Înapoi

Ducat austriac 1915, Francisc Iosif

3.49 g
23.68 de carate
Austria


Ducatul austriac este cea mai cunoscută monedă istorică din aur în Europa Centrală. Este achiziționată de investitori și colecționari datorită purității sale extrem de ridicate și pentru designul său neschimbat din anul 1872. Monedele cu nominal de 1 ducat și anul „1915“ sunt bătute și în prezent de Austrian Mint, în calitate de emitent oficial.


Informații generale

 

  • 98,6% aur pur (23,68 karate)
  • Valoare nominală: 1 ducat
  • Aliaj aur-cupru-argint, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Design neschimbat din anul 1872.
  • Grosime remarcabilă, moștenită de la monede medievale - 0,8 mm
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Potrivită pentru cadou

 

 

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Împăratul Francisc Iosif I și textul „FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” (Francisc Iosif I, prin harul lui Dumnezeu, împăratul Austriei).

 

Reversul monedei prezintă: emblema dinastiei de Habsburg, textul „HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915” (Ungaria, Boemia, Galicia, Lodomeria, Iliria, Rege și arhiducele de Austria, anul 1915).

Istoric

Primii ducați austrieci au fost bătuți la începutul secolului al XVI-lea. Odată cu expansiunea Imperiului Austriac în anul 1816, acestea devin monedele de aur cele mai utilizate și preferate pentru tranzacțiile comerciale în Europa.

Ducații cu imaginea lui Francisc Iosif sunt versiunea cea mai populară a monedelor de aur austriac. Francisc Iosif urcă pe tron în anul 1848. Primele două decenii ale domniei sale sunt marcate de provocări. În bătălia de la Solferino, Italia, în anul 1859, neexperimentat în război, Francisc Iosif își permite să preia comanda trupelor și pierde astfel împotriva francezilor și italienilor. Este forțat să renunțe la regiunea Lombardia (regiunea orașului Milano) și să o predea aliaților. În anul 1866 Francisc Iosif pierde războiul austro-prusac și cedează controlul austriac asupra regiunii venețiene Prusia. Un an mai târziu punctele de vedere naționaliste în Ungaria îl forțează pe Francisc Iosif să îi ofere țării o autonomie mai mare, creând astfel Imperiului Austro-Ungar. După anul 1867 Francisc Iosif reușește să conducă în mod pașnic și cu succes, până la moartea sa, în anul 1916.

 În această perioadă Imperiul Austro-Ungar se dezvoltă în mod rapid. Industria este în creștere, cercurile artistice și științifice ale societății sunt prospere. Infrastructura este în proces de modernizare, sunt construite rețele de căi ferate, canale fluviale și porturi. Ungaria devine furnizor principal de alimente în Europa. Austro-Ungaria devine al patrulea cel mai mare producător de mașini din lume. Cu venituri în creștere și comerț înfloritor, domnia lui Francisc Iosif este asociată cu o perioadă de abundență, progres și prosperitate. 

În fostele țări ale Imperiului Austro-Ungar există încă o tradiție conform căreia cuplurilor tinere sau părinților unui copil nou-născut li se oferă ducați cu imaginea lui Francisc Iosif.


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului