit anul acesta, și anume  45 de tone extrase din zăcăminte de aur ale țării. La fel ca și în cazul descoperirilor de noi zăcăminte, și aici putem vorbi doar despre o fază de început. Într-un interviu acordat agenției Anadolu, președintele Asociației Minerilor de Aur din Turcia, Mehmet Yilmaz, a spus:

Scopul nostru este de a crește producția de aur la cel puțin 45 de tone până la sfârșitul anului 2021 și de a crea valoare adăugată, pe cât posibil, prin această creștere. Prin urmare, intenționăm să ne atingem obiectivul de 100 de tone de producție anuală în următorii cinci ani.

Asta înseamnă o creștere cu peste 100% a producției de aur. Obiectivul pare ambițios, Turcia a făcut deja acest lucru în ultimele două decenii.

Nu doar zăcăminte de aur: sunt lansate și investiții în exploatarea aurului

Nu doar istoria arată că Turcia își poate dubla producția de aur, ci datele prezente : în țară funcționează deja 18 mine de aur, iar 20 de alte proiecte așteaptă undă verde pentru a începe operațiunile. De asemenea, capacitatea de producție a țării își poate crește volumul cu mai mult de 100%.

Acest lucru înseamnă că numărul angajaților din sector poate ajunge până la aproape 30.000 de persoane (în prezent numărul angajaților direcți este de 13.200, dar dacă includem și personalul care activează în domeniile conexe vorbim despre un număr mult mai mare). În ultimele două decenii, investițiile private în exploatarea aurului din Turcia s-au ridicat la peste 6 miliarde de dolari. Cu noile proiecte, ar putea crește la aproape 15 miliarde de dolari. Numai în provincia Bilechik, investițiile în aur s-au ridicat la 560 milioane dolari în ultimii 18 ani, din care 55 de milioane de dolari au fost investiți numai în prima jumătate a anului 2020.

Contribuția industriei extractive de aur în economia turcească este enormă. Doar în 2020, a produs 2,4 miliarde de dolari, potrivit ministrului Dönmez.

Majoritatea companiilor miniere care activează pe piața locală sunt filiale ale marilor companii internaționale. Cel mai mare investitor în industria de exploatare a aurului din Turcia este Canada, prin companii precum Eldorado Gold, Alacer Gold, First Quantum, Pasinex sau Centerra Gold. De asemenea, sunt prezente și companii britanice, cum ar fi Ariana Resources și Stratex International.

De ce are atât de mult succes industria auriferă în Turcia?

În primul rând, acum două decenii, Turcia a privatizat exploatarea aurului. Faptul că a fost în mâinile statului până la sfârșitul anilor 1990 este unul dintre motivele pentru care producția de aur din 2000 a fost zero. La fel s-a întâmplat și în țările ex-comuniste.

În al doilea rând, Partidul Justiției și Dezvoltării, care a venit la putere în 2002, și-a schimbat radical atitudinea față de companiile miniere străine. Până în 2012, au avut tendința de a vedea aurul ca „aur turcesc”. Acest lucru este oarecum de înțeles – turcii au o cultură a deținerii și închinării la aur. Ulterior, atitudinea lor s-a schimbat, iar autoritățile au devenit mult mai deschise  față de investitorii străini.

Citiți mai multe despre subiect: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești

Această deschidere vine sub forma unor taxe reduse și scutiri de taxe vamale și de taxa pe valoarea adăugată. Acesta este un stimulent puternic pentru toate companiile, deoarece taxele reprezintă de obicei un element semnificativ în cheltuielile companiilor. Faptul că de-a lungul anilor rețeaua 4G a acoperit întreaga țară a ajutat, de asemenea.

Nu în ultimul rând, costurile de operare în Turcia sunt relativ mici. De exemplu, mina Kopler, care se așteaptă să producă în total 4,6 tone de aur în 22 de ani, are un cost de funcționare de 726 dolari pe uncie și un cost total durabil de 893 dolari pe uncie. Prin comparație, Barrick Gold, a doua cea mai mare companie mondială de extracție a aurului, a avut un cost total durabil de 966 dolari pe uncie la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020.

Turcia este departe de a fi perfectă, dar reformele miniere în ceea ce privește aurul au transformat industria într-o afacere de succes și se așteaptă creșteri tot mai mari în următorii ani.

Preț aur (XAU-RON)
10808 RON/oz
  
+ 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești