Adaugă alertă de preț

De ce Bitcoin s-a prăbușit cu 53% și ce înseamnă pentru criptomonedă?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 23.07.2021
Preț aur (XAU-RON)
10805 RON/oz
  
- 3 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
Bitcoin, scădere preț

În data de 15 aprilie 2021, criptomoneda a atins cel mai mare preț din istoria sa relativ scurtă – 61.900 de dolari pe monedă, după care bitcoin s-a prăbușit. Declinul său a continuat până pe 21 iulie, când a scăzut la 29.600 de dolari (pentru prima dată din 22 iunie), înainte de a crește ușor la 31.700 de dolari. Astfel, în decurs de 3 luni, valoarea Bitcoin a scăzut cu aproape 53%.

O prăbușire de această amploare nu este ceva nou pe piața criptomonedelor. În tabelul de mai jos sunt menționate cele mai proaste perioade pentru bitcoin și aur. Au fost avute în vedere trimestrele standard, iar datele arată ă scădere a prețului la sfârșitul perioadei de timp menționate, comparativ cu prețul de la sfârșitul lunii sau trimestrului anterior.

Tabelul 1: Cele mai drastice scăderi ale prețului aurului și bitcoinului

Cele mai dificile trimestre pentru bitcoin Cele mai dificile luni pentru bitcoin Cele mai grele trimestre pentru aur
Perioadă Scădere Perioadă Scădere Perioadă Scădere
Q1 2018 -50% Iunie 2011 -99% Q2 2013 -24,9%
Q4 2018 -44,1% Decembrie 2017 -84% Q1 1982 -19,8%
Q2 2021 -40,5% Aprilie 2013 -83% Q3 1973 -18,8%
Q3 2019 -22,9% August 2012 -56% Q2 1981 -18%
Q4 2019 -13,8% Mai 2021 -53% Q3 1975 -16,7%
Q3 2015 -10,1% Martie 2020

și

Decembrie 2013

-50% Q2 1974 -15,2%

Sursa: Rezerva Federală St. Louis; Coinmarketcap

A treia mare prăbușire a Bitcoin

Chiar și în perioadele sale cele mai dificile, aurul este considerabil mult mai puțin volatil decât moneda virtuală. De exemplu, criptomoneda și-a pierdut aproape întreaga valoare în decurs de doar o lună de zile, nu doar pe parcursul unui trimestru. Comparativ, cea mai gravă scădere lunară a aurului a fost de 21,4% în martie 1980.

Citiți mai multe despre acest subiect: Când prețul scade este momentul oportun pentru investiții în aur, fapt dovedit de acțiunile fondurilor

Pentru a înțelege și mai bine situația bitcoin, trebuie să avem și o privire de ansamblu, dincolo de luni și trimestre. Astfel, putem observa că acesta este a treia mare prăbușire a bitcoin. Cea mai lungă perioadă de bull market pentru criptomonedă a fost de la jumătatea lunii decembrie 2017 până la mijlocul lunii decembrie 2018. Apoi, bitcoin a înregistrat o prăbușire de aproape 85%.

Grafic 1: Scăderea prețului Bitcoin în timpul ciclurilor sale creștere-scădere

Scăderea prețului Bitcoin în timpul ciclurilor sale creștere-scădere

Sursa: Koyfin

În plus, între 2014 și 2015, criptomoneda a pierdut peste 60% din valoare într-o perioadă foarte scurtă de timp. După cum s-a dovedit, în ciclul actual, bitcoin s-a prăbușit deja cu aproape 53%.

De ce bitcoin s-a prăbușit

În esență, motivul pentru care bitcoin s-a prăbușit a fost vânzarea continuă de către investitori, care a plasat criptomoneda pe o bull market. Mai mulți factori au dus la această situație.

China își continuă ofensiva împotriva Bitcoinului

China aplică de luni de zile reglementările în materie de bitcoin. Acest lucru a subminat practic „săpăturile” sale în țară și a condus la un flux de investitori. Un alt pas în acest sens a fost închiderea unei companii de software chineze de către Banca Națională sub acuzația de efectuare a tranzacțiilor cu criptomonede. După cum am arătat într-un alt articol, atacurile băncilor centrale asupra instrumentelor financiare digitale reprezintă un risc semnificativ pentru existența lor viitoare.

Citiți mai multe despre subiect: Bitcoin versus aur

Politica Chinei cu privire la aur este radical diferită. Astfel, la începutul acestui an, au fost ridicate limitele impuse de băncile comerciale cu privire la cantitățile de aur care pot fi importate.  În acest moment, există oportunitatea ca instituțiile private să poată importa o cantitate nelimitată de aur.

Politica și reglementările monetare în Statele Unite

Aluzia că Rezerva Federală are în vedere reducerea masei monetare a lovit și Bitcoin. La prima lectură, poate părea aici că urmează o dinamică similară cu cea a aurului. Dar aceasta nu este imaginea completă.

Pe lângă indicii de la banca centrală, bitcoin s-a confruntat și cu probleme de reglementare. Ele nu se limitează la China. Procurorul general din New Jersey a emis un ordin prin care companiei locale BlockFi nu i se permite să ofere conturi bitcoin cu dobândă. Astfel, criptomoneda a suferit o dublă lovitură în Statele Unite.

Noi dinamici în bitcoin

Bitcoin în contextul altor active riscante

Din punct de vedere istoric, bitcoinul a urmat de obicei o dinamică similară cu alte active riscante, cum ar fi acțiunile. În acest caz, în ciuda creșterii ușoare a bitcoin miercuri, bitcoin este adesea mai ieftin, deși schimburile sunt în creștere. Luați în considerare performanța sa față de Dow Jones, cu care are o corelație relativă.

Graficul 2: Bitcoin și Dow Jones [scala stângă, în procente: dinamica zilnică în bitcoin (curba verde) și Dow Jones (curba roșie); scala dreapta: Dow Jones (index, curba albastra) si bitcoin (dolari, curba mov)

Bitcoin și Dow Jones [scala stângă, în procente: dinamica zilnică în bitcoin (curba verde) și Dow Jones (curba roșie); scala dreapta: Dow Jones (index, curba albastra) si bitcoin (dolari, curba mov)

Sursa: Rezerva Federală St. Louis

Discrepanța dintre cele două categorii de active riscante este evidentă în săptămâna care a început pe 19 iulie. Luni, investitorii au vândut bitcoin și acțiuni, iar prețul lor a scăzut. Marți, valorile mobiliare au revenit la creștere, dar bitcoin s-a prăbușit și mai mult.

Toate acestea arată mai multe lucruri. În primul rând, bitcoin, deși conceput pentru a fi un activ financiar descentralizat, este din ce în ce mai dependent de acțiunile autorităților de reglementare. În al doilea rând, acestea și fenomenele de piață conduc la mișcări de preț, iar bitcoinul și alte criptomonede au performanțe mai mici decât alte active riscante.

Astfel, autoritățile de reglementare sunt o altă sursă de incertitudine a prețurilor, pe lângă liderii de opinie, care „umflă” în mod constant valoarea bitcoin pentru a vinde cu marje mari de profit. Acțiuni de acest gen sunt monitorizate sistematic. Un exemplu extraordinar a fost vânzarea bitcoin la valori record anul acesta, fapt ce a dus la apariția situației de bear market.

O altă umflare artificială?

Această situație a pieței poate fi inversată, dar cu greu în favoarea investitorilor mici. La începutul lunii iulie, numărul balenelor  bitcoin a crescut cu peste 80.000 și a atins cel mai înalt nivel din ultimele două luni, potrivit Glassnode. Balenele bitcoin sunt conturi care dețin între 1.000 și 10.000 de bitcoini. Dacă ne amintim dinamica de la începutul anului, acestea au vândut în masă la prețul ridicat al bitcoinului.

Revenirea lor pe piețe poate însemna că criptomoneda va trece din nou printr-un sistem de pompare și descărcare. Asta înseamnă că prețul unui activ este„ umflat” pentru a atinge o valoare ridicată, după care investitorii vând. Balenele joacă un rol important în ambele direcții, deoarece au (respectiv cumpără și vând) un volum mare de bitcoin, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra prețului.

Astfel de scheme pot fi observate cu ușurință pentru un activ cu o capitalizare de piață relativ mică, cum ar fi bitcoin (deși are cea mai mare capitalizare de piață printre criptomonede).

Tabelul 2: Active cu cea mai mare capitalizare de piață începând cu 20.VII.2021

Activ Capitalizare de piață Preț (în dolari)
Aur 11,454 trilioane dolari 1803
Apple 2,426 trilioane dolari 145,4
Microsoft 2,119 trilioane dolari 281,4
Saudi Aramco 1,861 trilioane dolari 9,31
Amazon 1,808 trilioane dolari 3585
Alphabet 1,742 trilioane dolari 2652
Argint 1,379 trilioane dolari 25,24
Facebook 981,72 miliarde de dolari 346,23
Tencent 677,84 miliarde de dolari 69,89
Berkshire Hathaway 638,14 miliarde de dolari 420 055
Tesla 631,26 miliarde de dolari 655,29
TSMC 611,27 miliarde de dolari 117,87
Bitcoin 603,07 miliarde de dolari 32 140
Alibaba 572,55 miliarde de dolari 211,08
Visa 536,14 miliarde de dolari 243,66

Sursa: Calcule proprii

Este imposibil să observi așa ceva atunci când vine vorba despre aur. Deoarece capitalizarea de piață a metalului galben este imensă, nicio instituție nu poate influența singură prețul. Chiar și intențiile bancherilor centrali nu au un impact atât de puternic asupra aurului. Prin urmare, atunci când vorbim despre dinamica metalului prețios, analizăm diverse aspecte ale pieței: băncile centrale, consumul individual, fondurile tranzacționate la bursă de aur și altele.

Poate bitcoin să fie un mijloc de stocare a valorii?

Faptul că bitcoin s-a prăbușit atât de spectaculos arată că volatilitatea sa crește. Criptomoneda, care este în general supusă tweet-urilor individuale, este din ce în ce mai dependentă de deciziile autorităților de reglementare la nivel global. Sunt atât de incerte și duc la vânzări de bitcoin, încât legătura dintre acesta și alte active riscante este spulberată. În ciuda piețelor bursiere în creștere, de exemplu, bitcoin a continuat să scadă (până miercuri săptămâna aceasta).

Apoi, bitcoin a atras din nou mari investitori și, judecând după experiențele anterioare, aceasta poate fi o altă schemă de umflare și prăbușire a prețului. În acest context, este greu de vorbit despre o valoare sigură. Iar tranzacțiile bitcoin continuă să scadă. Așa cum am subliniat într-un alt articol pe această temă, de aici și percepția bitcoin ca un activ speculativ și nu ca o monedă, fie ea criptografică.

În același timp, bitcoin continuă să nu reflecte nici dobânzile obligațiunilor americane, nici inflația, nici inflația preconizată. Aceștia sunt factori care afectează prețul aurului, deoarece sunt direct legați de puterea de cumpărare și de avere.

Comparațiile cu aurul nu sunt întâmplătoare. Aurul este salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză. Factorii care determină performanța bitcoin arată că, până acum, este departe de a avea un statut similar.

Preț aur (XAU-RON)
10805 RON/oz
  
- 3 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești