Adaugă alertă de preț

Economia Afganistanului înainte și după războiul cu Statele Unite: Infografic

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 31.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10741 RON/oz
  
- 47 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Războiul din Afganistan a început cu invazia SUA din 7 octombrie 2001 și s-a încheiat oficial pe 15 august, anul acesta. Pe măsură ce americanii și aliații lor se retrag, iar talibanii recâștigă controlul, merită să analizăm efectul conflictului asupra economiei locale.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce se întâmplă cu rezervele de aur de aproape 22 de tone din Afganistan?

Desigur, există multe necunoscute în acest caz. Statisticile provenite din Afganistan nu sunt printre cele mai fiabile nici înainte, nici în timpul războiului. De fapt, pentru unii indicatori, singurele date fiabile sunt disponibile înainte de sfârșitul anilor 1970. Detaliem mai jos.

Încă nu știm ce se va întâmpla cu țara condusă de talibani, însă două lucruri la care ne așteptăm în proporție mare sunt prăbușirea gradului de alfabetizare al femeilor și declinul comerțului exterior. Noul regim nu este tocmai un apărător al drepturilor femeilor și este puțin probabil să fie recunoscut la nivel global. De fapt, poate fi supus sancțiunilor din partea țărilor dezvoltate.

Rezultatul indirect va fi o creștere a sărăciei în țară peste nivelul la care deja se află, deoarece comerțul este o modalitate de a spori bunăstarea ambelor părți implicate.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce înțelegem prin diviziunea muncii și specializare

Infograficele se vor concentra pe parametrii economici. Unde este posibil, vom prezenta date dinaintea invaziei SUA. Cu toate acestea, în afara lor, vom analiza și indicatorii umanitari de bază din Afganistan.

Infografice: economia Afganistanului înainte și după războiul cu Statele Unite

 

Istoria recentă a politicii și economiei Afganistanului

Afganistanul a încercat să modernizeze și să importe valorile occidentale până la mijlocul secolului XX. A fost deschis vizitatorilor din întreaga lume, situat într-o locație foarte convenabilă între Europa și India, ducând la un aflux de turiști, în special hippies. în anii ’60, statul însuși își restrânge drepturile și se transformă dintr-o monarhie în republică, iar piețele devin relativ libere și economia prosperă.

Rădăcina problemei a fost plantată la începutul anilor ’70. Afganistanul a convenit cu Statele Unite să își trimită studenții acolo, dar ofițerii țării au fost instruiți la Moscova. Revenind la valorile comuniste, ei au organizat un pogrom împotriva președintelui Mohammed Daoud Khan în primăvara anului 1978 și au preluat puterea.

Pogromurile care au urmat au cufundat țara într-un război civil în care mujahedinii s-au confruntat cu Partidul Popular Democrat din Afganistan, sprijinit de sovietici. Când mai mulți consilieri ruși ai partidului au fost uciși de oponenții săi, Moscova a efectuat un atac aerian în urma căruia orașul Herat a fost distrus și peste 3.000 de oameni au fost uciși. Opoziția la guvernarea comunistă s-a răspândit apoi rapid, iar Armata Roșie a invadat Afganistanul.

În următorii 10 ani, peste 3 milioane de localnici au fost uciși și 6 milioane au fost relocați. Pentru URSS, războiul din Afganistan a fost devastator din punct de vedere economic, iar în 1989 s-a retras. În schimb, au început conflictele locale între grupurile rivale, care au durat cea mai mare parte a deceniului următor, iar în 2001 țara a fost atacată de Statele Unite.

Riscurile pentru economia afgană

Conflictele militare sunt cel mai nociv lucru asupra vieții, libertății și economiei unui teritoriu. Afganistanul a fost implicat într-un conflict de natură militară cronic în ultimele 5 decenii, acest lucru nefiind deloc benefic pentru dezvoltarea sa, care a fost foarte slabă. Astfel, țara a pierdut complet imaginea pe care încerca să o construiască în prima jumătate a secolului XX.

Afganistanul va fi exclus de pe piețele internaționale

Viitorul său de astăzi este, de asemenea, incert. Pentru a restabili creșterea, trebuie introdusă protecția proprietății private și a piețelor libere. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, ceea ce nu este foarte probabil, Afganistanul va rămâne cu siguranță exclus de pe multe piețe internaționale, iar ajutorul extern acordat conducătorilor talibani va fi sever îngreunat, deoarece pare imposibil ca aceștia să fie recunoscuți de Statele Unite.

Noile condiții vor face dificilă existența în țară. O mare parte din terenul arabil din Afganistan a fost exploatat de Armata Roșie, ceea ce îl face inutilizabil astăzi. În același timp, nu este clar dacă va exista un embargo oficial din partea principalelor puteri economice. Acest lucru va complica și mai mult comerțul și va reduce dramatic nivelul de trai.

Comerț la negru și izolarea de piețele internaționale

În timpul ocupației sovietice, s-a stabilit că Afganistanul era extrem de bogat în pământuri rare, inclusiv aur. De fapt, încă din 2020, a devenit clar că talibanii, pentru care mineritul este una dintre principalele surse de venit, primesc între 400 și 500 milioane de dolari pe an de pe urma activităților lor (cele mai importante, desigur, sunt drogurile). Acestea includ extracția de aur, cupru, zinc și alte metale. Veniturile lor totale, înainte de a lua Kabulul, au fost de aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

O întrebare importantă este dacă talibanii vor putea atrage investiții străine directe în viitor, ceea ce le-ar spori veniturile și ar sprijini în mod semnificativ economia și nivelul de trai al Afganistanului.

Rezervele de metale prețioase și elemente rare sunt estimate la 1-3 trilioane dolari. După cum tocmai am subliniat, acestea nu sunt ușor accesibile și este puțin probabil ca guvernul să aibă capitalul pentru a le extrage fără ajutor din exterior. O altă problemă o reprezintă exporturile. Sunt slabr șanse ca acestea să fie posibil în țările apropiate de Statele Unite.

Totodată, un alt aspect important îl reprezintă faptul că Afganistanul nu are ieșire la mare. Pentru a-și livra mărfurile într-un port, țara trebuie să se bazeze pe vecinul său sudic, nu atât de prietenos, Pakistan. De acolo poate naviga prin Karachi până la Marea Arabiei. Până în prezent, acesta a fost mereu un obstacol major în calea Afganistanului și poate sabota cu brio exporturile sale, mai ales dacă Pakistanul este amenințat cu sancțiuni pentru sprijinirea talibanilor, de exemplu. Astfel, Afganistanul se poate îndepărta și mai mult de piețele globale, subminând nivelul de trai al țării.

Citiți mai multe despre acest subiect: Pericolul reprezentat de exporturile din China I: Nașterea exportatorului global hegemon

Astfel, metalele sale rare pot începe să fie exportate ilegal către țările care doresc să cumpere, inclusiv China, care nu are nicio problemă în parteneriatul cu țările aflate în conflict cu Statele Unite.

Nu trebuie să uităm că Afganistanul este în prezent cel mai mare producător de mac folosit pentru producerea de opiu, astfel încât comerțul la negru este departe de a fi necunoscut localnicilor.

Prăbușirea educației

Talibanii sunt un grup musulman extrem de conservator, ceea ce înseamnă că atenția lor va cădea în principal pe educația religioasă din țară. Chiar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, este aproape sigur că accesul femeilor la educație va fi întrerupt.

Fără educație, economia Afganistanului va continua să sufere și să revină la niveluri de dezvoltare tot mai scăzute. Astfel, nivelul de trai din țară aproape garantat va scădea, chiar dacă fenomenele de mai sus nu vor fi respectate.

Un strop de optimism?

Singurul lucru pozitiv din cadrul economiei Afganistanului este că țara nu va mai fi în conflict militar. Faptul că puterea cade în mâinile talibanilor nu este un lucru benefic, dar chiar și asta este mai bine decât ocupația unei armate străine, care la apogeu a numărat aproximativ 100.000 soldați.

Cu toate acestea, țara se va confrunta cu problemele de mai sus. Desigur, talibanii înșiși pot crea altele complet noi.

Costul Statelor Unite și pierderile umane

Războiul din Afganistan devine o gaură neagră colosală pentru Statele Unite. În ultimele 2 decenii, cea mai mare economie din lume a cheltuit 2,313 trilioane de dolari. Asta înseamnă un cost de 315 milioane de dolari pe zi.

În această perioadă, armata SUA a pierdut aproape 2.500 de soldați, iar armata națională afgană și poliția au pierdut aproape 70.000. Numărul victimelor civile este, de asemenea, colosal – aproape 50.000. Adăugând celelalte categorii de victime, numărul total de oameni uciși în conflictul militar este de peste 170.000. Acest număr se apropie de cel al populației orașului Oradea. Este oricum foarte probabil ca numărul victimelor civile să fi fost mult subestimat de cercetătorii de la Institutul Watson de la Universitatea Brown.

Preț aur (XAU-RON)
10741 RON/oz
  
- 47 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești