Add price alert

Fiasco monetar al monedelor imperiale din aur ale Japoniei

Published by Ana in category Blog, Finanțe personale on 08.08.2022
Gold price (XAU-RON)
9 430 RON/oz
  
+ 137 RON
Silver price (XAG-RON)
116 RON/oz
  
+ 1 RON

Aurul poate fi cel mai bun salvator al puterii de cumpărare . În anii ’90, în ciuda scăderii prețului său, aurul a continuat să strălucească ca opțiune potrivită pentru populația Japoniei și a regiunii în ansamblu.

Să vedem cum Banca Japoniei intră în una dintre cele mai interesante probleme din istoria monetară și oferă un cec de aur investitorilor, în contextul crizei financiare din Asia de Sud-Est, de la începutul secolului trecut. Desigur, și astăzi, politicile ei continuă să creeze provocări pentru economia țării, dar despre ele vom vorbi într-o altă analiză.

Monedele din aur ale împăratului Hirohito

În 1986, monetăria japoneză a bătut monede din aur și argint cu titlu legal pentru a comemora cel de-al 60-lea an de la urcarea la tron a împăratului Hirohito . Aniversarea sa este importantă pentru țară, deoarece monarhul – care la trei ani după acel moment a murit- este cel mai lung conducător din întreaga istorie a Japoniei . În același timp , acestea sunt primele monede din aur produse în Țara Soarelui Răsare de la al Doilea Război Mondial, motiv pentru care milioane de japonezi au așteaptăt în afara băncilor să cumpere moneda. Dobânda era atât de avantajoasă încât majoritatea băncilor le-au vândut la tombolă.

Având în vedere semnificația momentului, Banca Centrală a emis monedele cu o valoare nominală foarte mare. Introduse în 1986, monedele din aur, care conțin 20 de grame de aur pur .999, au o valoare nominală de 100.000 de yeni, în timp ce monedele din argint de aceeași greutate și puritate sunt denominate în 10.000 yeni. Aceasta este cea mai mare valoare nominală pentru o monedă japoneză care nu a fost în circulație.

La acea vreme, yenul japonez era chiar mai ieftin decât este astăzi (133 de yeni pentru un dolar). Cursul său de schimb mediu anual era de aproximativ 150 de yeni pentru dolar. La un preț mediu al aurului de peste o mie de dolari per uncie troy în acel an, valoarea metalului din monede aproape a egalat valoarea lor nominală.

Împăratul Hirohito la încoronarea sa

Împăratul Hirohito la încoronarea sa

Monedele au fost produse în cantități uriașe. Numai în 1986 au fost tăiate 10 milioane de bucăți, adăugând monedele care comemorează urcarea la tron a împăratului Akihito în 1989, numărul lor total depășește 13 milioane. Monedele au fost vândute de Banca Japoniei la un preț foarte mare, cu o primă de 30 %, din care se aștepta un profit de aproximativ 500 de miliarde de yeni .

Vezi mai multe despre subiectul: Investiția în aur Partea 1 – Aurul de investiții

Deși aurul de investiții se vinde de obicei cu o primă de aproximativ 2-4% față de prețul spot al aurului, monedele comemorative Hirohito Jubilee sunt extrem de populare. Care este motivul pentru aceasta?

Investitorii se salvează cu monedele imperiale din aur

Cumpărătorii monedelor japoneze din aur nu erau deloc proști. Plătând prima foarte mare de 30% pentru un produs a cărui valoare nominală și valoare a metalului sunt aproape egale, aceștia au profitat de o oportunitate de aur.

Vezi mai multe: Ce este aurul pentru investiții

Din perspectiva lor, au investit într-un instrument care seamănă cu ceea ce în finanțe se numește opțiune de vânzare. Este un instrument de acoperire a riscurilor. Într-un limbaj simplu, este un tip de asigurare care oferă opțiunea (dar nu și obligația) deținătorului său de a vinde un anumit activ la un preț prestabilit. Ideea este că, dacă prețul acelui activ scade, investitorul își poate exercita opțiunea de vânzare și poate vinde la prețul mai mare convenit pentru acesta. În cazul opus – o creștere a prețului activului-, el îl va vinde pur și simplu la prețul de piață mai mare.

Monedele din aur emise în Japonia asigură investitorii împotriva scăderii prețului metalului galben . Acest lucru a fost observat în anii 1990, prețul aurului scăzând la 455 dolari per uncie troy, în august 1999. Aceasta a fost o scădere cu 58% față de media din 1986.

Monedă din aur emisă în 1986 pentru a comemora cea de-a 60-a aniversare de la urcarea la tron a împăratului Hirohito

Monedă din aur emisă în 1986 pentru a comemora cea de-a 60-a aniversare de la urcarea la tron a împăratului Hirohito

A fost însoțită de criza financiară asiatică din 1997, care a început în Thailanda, s-a extins în Coreea de Sud, Indonezia și Japonia. În timp, toate țările din regiune sunt mai mult sau mai puțin afectate, dar monedele lor sunt afectate serios . Baht-ul thailandez , de exemplu, a pierdut 50% din valoare între mai și decembrie 1997.

Vezi mai multe: Va exista o criză economică în Europa din cauza creșterii ratelor dobânzilor

Țările din Asia de Sud-Est investesc în mod tradițional în aur, dar din cauza prăbușirii monedelor, autoritățile unora dintre ele cer populației să-și vândă acțiunile pentru dolari. Astfel, unele dintre aceste țări, care sunt în mod tradițional cumpărători, devin vânzători, ceea ce contribuie la scăderea prețului aurului.

Dar chiar și fără motive, deținătorii monedei comemorative din aur Hirohito Jubilee o vând înapoi Băncii Japoniei. Tranzacția nu are loc la un preț al aurului de 455 dolari per uncie troy, ci la o valoare nominală de 100.000 yeni. Având în vedere aprecierea yenului japonez față de dolar (în aprilie 1995, un dolar era egal cu 82 de yeni), aceștia primeau efectiv peste 1.200 de dolari pentru monedele lor. În acest fel, monedele din aur nu doar că protejează portofoliul, dar generează un profit puțin peste 10%, în ciuda scăderii prețului aurului.

Problemele Băncii Japoniei

Vânzările de monede din aur de către proprietarii lor au început la sfârșitul anilor 80. Apoi, prețul metalului prețios, pe piețele mondiale, scade sub 900 de dolari per uncie troy. În timp ce prețul aurului dintr-o monedă scade la aproximativ 74.000 yeni, valoarea sa nominală ca mijloc legal de plată rămâne la 100.000 yeni .

Atrași de oportunitatea de profit, mulți au început să falsifice moneda, unele copii fiind realizate chiar și din aur pur. Deja la începutul anului 1990, adică înainte de a treia emisie a monedei, în Japonia au fost detectate peste 100.000 de falsuri cu o valoare totală de peste 70 de milioane de dolari . Acesta este cel mai mare scandal de monede false din aur  din istoria Japoniei și unul dintre cele mai mari din lume.

Multe dintre ele sunt atât de veridice încât au fost cumpărate chiar de Banca Japoniei la valoarea nominală. Ancheta cazului stabilește că primele monede contrafăcute au intrat în țară încă din 1988, dar până atunci Banca Japoniei avea deja alte bătăi de cap cu ele.

După cum am spus, prețul aurului a scăzut în anii 1990 și mulți investitori au vândut băncii monedele la valoarea nominală, obținând profit. Cu toate acestea, Banca Japoniei nu doar că pierde profitul estimat la o jumătate de trilion de yeni, ci se confruntă cu o dilemă. Dacă ele rămân în bilanț ca active, acestea ar trebui să fie disponibile la valoarea lor nominală, semnificativ supraevaluată, de 100.000 de yeni. Însă topirea monedelor ar însemna o pierdere de aproximativ 300 de miliarde de yeni .

La sfârșitul anului trecut, consiliul de audit al ministerului de finanțe al Japoniei a acuzat banca centrală că aduna prea mult aur sub formă de monede comemorative. Prin urmare, putem concluziona că instituția a ales prima variantă.

Lecția acțiunilor Băncii Japoniei este amintită și astăzi. În următoarea analiză, vom comenta în detaliu de ce valorile nominale ale monedelor moderne din aur rămân semnificativ mai mici decât prețul cursului legal de la jubileul împăratului Hirohito. Și, ca de obicei, aurul îi ajută pe cei care au încredere în el.

You might also like to read