Adaugă alertă de preț

Ce ne așteaptă iarna aceasta, motorină scumpă sau ieftină? Ce îi determină prețul?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Școala de Aur, Finanțe personale în data de 27.10.2022
Preț aur (XAU-RON)
10671 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
134 RON/oz
  
- 2 RON

De la începutul anului, am văzut un preț record al motorinei, mai ales dacă ne gândim cât de populare sunt mașinie diesel. În acest articol, vom vedea ce s-a întâmplat cu prețul combustibilului și la ce ne putem aștepta în timpul iernii, pe fondul unei inflații ridicate. Totodată, motorina este folosită în tot mai multe industrii, pentru încălzire și logistică. Spre exemplu, toate livrările de mărfuri către magazine se face cu camioane diesel, tractoare sau autobuze. Astfel, modificările prețului combustibilului afectează sectoare întregi ale economiei.

Situația motorinei de la începutul anului

După invazia Ucrainei, livrările imediate de motorină au devenit mai riscante. Acest risc a afectat prețurile. Contractele futures pe termen scurt pentru livrare luna următoare au crescut la valori mai mari decât futures pentru livrare în trei sau șase luni. Atunci când prețul spot sau futures pe termen mai scurt ale unui produs sunt mai scumpe decât cele pe termen lung, vorbim de retrogradare. Acest lucru s-a văzut și pe piața aurului în 2020, când rafinăriile au încetat să funcționeze și prețul spot a depășit prețul futures.

Citește mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Pe piața de motorină din Europa, diferența de preț a fost considerabil de mare de la începutul anului. În februarie și martie, diferența dintre futures pe o lună și trei luni a atins un record de peste 500 de dolari pe tonă. De atunci și până astăzi, a fost în scădere, dar este încă foarte mare. La momentul redactării acestui articol, o tonă de motorină pentru livrare în noiembrie costă 1.082 USD pe tonă și 933 USD pe tonă pentru livrare în aprilie 2023. Diferența este de 150 USD. Prețul unei tone de motorină în Europa în noiembrie este aproape de două ori mai mare decât în ultimii cinci ani, timp în care prețul mediu a fost de 580 de dolari.

Infografic 1 : Contracte futures pe motorină la 1 lună și 3 luni în Europa și diferența dintre acestea

De ce s-au prăbușit stocurile de motorină din Europa

Deoarece este mai profitabil să vinzi în prezent sau în viitorul imediat, majoritatea dealerilor nu au niciun stimulent să depoziteze motorină pentru perioade mai lungi de timp. O excepție fac unele companii din Germania, dar în general în Europa stocurile de motorină sunt foarte reduse. Conform celor mai recente date, rezervele se ridică la mai puțin de 370 de milioane de barili. În medie pentru aceeași perioadă a ultimilor cinci ani, erau de aproximativ 420 de milioane de barili.

Situația nu a fost îmbunătățită de deciziile guvernelor, care au folosit în mod repetat stocurile pentru a crește oferta și a scădea prețul. În vară, s-a întâmplat în Austria și Ungaria, în septembrie – în Franța. La începutul anului, multe țări au scos motorină din rezervă, după începerea războiului din Ucraina. Probabil că și la iarnă vom vedea același lucru.

Tabelul 1 : Scăderea stocurilor de motorină în țările și hub-urile lider

Țară Schimbare față de anul trecut Schimbare din 2019
Germania 10% 7%
Olanda / Belgia – ARA 45% 33%
Marea Britanie 12% 30%
Europa (16 economii majore) 11% 13%

Sursa: Euroilstock

Pentru a vă face o idee despre amploarea declinului, stocurile de motorină la jumătatea anului la hub-ul Amsterdam-Rotterdam-Anvers (ARA), de exemplu, au scăzut cu peste 40%. După aceea a fost o oarecare recuperare, dar la începutul lunii octombrie în doar o săptămână au mai pierdut încă 10%.

În această situație, comercianții sunt presați să plătească un preț tot mai mare la motorină pentru a-și îndeplini propriile angajamente de aprovizionare. Astfel, prețurile finale ale combustibilului în Europa devin mai mari. Este posibil ca problemele să se înrăutățească la iarnă, ceea ce va crește și mai mult prețul motorinei.

Acest lucru a fost valabil mai ales în ultimele luni, când comercianții au licitat pentru rezerve din Rusia. Ca urmare, reducerea prețului motorinei rusești sub costul motorinei produse în alte regiuni a scăzut. Inițial a fost de 30 de dolari pe tonă, dar până în septembrie a scăzut la aproximativ 6 dolari pe tonă în Europa de Nord-Vest și la 10 dolari pe tonă în regiunea mediteraneană. Apropo de Rusia, ajungem și la aspectele politice ale comerțului cu combustibili.

Geopolitică și motorină

De la începutul războiului din Ucraina, Europa a început să reducă relațiile comerciale cu Rusia. Pe 3 iunie a fost adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni. Odată cu acesta, UE interzice importul pe mare de țiței rusesc de la începutul lunii decembrie și importul de produse petroliere în general din februarie 2023. Excepție face Bulgaria, care va putea importa până la sfârșitul anului 2024. De asemenea, interdicția nu vizează comerțul cu petrol prin conducte. Reprezentând 10% din exporturile totale de produse petroliere ale Rusiei, afectează în principal țări din Europa Centrală, precum Ungaria, care importă peste 60% din produsele sale petroliere din federație.

Citește mai multe despre acest subiect: Sancțiuni financiare împotriva Rusiei – efecte în prezent și viitor

După cum era de așteptat, după adoptarea sancțiunilor, ponderea Rusiei în importurile europene de motorină a început să scadă. Cu toate acestea, rămâne principalul exportator de carburanți, deținând 40% din importurile Europei la sfârșitul lunii august.

Infografic 2: Importurile de motorină în Europa

Având în vedere măsurile, Europa trebuie să găsească importatori alternativi de motorină până în iarna acestui an. Dar chiar dacă sunt furnizate cantități similare, nu este o garanție că vom evita șocul prețului. Și aceste „surse alternative” pot continua să importe combustibili rusești, doar la o sumă plătită de noi consumatorii din Europa.

Diesel rusesc din China?

La sfârșitul lunii septembrie, China a anunțat că își va crește exporturile de benzină, motorină și kerosen la 37 de milioane de tone pentru tot anul 2022. Sună ca o veste bună, deoarece țările uniunii vor putea înlocui importurile de 1,7 milioane de tone de produse petroliere lunar din Rusia cu cele din SUA și China. După cum se poate observa și în Infografic 2, ponderea Asiei ca furnizor de motorină în Europa a crescut de aproape trei ori în trei luni. Dar asta înseamnă abandonarea petrolului și motorinei rusești?

Citește mai multe despre acest subiect: Pericolul reprezentat de exporturile din China I: Nașterea exportatorului global hegemon

Septembrie a fost a treia cea mai puternică lună a importurilor de petrol din Asia din 2022. O mare parte a acestei creșteri s-a datorat Chinei și Singapore. Tot în septembrie, Rusia a devenit al doilea cel mai mare exportator de petrol al Chinei.

Cu alte cuvinte, China poate cumpăra țițeiul Urals la o reducere de 20 de dolari sub Brent, îl poate rafina și îl poate vinde cu un profit frumos Europei. Același lucru se aplică în special motorinei, care este pur și simplu un produs al prelucrării țițeiului. Sancțiunile vor duce, probabil, la trei efecte adverse pentru Europa: nu numai că va cumpăra petrol rusesc, dar va face acest lucru la un preț mai ridicat și va depinde de China în timpul iernii.

Factori suplimentari legați de prețul motorinei

Din punct de vedere tehnic, SUA se află în recesiune de la începutul anului, iar Europa și restul lumii vor urma în curând. Bancherii centrali din Germania și Marea Britanie au ajuns recent la această perspectivă. Când începe criza, cererea de petrol și combustibili scade din cauza declinului activității economice. Urmând legea cererii și ofertei, prețul materiei prime și al combustibililor derivați se micșorează și el. De exemplu, în 2008, înainte criza economică, un baril de petrol american se tranzacționa la 140 USD, prăbușindu-se la 40 USD când a început recesiunea.

Citește mai multe despre acest subiect: Suntem în plină inflație: Ce înseamnă acest lucru și cum să ne protejăm banii

O evoluție similară poate fi de așteptat. Țările OPEC, care controlează aproximativ 60% din comerțul mondial cu produse petroliere, au început să reducă producția de petrol tocmai pentru a se proteja de scăderea așteptată a cererii. Cu reduceri continue, prețul materiilor prime ar putea reveni la peste 100 de dolari pe baril. În acest caz, motorina va continua să crească. Merită să subliniem două lucruri aici. În primul rând, Rusia este partener al OPEC, iar ân al doilea rând Arabia Saudită este interesată să se alăture organizației BRICS, care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Dar nu ar trebui să vorbim despre prețul motorinei în afara contextului energetic în general. Să ne uităm la câțiva factori care afectează prețul combustibilului și la ce ne putem aștepta în lunile următoare.

Rolul rafinăriilor în furnizarea de motorină

Rafinăriile reprezintă o verigă foarte importantă în furnizarea de motorină și o parte a lanțului de aprovizionare la care rareori ne gândim ca consumatori. Iar atunci când reduc procesarea sau încetează cu totul să funcționeze, aprovizionarea cu motorină va fi întreruptă din nou. Stocurile reduse în Europa ar putea să nu fie suficiente pentru a compensa cererea, mai ales dacă problemele sunt pe termen mai lung. După cum am indicat deja, autoritățile din unele țări au folosit unele dintre stocurile în scădere tocmai pentru a compensa întreruperile din acest lanț de aprovizionare.

Tabelul 2: Cele mai mari rafinării de petrol din Europa (de la începutul anului 2022)

Nume Țară Proprietar Capacitate de procesare a petrolului (mii de barili pe zi)
Rafinăria BP Rotterdam Olanda BP 400
Anvers total Belgia Total 380
Rafinaria Normandia Franţa Total 360
Rafinăria ExxonMobil Antwerp Belgia ExxonMobil 333
Rafinăria Fawley Marea Britanie ExxonMobil 330
LINOS Ucraina TNK-BP 320
Rafinăria Wilhelmshaven Germania Hestia 300
Port Jarome- Rafinăria Gravenchon Franţa ExxonMobil 270
Plock Polonia PNK 276

Surse: Concawe ; World List Mania

Cât de probabile sunt și alte opriri neplanificate de lucru? Având în vedere campaniile de scădere a gazelor utilizate de întreprinderi din multe țări europene și prețurile ridicate la energie electrică, producția și industria din Europa au anunțat deja că își reduc activitățile. Toate industriile sunt afectate, inclusiv cea farmaceutică (în Germania, spre exemplu, se va reduce producția celor mai ieftine medicamente generice – cât de convenabil). Chiar și Rolex a anunțat că își va înjumătăți fabricarea ceasurilor în timpul iernii pentru că va opri încălzirea din fabricile sale. Este cu totul posibil ca și rafinăriile să fie afectate, dar acestea sunt doar una dintre amenințările cu care se confruntă.

Citește mai multe despre acest subiect: Relația dintre producție și economie și evoluția ei pe timp de criză

Totodată, în Europa urmează opriri de întreținere de rutină. Acest lucru va reduce și mai mult oferta și va ajuta la creșterea prețului. Orice scădere a capacității de a rafina uleiul în motorină și de a-l livra utilizatorilor finali va duce la o creștere a prețului combustibilului.

Un euro ieftin înseamnă și motorină scumpă

După o serie de recorduri negative în acest an, euro rămâne foarte slab față de dolarul american. Când economiile europene vor intra oficial în recesiune, moneda unică își poate continua declinul, mai ales dacă dolarul rămâne ridicat. Vestea proastă pentru noi, consumatorii europeni, este că petrolul pe piețele mondiale este tranzacționat în dolari. Prin urmare, un euro slab înseamnă ulei scump, respectiv motorină scumpă. Efectul se va agrava și mai mult dacă scenariul de mai sus se va desfășura în cazul în care OPEC continuă să reducă producția.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum ne afectează buzunarele deprecierea euro?

Cât de mult poate scădea euro față de dolar? Danske Bank, cea mai mare bancă daneză, prezice o scădere la 0,93 euro pentru dolar. Aceasta va fi o valoare scăzută fără precedent a monedei unice. Un astfel de scenariu este poate optimist. Euro are potențialul de a se deprecia semnificativ. Situația financiară a Europei a fost cea mai proastă din istorie deja anul trecut. De atunci a devenit doar mai rău. Dar dacă o țară din zona euro dă faliment anul viitor sau se întâmplă ceva și mai rău, moneda unică ar putea pierde și mai multă valoare. În această variantă, toate prețurile vor crește, în special prețurile de import, nu doar cel al motorinei.

Creșterea cererii industriale de motorină

Creșterile dramatice ale prețurilor la gaze naturale și la electricitate au oprit o anumită producție în Europa. Pentru a evita prețurile mari, alții apelează la păcură și motorină. În Germania, care este cel mai mare consumator de motorină din Europa, acest lucru este realizat de municipalități, prin întreprinderi mici și mijlocii, către giganți precum BASF. Cu toate acestea, compania a avertizat recent că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă „există o ofertă suficientă pe piață”.

Este greu de spus cât va crește această nouă cerere de motorină de iarnă, dar e sigur că va susține prețul ridicat al motorinei.

Concluzie: prețul motorinei în următoarele luni

Cu greu vom rămâne fără motorină în Europa. Întrebarea este la ce preț o vom cumpăra. Pe scurt, acestea sunt câteva dintre evenimentele care vor avea impact asupra prețului combustibilului în această iarnă și nu toate trebuie să se concretizeze:

  • Înlocuirea lanțurilor de aprovizionare cu motorină existente în Europa cu surse/canale alternative poate duce la costuri mai mari din cauza trecerii prin intermediari mai mulți/mai scumpi;
  • Prețurile mari de livrare a motorinei pe termen scurt nu înseamnă doar un produs final mai scump, ci și stocuri mai mici;
  • Stocurile scăzute înseamnă mai puțină flexibilitate de a reacționa la o criză și stimulează în continuare participanții de pe piață să tranzacționeze la prețuri mai mari pe termen scurt;
  • Potențiala trecere de la gaz la motorină și păcură în industrie, încălzire și generare de energie electrică în Europa are potențialul de a crește semnificativ cererea, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor;
  • Un euro ieftin, care se poate deprecia și mai mult față de dolar, va face produsele petroliere și mai scumpe, chiar și fără ca prețul petrolului pe piețele mondiale să crească;
  • Reducerile suplimentare ale producției de petrol de către OPEC vor crește din nou prețurile combustibililor.

Vă reamintesc din nou că motorina nu e doar ca combustibil pentru mașinile noastre, ci este folosită de un număr din ce în ce mai mare de industrii și joacă un rol foarte important în furnizarea de bunuri către utilizatorii finali. Vestea proastă este că prețul va rămâne probabil ridicat, ceea ce va afecta multe alte produse și servicii. Astfel, ne putem aștepta ca motorina scumpă să devină combustibil pentru creșterea prețurilor altor bunuri în timpul iernii.

Preț aur (XAU-RON)
10671 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
134 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești