Adaugă alertă de preț

Top 3 cele mai populare produse de argint din România în 2022

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Școala de Aur în data de 02.05.2022
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
+ 0 RON
Moneda de argint Filarmonica din Viena

Produsele de investiții din aur și argint sunt din ce în ce mai populare. Anul trecut, cererea pentru acest activ a atins cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani .

Creșterea interesului pentru monedele și lingourile din aur și argint nu este surprinzătoare. Puterea de cumpărare a banilor fiduciari din buzunarele noastre se evaporă în timp record. Inflația din România, măsurată prin indicele prețurilor de consum , a depășit anul trecut 10% anual pentru prima dată de la sfârșitul anului 2004. În primul rând, chiar și datele oficiale arată deja că, pentru prima dată într-un deceniu, inflația crește mai repede decât salariile. În al doilea rând, prețurile alimentelor sunt  mai mari ca niciodată. Potrivit Eurostat, acestea au crescut cu aproape 20% în pandemie și continuă să crească.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce este inflația?

În acest context, nu este de mirare că argintul de investiții, sub formă de monede și lingouri, este foarte popular și în România. Pe blogul nostru am publicat deja un articol în care prezentăm top 5 cele mai populare lingouri și monede din România, iar în acest articol facem un top 3 al celor mai căutate monede și lingouri de argint de la începutul anului 2022

1.     Moneda de argint Filarmonica din Viena (1 uncie troy)

În urma succesului extraordinar al monedei din aur a Filarmonica din Viena, care a fost lansată în 1989, Monetăria Austriacă Munze Osterreich a introdus și o monedă de argint cu design identic în 2008. Autorul acesteia este Thomas Pesendorfer și, spre deosebire de alte tipuri de  monede de investiții din aur sau argint, a rămas neschimbată de-a lungul anilor.

În ultimii paisprezece ani, moneda Filarmonica din Viena, cântărind o uncie troy de argint pur (puritate 99,9%) a devenit una dintre cele mai populare monede de argint din lume. Numai în primul an de la lansare, au fost vândute peste 7,7 milioane de unități. Asta înseamnă aproape 24 de tone de argint pur.

La fel ca și moneda din aur Filarmonica din Viena, și cea de argint face referire la bogata moștenire culturală a Austriei. Pe aversul său este înfățișată orga aflată chiar în Filarmonica din Viena, proiectată să semene cu un templu grecesc antic și construită în 1870. Deasupra ei este inscripția „Republica Austria”, iar dedesubt – greutatea unei uncii troy de argint pur, anul tăierii și denumirea.

Citește mai multe despre acest subiect: Ducatul austriac – istoria uneia dintre cele mai populare monede de aur din lume

Reversul monedei prezintă alte simboluri muzicale ale țării: contrabas, patru violoncele, fagot, harpă și corn vienez. Deasupra lor vedem inscripțiile „Vienna Philharmonic” („WIENER PHILHARMONIKER”) și „silver” („ silber” ).

Aversul și reversul monedei de argint Filarmonica din Viena

Aversul monedei de argint Filarmonica din Viena

Reversul monedei de argint Filarmonica din Austria

Pe lângă faptul că este foarte elegantă, este o pionieră în lumea argintului investițional. Filarmonica din Viena este prima monedă de argint de 99,9% care a devenit mijloc legal de plată în Austria. Valoarea sa nominală este de 1,5 euro.

2.     Lingou de argint Valcambi (1 kg)

 Valcambi Suisse este cea mai mare rafinărie din lume. Produsele sale sunt recunoscute la nivel global și foarte căutate, fie că vorbim de lingouri din aur sau argint. Este exact cazul lingoului care cântărește un kilogram de argint pur (puritate 99,9%), pe care îl vedeți mai jos.

Aversul unui lingou de argint Valcambi cântărind un kilogram

Lingou de argint Valcambi Suisse de 1 kilogram

Pe acest lingou, pe lângă numele producătorului Valcambi și logo-ul companiei, vedem greutatea sa, puritatea, numărul seriei și sigiliul Essayeur foundeur. Aceste detalii sunt plasate de un evaluator autorizat care certifică calitatea lingoului de argint.

Investitorii pot investi în argint la un preț cât mai apropiat de prețul spot al argintului. Cu cât un produs de investiții din argint are o greutate mai mare, cu atât ponderea ponderea primei în prețul final este mai mică. Această componentă este taxată din cauza costurilor existente în mod normal de extracție, procesare, producție și livrare a argintului și a produsului în sine. Prin urmare, în condiții egale, un lingou de argint mai greu este tranzacționat mai aproape de prețul spot al argintului decât unul mai ușor sau o monedă de argint. Aceleași principii se aplică și pentru aurul de investiții.

3.     Moneda de argint Britannia Britanică (1 uncie troy)

Așa cum moneda de argint Filarmonicadin Viena a fost inspirată de moneda de aur, tot așa s-a întâmplat și cu moneda de argint Britannia Britanică (lansată în 1997, la 10 ani după cea din aur). În cazul monedelor produse de Monetăria Regală Britanică, designul se schimbă uneori.

Citește mai multe despre acest subiect: Cele mai importante figuri feminine portretizate în lumea aurului de investiții

În ultimii ani, designul acestei monede s-a întors către cel original, înfățișând-o pe Britannia călcând pe o stâncă (iar dedesubt este inscripția maestrului gravor Philip Nathan) și ținând un trident în mâna dreaptă și un scut în stânga, în timp ce pe cap are un coif corintian. Combinația de simboluri face trimitere la puterea și rezistența britanicilor de-a lungul istoriei.

Aversul unei monede de argint Britannia Britanică de o uncie

Aversul unei monede din argint Britannia Britanică

Și mai important pentru investitori este că monedele de argint emise de monetăria britanică  sunt cele mai sigure de pe piața de argint pentru investiții. Au patru componente de securitate vizuală care sunt imposibil de contrafăcut:

  • Imagine tridimensională, care la întoarcerea monedei se schimbă dintr-un trident într-un lacăt – un simbol al securității;
  • Valurile mării în fundal, iluzia optică a mișcării;
  • Inscripția joacă atât rolul de ornament, cât și de protecție. Acest lucru este cuprins și în textul în sine, care spune: „Decus et Tutamen” („ornament și protecție”).
  • Steagul britanic înfățișat pe scut conține multe linii în miniatură.

În acest fel, ele combină securitatea garantată, designul rafinat și caracteristicile unui activ utilizat ca mijloc de păstrare a valorii. Prin urmare, nu este de mirare că popularitatea lor în rândul românilor noștri este foarte mare.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești