Adaugă alertă de preț

O mega-afacere de 17 miliarde de dolari ar putea crea liderul incontestabil al mineritului de aur

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 09.02.2023
Preț aur (XAU-RON)
10794 RON/oz
  
+ 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
minerit aur

Cea mai mare companie minieră de aur din lume, Newmont, a făcut o ofertă de 17 miliarde de dolari pentru a achiziționa Newcrest Mining, cea de a doua cea mai mare companie minieră australiană de extractie a metalul galben și a opta la nivel global în clasamentul Tavex. Oferta este valabilă pentru achizia integrală a acțiunilor.

În 2019, Barrick Gold, a doua cea mai mare companie de exploatare a aurului, a făcut o ofertă de cumpărare a Newcrest. Conducerea companiei australiene a respins-o, arătând că prețul era prea mic. La vremea aceea, o acțiune Newcrest se tranzacționa la un maximum de 38,6 USD. Înainte de oferta Newmont, o actiune valora 22,30 USD. În ultimul an, acțiunile Newcrest au pierdut 30% din valoare. În acest context, CEO -ul companiei Barrick Gold, Mark Bristow , a refuzat să liciteze pentru Newcrest deoarece, a spus el:

Nu are sens acum. A crește de dragul creșterii nu este strategia noastră.

Dacă fuziunea va fi finalizată, noua companie rezultată va fi cea mai mare din lume, cu o capacitate totală de exploatare de aproape 250 de tone de aur pe an. Noile cifre estimează o crestere de peste 20% față de valoarea actuala a unei acțiuni Newcrest.

Vezi mai multe despre subiect: Cele mai mari companii miniere de aur din lume si capitalul lor de piata

Pe lângă Consiliului de administrație al Newcrest, tranzacția trebuie aprobată și de către guvernul australian. Odată finalizata fuziunea, Newmont va controla patru dintre cele mai mari șase mine de aur din țară.

Tabelul 1: Cele mai mari mine de aur din Australia

Mina Randament anual Operator
Cadia 21,3 t Newcrest
Boddington 18,9 t Newmont
Fosterville 14,2 т Angico Eagle
Kalgoorlie 13,3 т Saracen Mineral Holdings Limited și Northern Star Resources (50:50)
Tanami 12,7 т Newmont
Telfer 11,3 т Newmont

Istoric vorbind, cele două companii vor fuziona din nou. Newcrest a fost înființată inițial în 1966 ca divizie australiană a Newmont, cu sediul în Colorado. În 1990, aceasta a achiziționat Australmin, apoi a fuzionat cu BHP Gold Limited, formand o companie separată, sub numele actual.

Consolidări în mineritul de aur

Newmont este singura companie minieră de aur ale cărei acțiuni sunt incluse în indicele S&P 500. În urmă cu patru ani, odată cu capitalizarea bursieră, a devenit cea mai mare companie din sectorul minier, după ce a achiziționat Goldcorp în urma unei tranzacții în valoare de 10 miliarde de dolari. Achiziția (Goldcorp a fost evaluată la 12,5 miliarde de dolari) a dat startul unui val de fuziuni în acest sector.

Vezi mai multe despre subiect: Un mega acord de 11 miliarde de dolari a creat al treilea cel mai mare producător de aur din lume

Ultima fuziune importantă s-a realizat anul trecut, iar în 2021, când Angico Eagle Mining a cumpărat acțiunile integrale ale Kirkland Lake Gold, în urma unei tranzacții de 10,7 miliarde de dolari.

Masa 2 : Achiziții majore de companii miniere de aur în ultimii patru ani

Cumpărător Cumparat Evaluare (M$) Data
Newmont Goldcopr 12.500 ianuarie 2019
Angico Eagle Kirkland Lake 10.700 septembrie 2021
Gold Fields Yamana Gold 7.200 mai 2022
Barrick Gold Randgold 5.400 septembrie 2018
Newcrest Pretium Resources 2.600 noiembrie 2021
Kinross Great Bear Resources 1.300 august 2021

Sursa : Mining.com ; calculele proprii

Este de așteptat ca fuziunile să continue. În acest sector operează mai multe companii decât în alte industrii miniere. Presate să se unească din cauza creșterii progresive a costurilor totale de operare ( costuri de susținere all-in sau AISC) care includ trei componente:

  • Costurile extragerii și procesării minereului
  • Costurile de achiziție a unei licențe pentru explorarea și administrarea propriu-zisă, taxele și costurile de finanțare a proiectelor
  • Costurile de întreținere, exploatarea minei și noile directive ecologice impuse

Datele World Gold Council arată că, în al treilea trimestru al anului 2022, costurile de operare au depășit 1.270 de dolari pe uncie troy, cel mai ridicat nivel de până acum. Spre comparație, la începutul secolului, acestea erau de aproximativ 300 de dolari per uncia troy, iar în primul trimestru al anului 2012, 900 de dolari per uncia troy.

Preț aur (XAU-RON)
10794 RON/oz
  
+ 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești