Adaugă alertă de preț

Poate Rusia să exporte materii prime și să fie plătită în aur?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 04.04.2022
Preț aur (XAU-RON)
10769 RON/oz
  
- 25 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Este posibil ca Rusia să înceapă să accepte aur pentru exportul de gaze și alte materii prime, inclusiv combustibili minerali. Propunerea este făcută de președintele comitetului energetic al parlamentului și președintele Companiei Ruse de Gaze, Pavel Zavalny. Ea vine ca răspuns la numeroasele sancțiuni impuse de majoritatea țărilor din întreaga lume.

Citiți mai multe despre acest subiect: Sancțiuni financiare împotriva Rusiei – efecte în prezent și viitor

În comentariul său online,  Zavalny include și alte alternative potențiale la plățile internaționale:

Euro și dolarul au încetat să mai fie un mijloc de plată pentru noi, deși noi furnizăm resurse reale. Acest lucru se aplică nu numai gazelor, ci și altor minerale pe care le exportăm în țările occidentale. Dacă vor să cumpere de la noi, lăsați-i să facă plăți în valută, iar valută pentru noi este aur, sau alte monede pe care noi le acceptăm pentru plăți. În cazul țărilor neprietenoase, aceasta este rubla rusă. În cazul țărilor prietene, precum China sau Turcia, aceasta este moneda națională locală. Bitcoin poate fi de asemenea folosit.

Dinamica geopolitică recentă pune aurul în roluri diferite. Pe de o parte, este un colac de salvare pentru populație. Pe de alta, se pare că este considerat a fi o formă de bani cu care un înalt oficial rus este dispus să facă comerț cu lumea exterioară. În al treilea rând, merită să discutăm despre dinamica din spatele căderii rublei. În al patrulea rând, să vedem dacă este posibil să începem să plătim gazul în ruble rusești. Mai jos vom analiza fiecare dintre aceste probleme, una câte una, pentru a vedea cât de îngrozitoare sunt cererile conducătorilor ruși și cât de mult câștigă aceștia, inclusiv aur.

Rușii se protejează cu ajutorul aurului de deprecierea rublei

După pachetul de sancțiuni asupra Rusiei, rubla rusească s-a depreciat cu aproape 47% față de dolar în doar o lună – între începutul lunii februarie și începutul lunii martie. Acest lucru a dus la retragerea depozitelor de consum și la o reorientare către valori mai sigure, mai exact investițiile în aur. Mișcarea nu este surprinzătoare – aurul este o ancoră a securității într-o perioadă de incertitudine geopolitică și economică și inflație ridicată.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce active păstrează cel mai bine puterea de cumpărare în situații de criză

Datele de la cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank , arată că cererea Rusiei de aur s-a dublat de patru ori în săptămânile premergătoare mijlocului lunii martie. A crescut chiar și numărul de birouri de unde puteau cumpăra metalul galben . Ne putem aștepta ca, în ciuda stabilizării ușoare a rublei în ultimele zile, investițiile în aur ale populației vor continua să crească.

Rubla rusă și motivele deprecierii sale pe termen lung

Devalorizarea rublei ruse nu a început de ieri. La începutul secolului, un dolar costa 25 de ruble. La momentul scrierii, prețul este de 82 de ruble, iar la apogeul scăderii sale în martie 2022, a depășit valoarea de 140 de ruble pe dolar. Această tendință de durată merită explicată.

Inflația este o creștere a masei monetare; creșterea prețurilor este doar una dintre manifestările sale. Se observă în cantități uriașe la nivel global, inclusiv în Europa, dar Rusia este înaintea acesteia la tipărirea banilor. Din 2000, bilanțul băncii sale centrale a crescut de la 50 de miliarde la 55 de trilioane de ruble – creştere de 1.099.900%. Pentru aceeași perioadă, masa monetară M2 (inclusiv bani în circulație, depozite de economii, titluri de valoare pe piețele de valori și depozite pe termen scurt) a fost lansată de la puțin peste 1 trilion ruble la 65,3 trilioane ruble – o creștere de 5575,3% sau mai mult de 60 de ori. Cel puțin o parte din aceste fonduri merg direct către complexul militar-industrial local. În comparație, în aceeași perioadă masa monetară a M2 din zona euro a crescut cu „doar” 267% – de la 4 la 14,7 trilioane euro.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Astfel, cauza principală a prăbușirii rublei ruse este tipărirea de bani de către Banca Centrală a Rusiei însăși. Țara este un exemplu de manual despre ceea ce nu ar trebui făcut cu o singură monedă.

Infografic 1 : Masa monetară a M2 în Rusia și devalorizarea rublei ruse

Efectele inflației locale sunt agravate de efectele sancțiunilor. Majoritatea plăților de comerț exterior ale Rusiei sunt în dolari sau euro, dar întreruperea unei părți semnificative a comerțului, combinată cu riscurile de neplată și de faliment, a scăzut încrederea în rubla rusă și, respectiv, în prețul acesteia. Acasă, populația, aflată în fața unei prăbușiri rapide a puterii de cumparare, a început și ea să întoarcă pe cât posibil spatele monedei. După cum s-a dovedit, din ce în ce mai mulți ruși investesc într-un activ sigur, cum ar fi aurul.

Nu în ultimul rând, înghețarea fără precedent a activelor internaționale ale Băncii Centrale a Rusiei (este prima bancă centrală dintr-o țară din G20 care face obiectul unor astfel de sancțiuni) înseamnă că aceasta nu își poate vinde rezervele valutare pentru a menține cursul de schimb, rubla, la fel ca înainte de impunerea măsurilor. Astfel, toți factorii care duc la prăbușirea rublei continuă să fie observați. Asta înseamnă că poate continua doar să se deprecieze.

Poate Rusia să exporte resurse iar plata să fie în aur sau ruble?

Acest lucru este confirmat de eșecul mișcărilor de salvare a rublei în Rusia. Au forțat companiile să vândă 80 la sută din profiturile lor din exporturi pentru ruble, au blocat retragerea a peste 10.000 de dolari sau euro din depozitele persoanelor fizice și au „interzis” plata datoriilor în valută. Aceasta din urmă era imposibilă în avans – dacă o instituție încearcă să plătească o datorie printr-un alt activ decât cel contractat, ea intră, de fapt, în insolvență. De aceea, statul însuși a plătit două tranșe de obligațiuni cu scadență în valoare totală de peste 4 miliarde de dolari. Același lucru este valabil și pentru companiile rusești care continuă să își achite datoria în dolari.

Din acest motiv, Rusia a recurs în ultimele zile la următorul său instrument de influență geopolitică – exportul de materii prime. Zavalny nu este singurul care insistă pe valute alternative în plăți. Putin a anunțat că exporturile de gaze către „țările inamice” (inclusiv aproape toată lumea din Europa) vor începe să se facă doar contra rublei. Cel puțin în cuvinte, până la sfârșitul lunii martie 2022, Gazprom și Banca Centrală a Rusiei trebuia să dezvolte un mecanism pentru ca acest lucru să se întâmple. Reticentă în a-și folosi moneda, federația a amenințat că va deturna exporturile de materii prime, cum ar fi gazul, către Asia.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum ne-ar afecta un război între Rusia și Ucraina finanțele personale

În primul rând, în ultimul an și jumătate, exporturile de gaz ale Rusiei le-au depășit pe cele ale exporturilor de petrol. În mod paradoxal, după invazia Ucrainei, Europa și-a crescut importurile de gaz rusesc. În prezent, exportul de materii prime este principala valută pentru Rusia.

Infografic 2: Importurile de gaz rusesc în Europa


Prin urmare, este foarte puțin probabil ca ea să încerce să-l întrerupă. Scriem „experiență”, dar de fapt o astfel de acțiune este imposibilă. Contractele Gazprom cu cumpărătorii din Europa sunt în euro, iar dacă compania încearcă să schimbe termenii în mod unilateral, va însemna nerespectarea contractelor. Acest lucru va duce la procese și daune financiare semnificative pentru companie. Dacă nu va mai livra, va fi și mai rău pentru Gazprom și Rusia, pentru că la pierderile uriașe din exporturile nevândute se vor adăuga sancțiuni pe care va trebui să le plătească instituția privată, în valoare de sute de milioane de euro pe zi.

În concluzie, nu este imposibil ca în viitor Rusia să înceapă să primească aur sau altă monedă decât euro din exporturile de gaze. Dar acest lucru nu se poate întâmpla fără acordul contrapărților cu care tranzacționează. Un astfel de acord cu majoritatea țărilor europene în acest stadiu este nerealist. Aceștia încearcă să pună capăt dependenței de importurile rusești (reprezentând 40% din totalul livrărilor de gaze), mai degrabă decât să „joace după regulile” Kremlinului.

În ciuda acestei imposibilități, este posibil ca discuțiile despre plata exporturilor rusești în ruble să fi dat roade. Rubla s-a apreciat cu peste 41% față de dolar de la nivelul minim, atins la începutul lunii martie, când rata era de 140 de ruble pe dolar.

Rusia și introducerea standardului de aur?

Din 2014, când Crimeea a fost anexată, banca centrală a Rusiei a acumulat rezerve de peste 3.000 de tone de aur. Acest lucru a transformat-o în unul dintre cei mai mari proprietari ai metalului prețios. În 2020, și-a oprit politica de cumpărare a aurului (ceea ce fondul suveran de stat nu a făcut-o) înainte de a o relua la începutul acestui an. După o scurtă fereastră în care nu a participat la piețe, a revenit în calitate de cumpărător la sfârșitul lunii martie, dar la un tarif fix, de la 5 mii de ruble (aproximativ 52 de dolari) pe gram de aur pur. Este semnificativ mai mic decât prețul spot de  62,18 USD la momentul scrierii.

Citiți mai multe despre acest subiect: Moscova nu crede în dolari

Această mișcare sugerează că putem vedea un standard de aur într-o țară din ce în ce mai izolată. Dar există multe probleme cu o astfel de presupunere.

Infografic 3 : Achiziții de aur de la băncile centrale


În primul rând, nu există nimic în comun între Rusia și o persoană care dorește să cumpere sau să vândă investiții în aur. O persoană sau o companie poate face acest lucru liber în întreaga lume, la un preț prestabilit. Puțini vor fi dispuși să vândă Rusiei și este puțin probabil ca Rusia să dorească să-și investească rata rară valutară pentru a importa aur. Japonia s-a alăturat deja țărilor care au impus un embargo asupra comerțului său cu aur rusesc.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lumea fără standardul de aur – cinci decenii mai târziu

Va fi și mai dificil exportul de aur din Rusia contra monedei. Motivul – companiile rusești nu pot tranzacționa în cadrul Bursei de Metale din Londra. Țara își poate exporta stocurile neobservate în China sau India, dar achizițiile implică un risc uriaș din partea contrapărții. Dacă sunt detectați, cumpărătorii se pot confrunta și cu penalități.

În al doilea rând, stabilirea cursului de schimb la care cumpără banca centrală nu reprezintă o revenire la standardul aur. Arată că instituția va încerca să-și majoreze rezervele în condiții mai favorabile pentru ea însăși. Noua regulă se aplică doar achizițiilor de la băncile comerciale din țară și nu înseamnă că rubla este convertibilă la acest curs.

În concluzie, ultimul lucru pe care guvernul rus și l-ar dori în acest moment este să revină la standardul aur. După cum am văzut deja, au tendința de a tipări bani nesecurizați. Acest lucru este valabil mai ales în contextul războiului, deoarece costurile acestora cresc semnificativ, iar veniturile din trezorerie scad. Trecerea la standardul de aur îi va împiedica să umfle rubla.

În plus, această mișcare va goli imediat seifurile băncii centrale. Este foarte probabil ca majoritatea rușilor să-și schimbe imediat hârtia devalorizată cu metalul prețios, mai ales judecând după apetitul lor pentru investițiile în aur din ultimele săptămâni. Într-un astfel de scenariu, guvernul se va afla într-o poziție extrem de dezavantajoasă, deoarece va trebui să elimine rapid cursul de schimb la care au schimbat aur pentru rublă. În momentul în care se va întâmpla acest lucru, rubla se va deprecia dramatic , așa cum s-a întâmplat cu dolarul american din 1971, când Richard Nixon a închis fereastra aurului.

Folosirea banilor stabili este cea mai bună politică posibilă. Aurul a fost dovedit în acest rol de mii de ani. Dar este puțin probabil ca autoritățile ruse să vrea să se întoarcă la el, mai ales când costurile lor cresc, veniturile lor se micșorează și nevoia de acces la presa pentru bani este mai mare ca niciodată. Desigur, prețul acestei inflații va fi plătit de oameni obișnuiți.

Preț aur (XAU-RON)
10769 RON/oz
  
- 25 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești