Adaugă alertă de preț

Lira turcească, un nou record minim

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 19.05.2023
Preț aur (XAU-RON)
10766 RON/oz
  
- 19 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Lira turceasca, moneda de aur

Pe piețele internaționale, o egalitate așteptată la alegerile prezidențiale din Turcia și posibilitatea unui nou tur de scrutin pe 28 mai au scăzut încrederea în țară și în lira sa turcească, aceasta din urmă atingând un nou minim istoric. La momentul redactării acestui articol, un dolar american valorează 19,67 lire. Procedând astfel, moneda și-a depășit performanța negativă atinsă la sfârșitul săptămânii trecute, când s-a tranzacționat la un curs de schimb de 19,6545 lire pentru un dolar.

Vezi mai multe despre subiect: Lira turcească: o cronică a unui dezastru anunțat

Lira a atins minimul istoric față de euro pe 8 mai, când un euro s-a tranzacționat pentru scurt timp la 21,64 lire. De atunci, s-a „apreciat” cu aproximativ 0,8%, până la 21.14 de lire pentru un euro, însă, față de începutul anului, a pierdut 7%.

Pierderea puterii de cumpărare a lirei turcești

Devalorizarea lirei turcești este un fenomen cronic. Cauza este politica monetară a Băncii Centrale care nu oprește tipărirea monedei și suprimarea dobânzii. De fapt, în februarie, dobânda principală a fost din nou redusă – de la 9 la 8,5%, după ce a fost coborâtă de la 10,5 la 9% în noiembrie. Dacă Erdogan, care este în funcție din 2014, va fi reales președinte, această abordare bazată pe cash va continua. Politicianul a comentat în repetate rânduri că este împotriva însăși instituției dobânzii și preferă ca dobânda de bază să fie scăzută.

Infografic 1 : Indicele prețurilor de consum, masa monetară și cursul de schimb lira turcească –  dolar american

 

Unul dintre rezultatele acestei inflații este creșterea rapidă a prețurilor bunurilor și serviciilor. Se reflectă și în statisticile oficiale, conform cărora indicele prețurilor de consum a crescut cu 44% în aprilie 2023 față de aceeași lună a anului trecut. Valoarea este aproape dublă față de luna noiembrie a anului trecut, când indicele prețurilor de consum a crescut cu aproape 86% de la an la an.

Vezi mai multe despre subiect: De ce inflația în Turcia a depășit 80%

Motivul pentru „încetinirea” creșterii este efectul de bază. Deoarece prețurile erau deja foarte mari în aprilie 2022 (luna de bază), le-ar fi fost dificil să continue să crească la rate apropiate de 90%. Cu toate acestea, chiar și indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere a prețului bunurilor și serviciilor de aproape 50% față de luna aprilie a anului trecut. Dacă folosim încă o lună pentru comparație, de exemplu decembrie 2021, prețurile finale ale bunurilor de consum și serviciilor în Turcia au crescut cu 120%.

Lira și-a accelerat pierderea față de dolarul american din începutul lunii februarie, când sud-estul Turciei și Siria au fost puternic lovite de cutremure. Doar în această perioadă, dolarul s-a apreciat cu peste 40% față de aceasta. Apoi am comentat că deprecierea monedei este singurul scenariu posibil și exact asta se întâmplă.

Turcii se protejează din nou prin investiții de aur

Datele disponibile ale Consiliului Mondial al Aurului sunt pentru primul trimestru, adică exclud aprilie și mai. Cu toate că în această perioadă prețul aurului în lire turcești a crescut cu 11%, locuitorii țării au cumpărat nu mai puțin de 50,5 tone de lingouri și monede din aur. Acesta este cel mai bun trimestru, cel puțin de când instituția colectează date de pe piața internă. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, achizițiile au fost de cinci ori mai mici.

Infografic 2 : Achiziții de lingouri din aur și monede din aur, în Turcia

Populația are o tradiție în a cumpăra aur de investiții pentru a-și proteja puterea de cumpărare. Am văzut o dinamică similară la începutul pandemiei, când au golit literalmente stocul de aur din Marele Bazar. Chiar atunci, în trimestrul al treilea din 2020, s-a înregistrat recordul anterior de achiziții de monede și lingouri din aur – 49 de tone.

Vezi mai multe despre subiectul: Aurul salvează lira turcească

Aurul de investiții strălucește în rolul de protector al puterii de cumpărare în Turcia. De la începutul lui 2020, adică din perioada imediat anterioară pandemiei, prețul aurului în lire turcești a crescut cu 340%. Din nou, pentru comparație, în aceeași perioadă indicele oficial al prețurilor de consum a crescut cu 170%. Cititorii analizei noastre știu că, în opinia mea, aceasta subestimează creșterea reală a prețurilor finale. Dar chiar dacă creșterea reală este dublă, aurul de investiții va păstra totuși puterea de cumpărare a localnicilor, așa cum o face în cazul Marii Britanii, despre care am comentat recent.

Reacția piețelor

Nu este deloc o surpriză că piețele se așteaptă ca lira turcească să continue să piardă putere de cumpărare. Potrivit datelor privind tranzacțiile forward citate de Wall Street Journal, așteptările sunt ca un dolar să fie egal cu 29 de lire într-un an, ceea ce va reprezenta o scădere de încă 50% pentru moneda țării din sudul Europei.

Mai interesantă este dinamica dobânzii prime. Deși a existat o șansă pentru candidatul opoziției Kemal Kalçdaroğlu să câștige președinția din primul tur, schimburile indicelui „one-month overnight” în Turcia au crescut cu peste 40%. A fost un indiciu clar că investitorii credeau că Banca Centrală locală își va inversa politica monetară de tipărire a lirei și de suprimare a ratei cheie a dobânzii. Au căzut din nou după ce a devenit clar că va avea loc o altă scădere la sfârșitul lunii.

O devalorizare a lirei ar putea duce, de asemenea, la probleme cu balanța de plăți a Turciei. A fost în deficit aproape în fiecare lună de la începutul anului 2020 și peste 7 miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale ajung la scadență până în iulie. La cursul actual, acestea sunt egale cu aproape 140 de miliarde de lire turcești, care a fost întregul deficit pe ianuarie. Cu cât lira se depreciază mai mult, cu atât datoria țării va deveni mai scumpă. Acest lucru este cu atât mai adevărat în contextul creșterii recente a ratelor dobânzilor la obligațiunile sale de stat.

Preț aur (XAU-RON)
10766 RON/oz
  
- 19 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești