Adaugă alertă de preț

Nigeria caută stabilitate valutară și reia comerțul cu aur

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 04.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10739 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Mină de aur, aur de investiții

Care este soluția unei țări atunci când are rezerve de aur, o economie care depinde aproape în totalitate de o singură industrie și o monedă depreciată? Începe să extragă aur și, în cele din urmă, să direcționeze cel puțin o parte din metalul prețios pentru mărirea rezervelor.

Asta a făcut Nigeria, când Thor Explorations a reluat, la începutul lunii august, exploatarea comercială a aurului. Astfel, statul african revine , pentru prima dată în ultimele deceni, pe harta țărilor care exploatează aurul.

Aurul: protecție împotriva inflației

Din 2001 încoace, rata de creștere a „inflației” în Nigeria a scăzut rar sub 10%. Chiar și așa, e o îmbunătățire față de anii 1990, când inflația a depășit 70% pe an. Prețurile au crescut de aproape patru ori, doar din 2009, potrivit datelor de la Banca Centrală din Nigeria.

Graficul 1: Indicele anual al prețurilor de consum în Nigeria

Indicele anual al prețurilor de consum în Nigeria

Sursa: Banca Mondială

Creșterea indicelui prețurilor de consum a fost provocată de tipărirea necontrolată a nairei nigeriene. Suma de bani în circulație a crescut de patru ori doar din 2010. Dar politicienii nu pot lua ușor decizzia de a opri tipărirea banilo, așa cum ne arată exemplul altor țări din regiune

Citiți mai multe despre acest subiect: Lira turcească: o cronică a unui dezastru anunțat

La fel ca  și în cazul altor țări aflate într-o situație similară, autoritățile nigeriene sunt conștiențe că trebuie să ia măsuri pentru a stopa prăbușirea puterii de cumpărare a monedei locale. Prin urmare, la fel ca și alte guverne, cel nigerian se orientează către salvatorul puterii de cumpărare, și anume aurul.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce Europa mizează pe aur împotriva inflației

Această politică a fost exprimată chiar de autorități, prin fostul ministru al minelor și oțelului, Uchechukvu Oga. El a declarant pentru The Guardian:

Nigeria poate folosi aurul produs în țară pentru a crește rezervele băncii sale centrale. În plus, putem reduce sentimentul militant împotriva sectorului minier prin metode utilizate în alte țări.

Ultima frază poate suna ciudat. Însă declarația ministrului a devenit mai clară atunci când situația mineritului aurifer din Nigeria a devenit mai clară.

Situația ciudată a exploatării aurului în Nigeria

Potrivit lui Oga, Nigeria are rezerve de aur „semnificative”, însă, potrivit cabinetului său, în perioada 2016-2020, au fost exploatate doar 1,6 tone de aur. Cu toate acestea, Studiul Geologic din Marea Britanie estimează că numai în 2019 randamentul în țară este de 9,3 tone. Astfel, Nigeria se situează la mijlocul topului țărilor din Africa pe criteriul extracției de aur.

Graficul 2: Exploatarea aurului în Africa în 2019

Exploatarea aurului în Africa în 2019

Sursa: US Geological Survey

Diferențele semnificative se explică prin faptul că, după al Doilea Război Mondial, investitorii străini au părăsit Nigeria, iar modul de exploatare a aurului se modifică considerabil. Exploatarea aurului nu mai este o activitate organizată, care atrage investitori, ci o activitate desfășurată în special la nivel de familie, cu mijloace rudimentare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Mina de aur Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO

De aceea, o mare parte din aurul local trece de facto în sectorul gri. Estimările Comitetului ONU pentru Comerț privind comerțul ilegal arată că între 2012 și 2018, în Nigeria au fost exportate ilegal 97 de tone de aur. Dacă această prognoză este corectă, valoarea aurului exportat ar fi de peste 3 miliarde de dolari.

Citiți mai multe despre acest subiect: Turcia a descoperit noi zăcăminte uriașe de aur. Află cum s-a întâmplat.

Din acest motiv o parte din populația din unele zone ale țării nu privește în mod favorabil investitorii care se ocupă de exploatarea aurului. Cu toate acestea, noua deschidere a Nigeriei către companii garantează crearea de locuri de muncă, investiții în capitalul uman local și revenirea țării pe harta formală a mineritului aurifer. Mai mult, în acest fel va putea diversifica sursele de venit pentru buget și, eventual, utiliza o parte din fonduri pentru a crește rezervele băncii sale centrale.

Care va fi producția de aur a Nigeriei?

Se estimează că mina Segilola, operată de Thor Explorations, va produce 85.000 de uncii pe an. Astfel, randamentul său se va ridica la doar aproximativ 10% din producția celei mai mari mine de pe continent – Kibali în Republica Democrată Congo.

Graficul 3: Cele mai mari mine din Africa și companiile care le administrează

Cele mai mari mine de aur din Africa și companiile care le administrează

Sursa: Kitco

În prezent, cu sediul în Vancouver, Canada, Thor Explorations a investit 86 de milioane de dolari în Nigeria. Potrivit actualului ministru al Minelor, Olamilekan Adegbite:

Descoperirea Segilola indică eforturile guvernului de a-și diversifica sursele de venit. Proiectul arată că Nigeria ar putea fi următorul mare jucător în exploatarea aurului.

Preț aur (XAU-RON)
10739 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești