Adaugă alertă de preț

Prognoză: Companiile mari cresc producția de aur cu 13,5% în semestrul 2 al anului curent

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 08.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 6 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Companiile miniere de top vor avea o producție de aur cu 13,5% mai mare în semestrul 2 al anului curent, comparativ cu primele șase luni, potrivit unei noi prognose britanice a GlobalData. Aceasta se bazează pe estimări ale randamentului stabilite de cei mai mari jucători din industrie.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cele mai mari companii de exploatare a aurului și capitalizare de piață din lume

Astfel, se așteaptă ca producția totală de aur să se ridice la aproape 15 milioane de uncii troy în perioada iulie – decembrie, echivalentul a 465,6 tone. Pentru comparație, între ianuarie și iunie anul acesta s-au produs puțin peste 13 milioane de uncii (409,3 tone).

Este important să rețineți că aceste date includ doar cele mai mari 10 companii miniere de aur. Per total, oferta de aur până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru arată astfel:

Infografic: aprovizionarea cu aur

Dinamica în exploatarea aurului până acum

În prima jumătate a anului, producția mondială de aur a celor mai mari 10 jucători a scăzut cu 1,1%. Ca urmare, creșterea ofertei lor în a doua jumătate a anului va compensa decalajul, însă producția anuală va fi aproximativ egală cu cea din 2020. GlobalData se așteaptă ca în 2021 liderii industriei să adauge la aprovizionare un total de 27-28 de milioane de uncii troy (între 840 și 875 tone).

Citiți mai multe despre acest subiect: Istoria rafinăriei elvețiene Valcambi

În prima jumătate a anului, liderii în exploatarea aurului au avut dinamici diferite. În timp ce Angico Eagle, care și-a anunțat recent fuziunea cu Kirkland, a crescut producția cu puțin peste 40%, Barrick Gold, a doua companie ca mărime, a scăzut-o.

Citiți mai multe despre acest subiect: Un mega acord de 11 miliarde de dolari a creat al treilea cel mai mare producător de aur din lume

Motivele pentru volumele de aur în scădere sunt diferite. Acestea includ scăderea, la nivel global, a minereului de aur în unele regiuni, vânzările unor active și întârzierea recuperării producției.

Tabel: Modificări ale producției de aur în prima jumătate a anului 2021 comparativ cu prima jumătate din 2020

Companie Diferența de producție față de prima jumătate a anului 2020
Angico Eagle 41%
Newmont 6%
Kirkland 3,5%
Gold Fields 2%
Polymetal International -1,5%
Polyus -2%
Kinross -4%
Newcrest -6%
Barrick Gold -11%
AngloGold Ashanti -18,5%

Sursa: GlobalData

Ce se întâmplă în topul țărilor producătoare de aur

Declinul arată că țările care exploatează cel mai mult aur vor continua să se extindă din acest punct de vedere și anul acesta. Printre acestea se numără China, Australia, Rusia, Statele Unite și Canada. GlobalData prezice că producția de aur din aceste țări va crește cu 5,7% pe tot parcursul anului, până la aproape 51 de milioane de uncii troy sau 1.587,5 tone.

Citiți mai multe despre acest subiect: Australia prezice o scădere a producției de aur. Cererea însă, la nivel global, va fi în creștere

Vignette Bajaj, de la GlobalData, afirmă că:

Din 2014, de când producția de aur a Chinei a atins punctul culminant, aceasta se află pe o tendință descendentă, dar în 2021 ne așteptăm la o creștere de 4%. Țara se confruntă cu probleme legate de schimbări frecvente ale politicilor și de scăderea rezervelor de minereu. Pandemia a adus dificultăți suplimentare în 2020.

În afara top 5, se preconizează că producția de aur din Indonezia va avea cea mai mare creștere, de 13,7%. Motivul este expansiunea minei Grasberg, care se numără printre cele mai mari 5 din lume. Lucrările la extinderea activităților subterane au fost începute în 2019.

Alte țări cu o creștere a producției de aur în acest an sunt Canada și regiunea Africii de Vest, potrivit GlobalData.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 6 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești