Adaugă alertă de preț

Prețul stabil al aurului contribuie la creșterea cu 43% a investițiilor în explorarea de noi zăcăminte

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 08.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10773 RON/oz
  
- 22 RON
Preț argint (XAG-RON)
146 RON/oz
  
- 2 RON
Pepite de aur, producție de aur

În 2021, în ciuda tendinței de scădere, există un preț destul de stabil al aurului la nivel global. În același timp, măsurile anti-coronavirus care restricționează companiile au permis materializarea investițiilor amânate în procesul de explorare al aurului. Nu în ultimul rând, companiile tinere din acest domeniu au reușit să atragă noi finanțări.

Citiți mai multe despre acest subiect: Prognoză: Companiile mari cresc producția de aur cu 13,5% în semestrul 2 al anului curent

Combinația acestor factori a dus la lansarea bugetelor de explorare a aurului. Acestea au ajuns la 6,2 miliarde de dolari, reprezentând o creștere anuală de 43%. Astfel, investițiile în explorarea aurului au depășit investițiile în explorarea altor metale. Datele S&P Global Intelligence arată că creșterea în categoria metalelor neferoase este de 35% anul acesta, investițiile totale ajungând la 11,2 miliarde de dolari față de 8,3 miliarde de dolari în 2020. Investițiile în creștere urmează în mod logic creșterea prețului metalelor.

Creșterea companiilor miniere de aur tinere

În 2020, companiile tinere care se ocupă cu exploatarea aurului au strâns fonduri de peste 5,5 miliarde de dolari. Astfel, au reușit să-și finanțeze cercetările în acest an, a declarat analistul Frank Holmes pentru Kitco.

Aceasta este cea mai importantă finanțare pe care au primit-o în ultimul deceniu. În același timp, numărul companiilor tinere din industrie a crescut cu 200, ajungând la 1328, fiind și cel mai mare număr al companiilor din domeniu ce activează pe piață din 2012.

Graficul 1: Indicele celor mai mici acțiuni miniere de aur MVGDXJTR

Indicele celor mai mici acțiuni miniere de aur MVGDXJTR

Sursa: Solactive

Cu toate acestea, tendințele pozitive nu au reușit să împiedice scăderea indicelui MVGDXJTR, care urmărește acțiunile companiilor tinere. De la începutul anului, a pierdut 25% din valoare. Astfel, titlurile de valoare ale afacerilor din industrie sunt amendate disproporționat de către investitori. Spre comparație, de la începutul anului, prețul aurului a pierdut 7,6% din valoare. De la începutul anului 2020, acesta are o creștere continuă cu 17,2%.

Indicele ARCA Gold Miners (GDM), care urmărește cele mai mari companii miniere de aur, a scăzut într-un ritm mult mai apropiat de scăderea prețului aurului. De la începutul anului a pierdut 9,4% din valoare.

Ce înseamnă asta pentru viitorul preț al aurului?

După cum subliniem în seria noastră „Calea aurului”, dedicată în mod special exploatării aurului, ne aflăm în prezent la mijlocul celui de-al 5-lea ciclu în mineritul aurului. Cele 4 vârfuri anterioare au avut loc în aproximativ 3 decenii. Primul dintre acestea a fost în 1912, iar apoi au fost observate vârfuri în 1940, 1971 și 2001.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că în perioada de după 2012, atât investițiile în explorare, cât și rezervele de aur nou descoperite s-au diminuat. Detalii despre acest lucru pot fi văzute în infograficul de mai jos. Se arată clar cum investițiile sporite și descoperirile de aur la începutul anilor 1990 au condus la randamente mai mari până la jumătatea ultimului deceniu.

Infografic: Investiții în explorarea și descoperirea aurului


Deoarece este nevoie de o medie de 15 ani pentru ca aurul nou descoperit să intre în producție, următorul vârf ar trebui să se înregistreze undeva în anii 2030. În perioada de până atunci, ne putem aștepta ca oferta de aur să rămână aceeași sau să scadă ușor. De fapt, același lucru a fost prezis de Ministerul Australian al Industriei la începutul acestui an.

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Dacă tendințele de creștere a cererii de aur pentru investiții fizice continuă (deoarece oamenii se tem de creșterea inflației), iar în alte segmente de cerere nu vedem o scădere, ne putem aștepta la o bază solidă pentru prețul aurului și chiar mai aproape de prețul aurului fizic și futures pe aur.

Spot și futures pe aur

De obicei, pe piețe, prețul futures al aurului este mai mare decât prețul spot. Această poziție se numește contango. Când prețul spot depășește prețul futures, vorbim despre backwarding. O astfel de situație a fost observată în 2020, când oferta de aur a fost oprită din cauza închiderii economiei, iar cererea de aur pentru investiții a crescut.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești

De fapt, în toamna lui 2021, cererea crescută de aur de investiții a făcut imposibil ca rafinăriile și monetările să facă față cu producția. Prin urmare, a existat o întârziere globală a livrărilor. De aceea, CEO-ul Tavex pentru Bulgaria și România, Max Baklayan a subliniat pentru Investor:

Dacă problema cu bunurile de larg consum se datorează întârzierii logisticii, nu este cazul aurului de investiții. De fapt, problema nu ține de logistică, ci de producție. Rafinăriile și monetăriile nu își pot permite să producă produsul în sine.

Aur și petrol: comparație

Producția de petrol se va găsi într-o situație similară. Prognoza este că cererea va reveni la creștere. Dar investițiile în producție au dispărut în ultima vreme. Datele grupului OPEC arată că noile proiecte de producție de petrol s-au triplat în 2021, pe când investițiile s-au dublat.

Graficul 2: Investițiile în minerit ale țărilor OPEC

Investițiile în minerit ale țărilor OPEC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: OPEC

Scăderea producției, combinată cu creșterea cererii, va duce probabil la două lucruri. În primul rând, creșterea producției de către OPEC nu va putea răspunde nevoilor cererii. În al doilea rând, va tinde să mențină prețurile la petrol ridicate pe termen mediu. Principiile economice ale cererii și ofertei nu pot fi ocolite.

Preț aur (XAU-RON)
10773 RON/oz
  
- 22 RON
Preț argint (XAG-RON)
146 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești