Adaugă alertă de preț

Sunt sau nu bijuteriile o modalitate eficientă și profitabilă de investiție financiară?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 11.05.2021
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

În România, bijuteriile au fost privite adesea drept cea mai bună metodă de economisire, această percepție fiind întărită și de prezența lor în numeroase declarații de avere ale unor personalități publice. Când a apărut acest trend? În perioada comunistă, când românii nu aveau acces la oferte oficiale de lingouri de metale prețioase, iar cumpărarea de bijuterii de aur era varianta de economisire care le era permisă. Mai mult decât atât, regimul comunist a avut și o campanie de confiscare și redirecționare către Banca Națională a aurului deținut de persoane fizice.

Ce trebuie să știi despre prețul bijuteriilor

În primul rând, dacă vrei să privești bijuteriile drept instrumente de investiții financiare, trebuie să știi că profitul se obține doar dacă vei cumpăra bijuteriile respective la un preț mult mai mic decât valoarea lor. În plus, pentru a evalua corect bijuteriile, trebuie să faci conversia dintre gramajul de aliaj în gramajul de aur. Asta pentru că aurul pur este foarte moale și se folosesc în schimb diferite aliaje ale aurului. Spre exemplu, aurul de 24 de karate conține conține 100% aur, cel de 18 karate conține 75% aur și aurul de 14 karate – 58,5% aur.
Revenind la prețul unei bijuterii, acesta se stabilește pornind de la prețul metalului prețios și cel al pietrelor prețioase sau semiprețioane din structura sa, la care se adaugă manopera de executare a bijuteriei.
Iar atunci când vei vinde, te vei lovi cu siguranță de 2 mari probleme:

  • vei pierde între 10 și 20% din valoarea de achiziție deoarece cumpărătorul va plăti, cel mai probabil, doar prețul aurului și cel al pietrelor prețioase din structura bijuteriei
  • vei pierde între 20 și 30% din valoarea de achiziție deoarece cumpărătorul va plăti, cel mai probabil, un preț mai mic decât prețul spot al metalului prețios la momentul efectuării tranzacției.

De aceea, specialiștii din domeniu spun că un produs din aur sau argint poate fi considerat o investiție doar când prețul său de cumpărare sau de vânzare este cât mai aproape de prețul spot al cantității pure de metal prețios conținută în acesta.

Bijuterii versus monede sau lingouri de aur

Bijuteriile nu sunt active lichide, sunt de obicei mai scumpe, calculate la gram de aur pur,  faţă de o investiţie în produse standard din aur. Totodată, prețului de vânzare este mult diferit de cel de cumpărare și se aplică  și TVA. În schimb, atunci când vorbim despre aurul fizic diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare este sub 5% și nici nu se aplică TVA-ul. Un alt avantaj al monedelor sau al lingourilor de aur este dat de faptul că sunt recunoscute la nivel internațional, iar dealerii profesioniști au prețuri transparente. În schimb, în cazul bijuteriilor, așa cum am menționat mai sus, procesul de vânzare poate fi greoi și mai puțin transparent.

Răscumpărarea la bijuterii

Pe de altă parte, dacă deja ai asemenea bijuterii în posesie și vrei să le valorifici, le poți vinde profitând de serviciile noastre de buy back, la prețuri cu 5% mai mici decât prețul spot al aurului. Asta în condițiile în care, pe piața de profil, bijuteriile vechi sunt cumpărate la prețuri cu cel puțin 10% mai mici decât prețul spot. Totodată, în calitate de client Tavex, dacă ai o cantitate mai mare de bijuterii, dealerii noștri pot negocia un preț mai bun. Odată cumpărate, aceste bijuterii nu vor fi revândute, ci sunt topite și aurul obținut este exportat către rafinăriile internaționale.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre acest tip de tranzacții financiare, specialiștii Tavex te vor ajuta cu toate detaliile de care ai nevoie.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești