Adaugă alertă de preț

Ce se întâmplă cu rezervele de aur de aproape 22 de tone din Afganistan?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 20.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 43 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Afganistan, rezerve de aur

La fel ca alte țări care doresc să mențină puterea de cumpărare a monedei lor, Afganistanul are o rezervă de aur. Cele mai recente date oficiale sunt din mai 2021 și arată că banca centrală deține 21,9 tone de aur. Ponderea sa din rezervele sale totale este de 13%.

Retragerea forțelor SUA din Afganistan este un moment important pentru cea mai mare economie din lume, întrucât pune capăt celui mai lung război din istoria sa. Dar pe măsură ce armata americană se întoarce acasă, talibanii, care au fost finanțați de Statele Unite în urmă cu 3 decenii pentru a lupta cu Uniunea Sovietică, acaparează din ce în ce mai multe provincii.

Citiți mai multe despre acest subiect: Serbia intenționează să crească rezervele de aur cu 40%

Întrebarea în această situație este: ce se întâmplă cu rezervele de aur din Afganistan.

Depozitul de aur afgan

Datele arată că Banca Centrală a Afganistanului (DAB) nu a efectuat nicio tranzacție cu aur în ultimele 2 decenii. Acest lucru nu este surprinzător – după 11 septembrie 2001, Statele Unite au invadat țara pentru a răsturna regimul taliban, iar războiul a continuat până în prezent. Rezervele instituției financiare au fost acumulate înainte de perioada conflictuală și, la fel ca multe alte bănci centrale, Afganistanul le ține în afara țării. Acestea nu se află în seifurile Băncii Angliei, care este cel mai preferat loc pentru depozitarea aurului. În schimb, cea mai recentă declarație financiară anuală a DAB arată că rezervele de aur ale Afganistanului se află în Rezerva Federală din New York, alături de celelalte instrumente și bunuri ale băncii centrale locale.

Citiți mai multe despre acest subiect: Consiliul Mondial al Aurului: Băncile Centrale vor continua să cumpere aur

Același lucru a fost subliniat de guvernatorul instituției financiare Ajmal Ahmadi, care a asigurat publicul că rezervele financiare ale țării nu pot cădea în mâinile talibanilor. Nu a omis să glumească pe seama talibanilor. Potrivit Ahmadi, angajații băncii centrale au început să întrebe despre amplasarea stocului de aur: “Dacă este adevărat, ei (talibanii) trebuie să adauge urgent un economist în echipa lor”.

Deoarece rezervele DAB se află în Statele Unite, talibanii nu vor putea profita de ele. Este puțin probabil ca guvernul SUA, care a înghețat activele Băncii Centrale a Afganistanului, să recunoască vreodată ca fiind un guvern legitim.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce rezervele de aur ale Venezuelei, de peste 1 miliard de dolari, depind de Curtea Supremă a Marii Britanii

Același caz este observat și în Venezuela. Comunitatea internațională nu îl recunoaște pe Nicolas Maduro ca un conducător ales în mod legitim. Prin urmare, Banca Angliei a refuzat să-i furnizeze rezervele de aur ale țării, care erau păstrate în seifurile sale.

Situația rezervelor de aur din Afganistan

Raportul anual al DAB pentru 2020 precizează că, în ceea ce privește aurul pur, fiecare lingou îndeplinește standardele minime ale London Bullion Market Association, deoarece are o puritate de .995. Cu toate acestea, dimensiunea lingourilor instituției nu îndeplinește standardele: lingourile trebuie să fie de 250x70x35 mm, în timp ce Afganistanul are lingouri de 255x81x37 mm.

Mai mult, rezervele de aur ale țării nu par să fi fost depozitate și / sau transportate cu suficientă grijă. În raportul DAB citim că:

În plus, unele lingouri de aur au imperfecțiuni, precum zgârieturi de suprafață, fisuri, crăpături și găuri inacceptabile pentru London Bullion Market Association.

Forma neobișnuită a barelor de aur din Afganistan și starea lor proastă sugerează că, indiferent de cine vor fi autoritățile din țară care pot accesa rezervele de aur, nu le vor putea vinde pe piețele internaționale la un preț spot.

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului

Valoarea care poate fi obținută pentru lingouri trebuie redusă. Conform celor mai recente date, Banca pentru decontări internaționale din Elveția a propus o reducere de 2,25 dolari pe uncie troy, astfel încât în ​​cele din urmă valoarea lingourilor de aur din rapoartele DAB ajunge să fie mai mică decât în mod normal.

Ce pot lua talibanii?

Deși o mare parte din rezervele băncii centrale se află în afara țării, au rămas și în Afghanistan niște sume de bani. Prin urmare, conform conturilor guvernatorului său, talibanii vor putea beneficia de aproximativ 0,1-0,2% din valoarea totală a acestora, care din 18 august se ridică la aproximativ 9 miliarde de dolari.

Grafic: Defalcarea activelor DAB

Valoarea rezervelor ale Băncii Centrale din Afganistan

Sursa: Contabilitatea băncii centrale

Astfel, vor putea obține „doar” (aproximativ) 9 milioane de dolari din rezervele băncii. Totalul averii băncii se ridică la aproximativ 350 de milioane de dolari în valută în sucursalele sale și în palatul prezidențial. Soarta acestor valori este încă neclară.

Experiența Afganistanului în conservarea aurului: istoria tezaurului de aur bactrian

În 1978, arheologii afgani au început săpăturile pe promițătorul deal Tilya tepe („Dealul de Aur”), care se situează în Bactria antică, astăzi nordul Afganistanului. Într-un an au reușit să studieze 6 morminte din secolele VI și I î.Hr., în care au fost găsite aproape 22.000 de obiecte de aur: coroane, inele, monede, cercei, coliere, arme și multe altele. Ulterior, obiectele prețioase au devenit cunoscute ca Tezaurul de Aur Bactrian.

La un an după descoperire, Afganistanul a fost invadat de Uniunea Sovietică. Războiul a durat până la sfârșitul deceniului următor. În 1988, colecția de obiecte de aur a fost ascunsă de autorități, temându-se că Muzeul Național de Istorie ar putea fi jefuit. Acest lucru s-a dovedit crucial pentru comoara bactriană, deoarece în 1993 muzeul a fost aruncat în aer de o rachetă și multe dintre artefactele care au supraviețuit au fost într-adevăr furate.

Berbec de aur Coroană de aur

În următorii 10 ani, comoara bactriană pare să se fi pierdut. Este „redescoperită” în 2003, la 2 ani după ce țara a fost ocupată de Statele Unite. De atunci, tezaurul a fost returnat muzeului și a făcut turnee în mod regulat în întreaga lume, aducând țării venituri de aproximativ 4,5 milioane de dolari în ultimii 13 ani.

În 2020, comoara de aur a fost dată băncii centrale pentru păstrare. În ciuda apelurilor unor politicieni de a o duce în străinătate, conform ultimelor informații de la The Diplomat de la începutul acestui an, se afla încă în seifurile DAB. Dacă acest lucru nu se schimbă, talibanii vor putea să vândă comoara pentru a se finanța.

Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 43 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești