Adaugă alertă de preț

Cele mai mari companii miniere de aur din lume și capitalul lor de piață

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 10.02.2022
Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 38 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Primele 10 companii miniere de aur produc mai mult aur decât China și Rusia la un loc, acestea fiind lideri de țară în 2020. Producția întreprinderilor private este de aproape 900 de tone (după cele mai recente fuziuni din acest sector, începând cu februarie 2022), iar cea a Chinei și Rusiei de sub 700 de tone. Cu un capital de piață cumulat de aproape 180 de miliarde de dolari, evaluarea lor este aproape la fel de mare ca PIB-ul estimat al Greciei pentru acest an.

Citiți mai multe despre acest subiect: Top 10 cele mai mari rafinării de aur din lume

În continuare vom analiza care sunt cele mai mari companii miniere de aur din lume, în funcție de doi indicatori: producția de aur și capitalul lor de piață. Vom vedea, de asemenea, cum se comportă acestea în comparație cu cel mai recent clasament Tavex din 2017.

Cele mai mari companii după producția de aur

Newmont a devenit cea mai mare companie după producția de aur în 2017, după ce a depășit Barrick Gold. De atunci, a rămas în fruntea clasamentului.

Citiți mai multe despre acest subiect: Un mega acord de 11 miliarde de dolari a creat al treilea cel mai mare producător de aur din lume

La începutul lunii februarie 2022, a avut loc fuziunea dintre Angico Eagle și Kirkland Lake Gold, în valoare de aproape 11 miliarde de dolari. Compania fuzionată va continua să opereze sub denumirea Angico Eagle Mines Limited, iar acțiunile sale vor fi tranzacționate la bursele de valori din Toronto și New York sub simbolul AEM. În urma tranzacției, compania are o capitalizare bursieră de 22,4 miliarde de dolari, ceea ce o plasează în top trei și din acest punct de vedere.

În infograficul de mai jos veți vedea clasamentul companiilor în funcție de fiecare criteriu. Datele privind randamentul acestora sunt valabile la sfârșitul anului 2020, deoarece nu toate aceste societăți au depus conturile la momentul redactării acestui raport. Capitalizarea bursieră a acestora este actualizată la data de 9 februarie 2022.

Infografic 1: Cele mai mari companii miniere de aur din lume și capitalizarea bursieră


În ultimul an, nu a existat nicio schimbare între primele două companii din clasament, producția de aur a acestora scăzând cu o cantitate identică. Cu toate acestea, AngloGold Ashanti a ieșit din top 3 după ce producția sa s-a contractat cu aproape 10%. La Polyus, scăderea a fost mult mai moderată, de 2,71%. Newcrest Mining din Australia a înregistrat cea mai mare scădere a producției, cu 12%.

Doar două companii au înregistrat o creștere a producției de aur față de 2019. Acestea sunt South African Gold Fields (4,4%) și singura companie rusă din clasament – Polymetal International (6,9%). Harmony Gold a obținut exact aceeași producție ca în anul precedent.

Cele mai mari companii în funcție de capitalizarea bursieră

Clasamentul celor mai mari companii în funcție de capitalizarea bursieră reflectă clasamentul în funcție de indicatorul de exploatare al aurului, dar numai până la primele 2 poziții. Pe locul 3 se află Harmony Gold, care ocupă ultimul loc în clasamentul precedent.

De la jumătatea anului 2019, Harmony Gold a depășit performanța indicelui Van Eck Vectors Gold Miners Index (cunoscut și sub abrevierea GDX) cu un impresionant 62%. Acesta reunește 51 de companii miniere de aur și argint, printre care Barrick Gold și Newmont. Odată cu scăderea prețului aurului, acțiunile Harmony au scăzut cu 50,7% față de maximul din 24 iulie 2020. Cu toate acestea, capitalizarea companiei rămâne ridicată.

În ceea ce privește modificările de preț, acțiunile Polyus au fost mai stabile chiar și decât Harmony. Valoarea titlurilor sale a scăzut cu doar 34% de la vârf la bază. Acest lucru se poate datora faptului că compania rusă este cea care deține cele mai mari rezerve de aur dovedite și probabile. Acestea se ridică la 104 milioane de uncii troy sau 3,2 mii de tone de aur.

De asemenea, după un declin semnificativ de 18,3% de la începutul lunii iulie, acțiunile Newcrest Mining au revenit la creștere în toamna anului trecut, înainte de a scădea din nou de la începutul anului 2022.  Redresarea sa a pornit de la o bază bună – compania a raportat venituri mari și câștiguri solide. În ultimii 3 ani, profitul pe acțiune a crescut. Numai în ultimul an calendaristic, acesta a crescut cu 65%.

Angico Eagle face parte din grupul de întreprinderi care nu au fost afectate grav de deprecierea aurului. Scăderea acțiunilor sale de la jumătatea anului 2020 până în prezent este comparabilă cu cea a Polyus. În ciuda acestui fapt, însă, doar de la începutul anului 2019, titlurile sale au crescut cu 16% până la momentul redactării acestui articol. De asemenea, a revenit la creștere de la jumătatea lunii iulie. Motorul din spatele acestei creșteri este creșterea venitului net, care a urcat la 189,6 milioane de dolari în al doilea trimestru (77 de cenți pe acțiune), de la 105,3 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului trecut (43 de cenți pe acțiune). În același trimestru, producția de aur a crescut cu 59% față de anul trecut, ajungând la 562 de mii de uncii.

Ce s-a schimbat pentru cele mai mari companii miniere de aur în 4 ani

Comparativ cu cel mai recent clasament al celor mai mari companii miniere de aur realizat de Tavex în 2017, 3 dintre primele 5 întreprinderi se află încă în ierarhie. Acestea sunt Barrick Gold (pe primul loc), Newmont Mining (al doilea) și Newcrest Mining (al patrulea).

În 2019, Goldcorp, pe atunci pe locul 3 în clasament, a fost cumpărată de Newmont Mining într-o tranzacție de 10 miliarde de dolari (o primă de 17% față de capitalizarea sa de piață). În acest fel, Newmont a devenit lider atât în ceea ce privește producția, cât și în ceea ce privește evaluarea afacerilor în rândul companiilor miniere de aur.

După mai multe creșteri ale prețului acțiunilor până la aproape 2.300 de pence pe titlu, compania mexicană Frensillo (numărul 5 în 2017) se tranzacționează astăzi la 11,6 dolari (822,84 pence). Astfel, aceasta și-a păstrat locul în ultimii 11 ani. Ceea ce este interesant la această companie este faptul că operează cea mai mare mină de argint din lume.

În afară de numele din clasamente, ceea ce se schimbă în 4 ani este scara. Dacă în 2017 Barrick Gold era pe primul loc cu o capitalizare de piață de “aproape 20 de miliarde de dolari”, astăzi evaluarea sa este de 35 de miliarde de dolari. Adică, aproape și-a dublat valoarea în 4 ani. Newmont, care valora 18,5 miliarde de dolari, valorează acum 51 de miliarde de dolari.

O astfel de dinamică nu este surprinzătoare. Având în vedere prețul în creștere al aurului, este normal ca și întreprinderile din acest sector să crească la fel de mult. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, spre deosebire de aurul de investiții, acțiunile miniere de aur sunt mult mai volatile.

Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 38 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești