Adaugă alertă de preț

Lira turcească a atins cea mai mică valoare din istorie

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 22.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10725 RON/oz
  
- 87 RON
Preț argint (XAG-RON)
144 RON/oz
  
- 3 RON

Lira turcească a înregistrat recorduri negative încă de anul trecut, iar săptămâna aceasta a mai înregistrat încă unul. Moneda s-a depreciat până la 11,12 lire pentru 1 dolar, reprezentând cea mai mică valoare din istorie. De la începutul anului, a pierdut 49,4% din puterea de cumpărare în raport cu moneda americană.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești

Deprecierea rapidă a lirei turcești a început luni, 15 noiembrie. Factorul declanșator a fost declarația făcută de președintele țării, Recep Erdogan, care a anunțat din nou că preferă ca rata dobânzii cheie să fie redusă. Banca centrală a Turciei s-a conformat, reducând rata repo la o săptămână cu 1 punct procentual, la 15%, ceea ce a contribuit la reducerea puterii de cumpărare a monedei locale. În numai cinci zile, lira turcească și-a pierdut 10,3% din puterea de cumpărare.

Infografic: Prăbușirea lirei turcești

Inflația în Turcia

Există mai mulți factori care pun presiune asupra lirei turcești. Printre aceștia se numără și aprecierea dolarului american. Indicele dolarului a urcat la 96,11 puncte, deoarece este de așteptat ca Rezerva Federală să majoreze dobânda cheie. Aceasta este cea mai mare valoare a monedei din mai 2020.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lira turcească: o cronică a unui dezastru anunțat

Scăderea ratei dobânzii în Turcia înseamnă că împrumuturile în această țară vor crește. Noua cerere suplimentară va duce la o creștere și mai mare a prețurilor și, respectiv, la deprecierea lirei turcești. Scăderea ratelor dobânzilor, o politică favorizată de Erdogan, are un efect negativ suplimentar asupra monedei locale. Investitorii își pierd încrederea în ea, ceea ce duce la vânzare și la o nouă scădere a valorii sale.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Totuși, la baza deprecierii lirei turcești se află politica monetară a băncii centrale locale. Tipărirea de bani în țară a scăpat de sub control, ceea ce a dus la o depreciere cronică a monedei și la prăbușirea acesteia la cea mai mică valoare din istorie, atinsă săptămâna aceasta.

Din același motiv, indicele prețurilor de consum din Turcia a înregistrat o creștere de 19,9% în octombrie 2021, comparativ cu octombrie anul trecut. Pentru țara balcanică, valorile de 2 cifre au fost aproape constante – ultima creștere de o singură cifră a indicelui a fost înregistrată în octombrie 2019. Dar o creștere de aproape 20% este alarmantă chiar și în Turcia.

Eșecul băncii centrale din Turcia

Acțiunile băncii centrale turcești, în contextul reducerii ratei dobânzii și al inflației neîncetate, distrug moneda locală. Dar există vești și mai proaste pentru populația locală. Banca lor centrală a pierdut complet controlul asupra lirei.

Să derulăm din nou caseta. În luna decembrie a anului trecut, președintele de atunci al Băncii Centrale Turce, Naji Agbal, care a fost demis din cauza unei creșteri a ratei de bază, a indicat că se așteaptă ca inflația să se situeze în intervalul de 5% pe termen mediu. Acest lucru nu a fost imposibil, deoarece politicile pe care le-a încercat pentru scurt timp au fost corecte din punct de vedere economic. Cu toate acestea, inflația a fost prognozată să fie de 9,4% până la sfârșitul anului 2021.

Citiți mai multe despre acest subiect: Forintul maghiar. Istoria celei mai „umflate” monede și modul în care țara încearcă să o salveze prin aur

Dar, în realitate, vedem o valoare mai mult decât dublă a creșterii prețurilor de consum.

Din acest motiv, instituția a capitulat în ultimele sale previziuni și a fost nevoită să își majoreze constant așteptările pentru indicele prețurilor de consum. Cu toate acestea, se pare că această creștere nu este suficient de rapidă – la sfârșitul lunii octombrie, Banca Centrală a Turciei a indicat că inflația va fi de 18,4% până la sfârșitul anului. În cadrul unei conferințe de presă, președintele Sahap Kavcioglu a declarat că:

Ne așteptăm ca această cifră să se situeze între 17,3 și 19,5% până la sfârșitul anului.

Evident, limita superioară a așteptărilor sale a fost deja depășită. Acest lucru înseamnă că previziunile pentru următorii 2 ani (11,8% și, respectiv, 7%), care au fost revizuite în creștere cu doar 2 săptămâni în urmă, se vor dovedi din nou a fi subestimate, iar lira va continua să se prăbușească într-un ritm mult mai rapid decât se aștepta banca centrală.

Este deprecierea lirei turcești o veste bună pentru Erdogan?

În ciuda prăbușirii monedei, comentariile lui Erdogan au fost mai mult decât pozitive. La începutul acestei săptămâni, el a declarat:

Rafturile magazinelor sunt goale în Europa, sunt goale în SUA. Slavă Domnului că avem încă mult și din belșug.

Politicile sale, promovate de banca centrală, au dus deja la o ieșire semnificativă de capital de pe piețele financiare locale și, după o ușoară scădere în iunie, șomajul este din nou în creștere. Noțiunea de creștere este în contrast cu distrugerea monedei, care deteriorează progresiv puterea de cumpărare a populației locale.

Nu în ultimul rând, nu trebuie uitat faptul că Turcia are o datorie externă brută de aproape 450 de miliarde dolari (62,5% din PIB), din care mai mult de jumătate este generată de guvern. Dacă creșterea obținută prin inflație și datorie ar fi sustenabilă din punct de vedere economic, Venezuela și Zimbabwe ar fi cele mai “bogate și prospere” țări din lume.

Preț aur (XAU-RON)
10725 RON/oz
  
- 87 RON
Preț argint (XAG-RON)
144 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești