Adaugă alertă de preț

Antreprenoriatul: fundamentul economiei

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Școala de Aur în data de 25.05.2021
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Producția conduce economia, dar ceea ce se află în spatele producției este antreprenoriatul. De aceea, în articolul de astăzi, parte din seria Școala de Aur, voi analiza ce este antreprenoriatul și de ce este atât de important pentru lumea din jurul nostru.

Am putea găsi rapid obiecții: „dar antreprenoriatul nu este deloc acoperit în manualele de economie. De ce ar trebui să fim atenți la el?”.

În ediția a XIX-a a celui mai bine vândut manual de economie din lume, al lui Paul Samuelson, cuvântul „antreprenoriat” apare doar de zece ori. Conceptul nu are nici măcar un capitol separat. Dar cu siguranță merită unul.

Ce este antreprenoriatul

Definiția pe care o vom folosi în acest caz este următoarea:

 Antreprenoriatul este un proces de inovare a pieței precum și descoperirea și crearea de noi active, activități și produse prin utilizarea resurselor limitate pentru a satisface mai bine nevoile consumatorilor. Este condus de motivul profitului și are loc în condiții de incertitudine pe piața liberă. Rezultatul antreprenoriatului este o creștere a nivelului de trai.

În esență, antreprenoriatul este un proces care vizează modelarea viitorului. Motivul din spatele afirmației constă în faptul că antreprenorii caută noi combinații de resurse rare în prezent, deși descoperirile lor devin un produs cert în viitor. De aici se naște incertitudinea în antreprenoriat, deoarece nimeni din piață nu poate dori noul produs, în lipsa unei nevoi concrete. În acest caz, antreprenorii vor suferi pierderi.

Dar incertitudinea duce și la noi posibilități. De aceea este bine să ne imaginăm:

O lume fără antreprenoriat

Imaginați-vă o economie în care există producție, consum, preferință de timp, respectiv interes. Dar în această economie se cunosc prețurile viitoare ale tuturor produselor. Prin urmare, toate prețurile din această economie vor fi egale cu prețurile marginale, ceea ce înseamnă că nu vor exista „reziduuri”, adică profit.

Într-o astfel de lume, fiecare zi va fi în mare măsură ca cea anterioară și fiecare zi viitoare va fi precum prezentul. Motivul constă în faptul că, dacă toate prețurile, inclusiv cele viitoare, sunt deja cunoscute, nu există loc pentru antreprenoriat.

Teorii ale antreprenoriatului

Iată ce au crezut principalii economiști care au scris despre antreprenoriat și antreprenori:

Frank Knight

Potrivit lui Knight, antreprenoriatul este întotdeauna observat atunci când avem incertitudine. Profitul antreprenorial este recompensa, este motivația pentru descoperirea antreprenorială și este recompensa pentru antreprenoriat în sine. De asemenea, el crede că pe termen lung va fi, de asemenea, profitabil.

Knight face o diferențiere între „incertitudine” și „risc”. Riscul este ceva previzibil, în timp ce incertitudinea este imprevizibilă. De aceea antreprenoriatul este un proces de descoperire (nu de inovație).

Ludwig von Mises

Ludwig von MisesMises a fost economistul care a plasat mai întâi antreprenoriatul în centrul întregului sistem economic. Pentru el, antreprenorul este persoana care combină diferiți factori și, fără el, piața nu ar putea funcționa deloc. De aceea antreprenoriatul este o caracteristică comună a sistemului de piață.

Pentru el, antreprenorii se concentrează întotdeauna pe prețurile viitoare și pe timpul necesar pentru a-și finaliza proiectele.

Este imposibil să-l elimini pe antreprenor din imaginea economiei de piață. Diverșii factori complementari de producție nu pot fi combinați spontan. Ei trebuie să fie combinați de acțiunile intenționate ale oamenilor care se străduiesc să obțină rezultate concrete, motivate de dorința de a-și îmbunătăți starea de satisfacție. Dacă eliminăm antreprenorul, eliminăm forța motrice a întregului sistem de piață.

Josef Schumpeter

Josef SchumpeterPotrivit lui Schumpeter, care a predat la Harvard în a doua jumătate a vieții sale și a inventat termenul „spirit antreprenorial”, antreprenoriatul este descoperirea „noilor combinații” de muncă, resurse naturale și capital în căutarea profitului. În acest proces, se nasc inovația și prosperitatea. „Profitul antreprenorial este expresia valorii pe care antreprenorul o aduce producției.”

Pentru Schumpeter, antreprenoriatul este un proces constant de distrugere a vechiului și construirea noului:

Furtuna distrugerii creative este un proces de mutație industrială care revoluționează în mod constant structura economică din interior, distrugând în permanență vechiul, construind în mod constant noul.

Ludwig Lachmann

În Capital și structura sa, Lachmann subliniază faptul că accentul antreprenorial este pus pe concretizarea utilizărilor bunurilor de capital. Acest lucru se datorează calculului monetar, care este ghidat de semnalele provenite din profit și pierdere. Astfel, ei descoperă și inventează produse noi și le îmbunătățesc pe cele vechi.

Trăim într-o lume a schimbărilor neașteptate; de aceea combinațiile de capital se vor schimba întotdeauna, se vor dezintegra și se vor transforma. În această activitate găsim funcția reală a antreprenorului.

Peter Klein și Nikolai Foss

Peter Klein și Nikolai FossPotrivit lui Klein (în imagine) și Foss, antreprenoriatul este „luarea de decizii atentă în condiții de incertitudine”. Soluțiile sunt „o utilizare decisivă a resurselor economice în care rezultatele nu pot fi prezise de probabilitățile cunoscute”.

Pentru autori, antreprenoriatul este crearea de noi oportunități în lumea reală prin proprietatea și gestionarea activelor.

Adevăratul antreprenor, care suportă incertitudinea deciziilor sale de a utiliza resursele pe care le deține și le controlează, care este vigilent, creativ și lider – nu doar un descoperitor abstract, ipotetic – este forța motrice a pieței.

Beneficiile antreprenoriatului

Antreprenoriatul este esențial pentru îmbunătățirea nivelului de trai. Toate inovațiile care ne înconjoară: smartphone-uri, mașini în continuă evoluție, imprimare 3D, livrări de alimente către case etc., sunt rezultatul acțiunilor antreprenorilor. Aceștia au riscat capital și resurse (propriile sau ale investitorilor lor), s-au scufundat în marea incertitudinii, le-au produs și le-au livrat consumatorilor.

Astfel, antreprenorii de succes nu numai că modelează și îmbunătățesc lumea din jurul nostru, ci ajută și la îmbunătățirea economiei în ansamblu. „Rezultatele noastre arată că antreprenoriatul are un efect pozitiv și semnificativ asupra creșterii economice”, se arată într-un studiu publicat acum câțiva ani.

Putem realiza acest lucru și prin compararea libertății economice, a spiritului antreprenorial și a nivelului de trai.

Tabel : Standard de viață, economie liberă și antreprenoriat

Indicele libertății economice Indicele de înființare a afacerii Calitatea vieții
Singapore Indonezia Danemarca
Noua Zeelandă Olanda Elveţia
Australia Taiwan Finlanda
Taiwan Emiratele Arabe Unite Australia
Marea Britanie India Olanda
Estonia Norvegia Austria
Canada Arabia Saudită Islanda
Danemarca Qatar Germania
Islanda Coreea de Sud Estonia
Georgia Elveţia Oman
Mauritius Israel Suedia
Emiratele Arabe Unite Statele Unite ale Americii Slovenia
Lituania Oman Statele Unite ale Americii
Olanda Luxemburg Spania
Finlanda Marea Britanie Japonia
Luxemburg Germania Portugalia
Chile Uruguay Marea Britanie
Statele Unite ale Americii Austria Lituania
Suedia Spania Canada
Malaezia Columbia Qatar
Spania Letonia Croaţia
Bahrain Slovenia Emiratele Arabe Unite
Polonia Suedia Republica Cehă
Tailanda Cipru Franţa
România Chile Irlanda
Uruguay Kuweit Slovacia
Jamaica Kazahstan Taiwan
Macedonia de Nord Grecia Arabia Saudită
Rwanda Egipt Letonia
Slovenia Polonia Israel

Sursa : Heritage Foundation , World Population Review , Global Entrepreneurship Monitor

După cum se poate observa, în prezența libertății economice și antreprenoriale, nivelul de trai crește în general.

Antreprenoriatul crește viața nu doar prin furnizarea de bunuri și servicii noi sau scăderea prețului celor existente. De asemenea, realizează acest lucru datorită oamenilor pe care îi angajează. Un mare exemplu în acest sens este extracția aurului.

Concluzie

Producția nu se produce automat. Necesită antreprenoriat și piețe libere. Antreprenoriatul duce apoi la descoperirea de noi bunuri, resurse, servicii și metode de lucru, ceea ce ridică nivelul de trai în două moduri:

  • datorită noilor oportunități pentru consumatori;
  • datorită numirii de noi și noi angajați.

Antreprenorii se confruntă cu o mare incertitudine deoarece, în esență, modelează lumea viitoare din jurul nostru. După cum subliniază Mises:

Ceea ce distinge un antreprenor de succes de ceilalți oameni este faptul că acesta nu se lasă ghidat de ceea ce a fost și este, ci își aranjează activitățile pe baza propriei opinii despre viitor. El vede trecutul și prezentul ca și alți oameni; dar se gândește la viitor într-un mod diferit.

Cu alte cuvinte, antreprenoriatul este crearea viitorului și fundamentul economiei.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești