Adaugă alertă de preț

Inflația din SUA a urcat prețul aurului la peste 1.800 de dolari per uncie troy

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 12.08.2022
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Prețul aurului în dolari a urcat până la 1.806 dolari per uncie troy (la momentul redactării acestui articol), în urma celor mai recente date privind inflația din SUA. Metalul galben a depășit pragul de 1.800 de dolari pentru prima dată de la începutul lunii trecute. În doar câteva minute, a crescut cu puțin peste 16 dolari per uncie troy. Rămâne de văzut cum vor evolua tranzacțiile peste acest nou prag.

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii , prețurile din SUA au crescut cu 8,5% în luna iulie, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Rata de creștere a fost mai mică decât în iunie (9,1%) și sub așteptările economiștilor intervievați de Bloomberg (8,7%). Comparativ cu iunie, prețurile rămân neschimbate – nici nu cresc, nici nu scad.

Vezi mai multe: Cât de mare este inflația în realitate?

Știrea a ”aruncat în aer” indicele dolarului, care măsoară prețul dolarului american în raport cu un coș de valute străine. Acesta a scăzut cu un punct, până la 105, de altfel cel mai scăzut nivel de la 1 iulie a acestui an. Ulterior, și-a revenit ușor. Euro a urcat la 1,03 euro pe dolar. Nici moneda unică nu a fost atât de scumpă de la începutul lunii iulie, iar ulterior a scăzut la mai puțin de un euro/dolar.

Vezi mai multe: Cum ne afectează buzunarele deprecierea euro?

Piețele se așteaptă la o creștere mai mică a ratei prime. S&P 500 a început să se tranzacționeze cu 1,8% (tot la momentul redactării acestui articol), iar randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani a scăzut la 2,7%. Acesta rămâne mai mic decât dobânda la titlurile de stat pe 2 ani. Condiția este cunoscută sub denumirea de inversare a curbei randamentelor și este observată, în general, înainte de crize, deși tehnic, țara este într-o criză de la începutul anului. Diferența dintre ele este de 0,49 puncte procentuale – cea mai mare de la începutul anului 1981, când SUA era, de asemenea, în criză economică.

Iată câteva aspecte mai importante ale inflației din SUA.

Inflația ridicată continuă să scumpească alimentele

Principalul factor al creșterii indicelui prețurilor de consum este prețul alimentelor. Prețul a crescut cu 10,9% pe o bază anuală și cu 1,1% pe o bază lunară. Energia s-a ieftinit comparativ cu iunie, dar a rămas cu 32,9% mai scumpă decât iulie anul trecut.

Nu există încă date pentru iulie, dar aceeași dinamică se observă și în Europa. Pe Bătrânul Continent, prețurile alimentelor au atins cele mai mari valori din istorie încă din toamna anului trecut și au continuat să tot crească de atunci.

Infografic 1 : Prețurile alimentelor în Europa

În iunie, creșterea lor de preț este cea mai gravă în Lituania (28,2%), Bulgaria (23,5%) și Ungaria (23%). Germania – motorul zonei euro și al UE – se confruntă și ea cu o creștere semnificativă a prețurilor la alimente în comparație cu restul zonei euro. Începând cu luna iulie, prețurile alimentelor cresc cu aproape 15% față de iulie 2021. Singura țară în care ritmul de creștere a prețurilor alimentelor încetinește este Malta.

Vorbind despre zona euro, datele privind inflația din SUA au atins un nou „record”.

Inflația din zona euro o depășește pe cea din SUA, pentru prima dată într-un deceniu

Potrivit prognozei preliminare a Eurostat pentru iulie, indicele prețurilor de consum din zona euro va crește cu 8,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Dacă așteptările agenției de statistică sunt corecte, pentru prima dată într-un deceniu, inflația în Uniunea Europeană va fi mai mare decât cea din SUA.

Infografic 2 : Inflația pe țară

Desigur, uitându-ne individual la țări, indicele prețului de consum, a fost mult mai mare decât în cea mai mare economie a lumii. Acest lucru este valabil, mai ales, pentru periferia Uniunii Europene.

Vedeți mai multe: Cum va arăta următoarea criză economică în Europa și cum ne protejăm de ea

Aceasta este încă o veste proastă pentru locuitorii Europei. Deși petrolul a scăzut la cea mai mică valoare de la începutul anului, pe piețele globale, rămâne de văzut dacă va exista, pe viitor, o creștere a prețurilor la energie.

Duminică, Senatul SUA a adoptat Legea privind reducerea inflației. Este unul dintre cele mai mari pachete din istorie. Așteptați-vă mâine la o analiză a efectelor sale.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești