Adaugă alertă de preț

Redevin aurul și argintul mijloace de plată în Statele Unite?

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Știri de Aur în data de 31.08.2023
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON
Monedă de aur Vultur American, Monedă de argint Vultur American

Statele Unite au renunțat în mod drastic la etalonul de aur din 1971. Vom descrie efectele negative ale acestui eveniment în următoare ediție a Ziarului de Aur, care va fi disponibilă din septembrie. Una, și cea mai importantă dintre aceste efecte, este deteriorarea puterii de cumpărare a banilor fiduciari, incluzând dolarul american. Acest efect nu este trecut cu vederea la nivel de administrație locală, lucru care a dus în ultimii ani la o susținere din ce în ce mai puternică pentru aurul și argintul de investiții ca monedă de schimb.

Mai multe despre subiect, aici: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Până în 2023, există 23 de state care au discutat cel puțin despre legalizarea aurului și argintului ca metode de plată legale. Din aceste 23, există zece state care deja au acceptat aurul și argintul ca metodă de plată, un stat care a renunțat la impozitul pe profitul generat din cumpărarea și vânzarea de aur și argint de investiții, și un stat care pregătește legislația care să fie introdusă anul acesta.

În acest articol vom vedea care sunt statele care deja au acceptat aurul și argintul ca formă legală de plăți. Totodată, vom vedea dacă există tendințe la nivel federal în ceea ce privește introducerea unui astfel de sistem monetar. Dar înainte de asta, haideți să vedem care este diferența între bani și mijlocul legal de plată.

Banii sunt o marfă care constituie un mijloc comun de schimb, deoarece, în primul rând, sunt cei mai solicitați și, în al doilea rând, îndeplinesc cerințe specifice: durabilitate, portabilitate, divizibilitate, valoare intrinsecă și raritate.

Mai multe despre subiect, aici: Ce sunt banii?

Mijlocul legal de plată este orice formă de bani acceptată de către legislația unui stat sau a unei regiuni ca formă de plată pentru orice bunuri, servicii, sau datorii.

Ce state permit ca aurul și argintul să fie mijloc de plată?

Zece state ale SUA au promulgat legi care să permită monedelor de aur și argint emise de către Monetăria Federală să fie mijloc legal de plată. Acest lucru înseamnă că aurul și argintul pot fi folosite pentru orice tip de plată (personală, între afaceri, sau la nivel de stat) pentru bunuri, servicii sau datorii, atât timp cât nu există încheiat un contract care să excludă o astfel de plată între părți.

Aici regăsiți harta statelor din SUA care au permis utilizarea de aur și argint ca mijloc de plată, cele care au considerat implementarea unei astfel de legi, statul care are legislația pregătită, și statul care a exclus plata impozitului pe profitul generat din tranzacțiile de aur.

Utah

Utah a devenit primul stat care să legalizeze aurul și argintul ca mijloc de plată după mai bine de 80 de anide utilizare a bancnotelor de hârtie. Sistemul acesta funcționează astfel:

 1. Orice persoană fizică sau juridică poate să își depună aurul și argintul la Depozitarul de Aur și Argint al Utah,
 2. Deținătorul depozitului va primi un card (precum cel de debit) care va fi încărcat cu aurul și argintul din depozitar,
 3. Deținătorul poate folosi cardul pentru a plăti la orice magazin, bancă, restaurant, sau oriunde altundeva pe teritoriul statului Utah.

Astfel, deținătorii de metale prețioase nu trebuie să care monede de aur și argint pentru a face cumpărături. De asemenea, nu există vreo agenție de stat care să „garanteze” cantitatea de aur a statului prin bani de hârtie, cum era în perioadele etalonului de aur.

Virginia de Vest

Virginia de Vest a promulgat o lege la începutul acestui an prin care a scutit aurul și argintul de investiții de două taxe: taxa pe valoare adăugată și impozitul pe profit.

Alături de această lege, „Legea mijlocului legal de plată” menționează:

Monedele de aur și argint emise de guvernul federal sunt mijloc legal de plată în acest stat.

Cu aceste două schimbări, legislatorul Virginiei de Vest tratează aurul și argintul de investiții ca mijloc legal de plată.

Arizona

Arizona a introdus două legi în ceea ce privește utilizarea de aur și argint ca mijloc de plată legal. Prima în 2013, conform căruia monedele de aur și argint emise de către guvernul federal sunt mijloc legal de plată, și că „mijlocul legal de plată înseamnă bani, și nu sunt subiectul taxării sau reglementărilor ca bunuri proprii, ci ca bani”, însemnând că aurul și argintul nu mai sunt supuse impozitării.

A doua lege a fost introdusă în 2015, pentru a întări scutirea aurului și argintului de impozite. Motivul, conform fostului reprezentant al statului Arizona, Mark Finchem, este că nu valoarea aurului și argintului cresc în timp, ci valoarea bancnotelor scade, astfel că nu există niciun motiv pentru a taxa pe cineva care schimbă o formă de mijloc legal de plată în alta.

Kansas

Comitetul Camerei Reprezentanților asupra Impozitării din Kansas a introdus o lege în 2021, conform căreia monedele de aur și argint produse de guvernul SUA, sau orice altă formă de monedă de aur sau argint aprobate de o jurisdicție competentă, sunt mijloc legal de plată.

Astfel, chiar dacă aurul și argintul sunt mijloc legal de plată, forma, puritatea și valoarea nominală ale monedelor au nevoie de aprobarea administrației. De asemenea, legislația scutește de impozitare profiturile câștigate din tranzacționarea aurul și argintului de investiții.

Oklahoma

Din 2014, pe teritoriul statului Oklahoma, nicio persoană fizică sau legală nu poate refuza plata unei datorii în monede de aur sau argint produse de guvernul SUA, decât dacă există un contract între părți care să nu permită plata decât în dolari americani.

Texas

În textul proiectului de lege al Senatului 2097 din 2017, există o diferență în abordarea privind motivul introducerii aurului și argintului ca mijloc legal de plată.

Proiectul de lege prevede:

Păstrarea, protejarea și promovarea securității economice, a siguranței, sănătății și bunăstării populației acestui stat;

 să protejeze acest stat și cetățenii săi în ceea ce privește achiziționarea și deținerea de aur și argint și utilizarea acestora ca mijloc legal de plată a datoriilor;

Aici, guvernul statului admite de bunăvoie că aurul și argintul sunt mijloace de securitate și siguranță economică.

Indiana

În 2013, statul Indiana a adoptat un proiect de lege conform căruia monedele de aur și argint bătute de Monetăria Federală a Statelor Unite au curs legal în acest stat. În acest fel, nimeni nu poate refuza să fie plătit în monede de aur și argint, cu excepția cazului în care acest lucru este prevăzut într-un contract. De asemenea, aurul și argintul sunt scutite de: impozitul de stat pe vânzarea cu amănuntul, impozitul pe utilizare și impozitul pe profit.

Carolina de Sud

În 2013, Carolina de Sud a adoptat o lege potrivit căreia aurul și argintul, sau orice aliaj a celor două, sunt scutite de impozitele pe vânzări și de impozitele pe profit, fiind o formă de mijloc legal de plată în acest stat.

Tennessee

La începutul acestui an, statul Tennessee a legalizat plățile cu monede de aur și argint. Monedele pot fi făcute, practic, de oricine, dar trebuie să fie marcate cu greutatea și conținutul lor de aur. De asemenea, monedele trebuie să fie acceptate la prețul spot.

Louisiana

În 2013, Louisiana a devenit al doilea stat din SUA care a scutit de impozitul pe profitul obținut din investiții în aur și argint și de impozitul pe vânzarea produselor din metale prețioase. Legislația a fost propusă de Serviciile Legislative ale Camerei, care au decis eliminarea acestui impozit pentru monedele sau lingourile de aur, argint sau platină cu o valoare mai mare de 1.000 de dolari.

Missouri

Missouri a propus un proiect de lege pentru ca aurul și argintul să devină mijloc legal de plată în acest stat. Având în vedere că există zece state americane care au introdus aurul și argintul ca mijloc legal de plată de mai bine de un deceniu, textul legislației propuse în Missouri prezintă unele lipsuri.

În primul rând, acesta prevede că aurul și argintul trebuie să fie acceptate ca plată legală. Nu sunt prevăzute excepții pentru cazurile în care există un contract între părțile unei tranzacții care nu ar permite plăți în altă formă de bani decât în dolari americani.

În al doilea rând, ambele metale trebuie să fie acceptate la prețul lor spot plus o primă de piață, care nu este precizată de cine este stabilită.

Totuși, proiectul de lege ia în considerare verificarea metalelor prețioase, care trebuie să fie făcută de către beneficiarul plății.         

De ce se întorc aceste state către aur și argint?

Motivele diferă de la un politician la altul, dar toți au un raționament comun: să nu impoziteze banii. Toți oficialii guvernamentali care au semnat proiectele de lege pentru legislația de stat care permite ca aurul și argintul să devină mijloc legal de plată consideră că aceste două metale prețioase sunt bani.

Potrivit lui Ron Paul, fost membru al Camerei Reprezentanților, vorbind despre aur și argint:

Nu ar trebui să taxăm banii – iar asta e o idee bună. Nu are sens să taxăm banii.

Aici putem vedea că anumiți oficiali guvernamentali recunosc aurul și argintul ca fiind bani.

Există vreo susținere pentru aur și argint?

La nivelul Statelor Unite, există un indice – numit Sound Money Index – care măsoară cât de bine se comportă statele americane în ceea ce privește legislația referitoare la aur și argint. Criteriile sunt:

– Nicio formă de impozit pentru produsele din aur și argint sau pentru tranzacțiile cu acestea,

– Existența unui depozitar de stat pentru lingouri,

– Să aibă cel puțin 10% din rezervele de stat în aur și argint,

– Cel puțin 10% din fondurile de pensii de stat să fie plasate în aur și argint,

– Să investească sau să emită obligațiuni din aur – obligațiuni care permit investiția în aur, dar care oferă și un randament anual din suma investită,

– Și în ce măsură trebuie să obțină comercianții de aur informații despre clienții care cumpără aur și argint.

După cum se poate observa, nu toate statele care permit ca aurul și argintul să fie mijloc legal de plată au un Sound Money Index ridicat. De asemenea, nu toate statele cu un scor ridicat au legalizat aurul și argintul ca mijloc legal de plată. Acest lucru se datorează multiplelor elemente necesare pentru a atinge valori ridicate și nu depinde doar de criteriul ca aurul și argintul să aibă sau nu curs legal, sau dacă sunt scutite de taxe de stat.

Alte state care consideră legalizarea aurului și argintului ca mijloc de plată

Dintre cele 12 state menționate mai sus, alte 11 state iau în considerare introducerea aurului și argintului ca mijloc legal de plată pe teritoriul lor. Aceste state sunt:

 • Montana
 • Oregon
 • Kentucky
 • Wisconsin
 • Iowa
 • Mississippi
 • Minnesota
 • Alaska
 • Idaho
 • Arkansas
 • Maine

Aurul și argintul – bani și pentru guvernul federal?

În octombrie 2022, congresmanul Alex Mooney a propus în Camera Reprezentanților un proiect de lege numit „Gold Standard Restoration Act”. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și să facă obiectul unei decizii până în octombrie 2024.

În cadrul celor douăsprezece observații ale Congresului SUA, există anumite elemente-cheie care evidențiază efectele negative ale unei monede fiduciare (bani care nu sunt susținuți de ceva de valoare, precum aurul sau argintul). Una dintre cele mai importante este:

Etalonul de aur plasează controlul ofertei de bani pe piață în locul Rezervei Federale, descurajează cheltuielile deficitare excesive și încurajează echilibrarea bugetelor federale.

Această frază subliniază faptul că anumiți oficiali guvernamentali recunosc problema unei monede fiduciare și efectele negative pe care aceasta le are asupra societății.

Concluzii

Pe scurt, anumite state din Statele Unite ale Americii, din inițiative proprii, au fost ocupate cu punerea aurului și argintului în centrul atenției în ceea ce privește statutul lor de bani, din nou.

Aurul și argintul au fost folosite de-a lungul mileniilor ca forme de bani. După cum am subliniat de mai multe ori, guvernele nu au putut susține astfel de sisteme monetare, deoarece trebuiau să își finanțeze agendele politice. Acesta este modul în care au fost create monedele de astăzi. Nici o monedă din ziua de azi nu este susținută de un activ, astfel încât băncile centrale pot tipări cât mai mult posibil.

Motivele pentru care șansele de a asista la o revenire adecvată la un sistem monetar bazat pe aur și argint (în care oamenii folosesc direct monedele de aur și argint ca mijloc de plată) sau la un etalon de aur sau argint (în care băncile centrale tipăresc o anumită cantitate de bani de hârtie a căror valoare este garantată de rezervele de aur sau argint) sunt încă scăzute, deoarece aurul și argintul sunt resurse limitate și nimeni nu le poate crea din senin pentru a stimula o creștere economică artificială. În mod ironic, fostul președinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan, este celebru pentru afirmația:

În absența etalonului de aur, nu există nicio modalitate de a proteja economiile de confiscare prin inflație. Nu există un depozit sigur de valoare.

Cu siguranță știe, deoarece a fost principalul responsabil pentru provocarea inflației. Starea actuală a pieței permite guvernelor să controleze masa monetară, precum și locul în care circulă banii nou creați. Este puțin probabil ca guvernele centrale, inclusiv în Statele Unite, să fie dispuse să renunțe la această putere. Cu toate acestea, odată cu noile evoluții, tot mai mulți cetățeni sunt stimulați să se îndrepte spre singurii bani stabili – aurul și argintul, ceea ce fac oricum pentru a-și proteja economiile.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON

Poate vrei să citești