Adaugă alertă de preț

Lira turcească, în „depreciere liberă”, a atins un nou minim fără precedent

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 25.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10828 RON/oz
  
- 11 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
- 0 RON

La începutul săptămânii, când lira turcească, puternic „umflată” de către guvernanții din Turcia, a atins cea mai scăzută valoare din istorie în raport cu dolarul, prăbușindu-se la peste 11 lire pentru un dolar, am comentat că:

La baza deprecierii lirei turcești se află politica monetară a băncii centrale locale. Tipărirea de bani în țară a scăpat de sub control, ceea ce a dus la o depreciere cronică a monedei și la prăbușirea acesteia la cea mai mică valoare din istorie, atinsă săptămâna aceasta. Tocmai din acest motiv, deprecierea lirei turcești nu are nicio perspectivă de oprire; dimpotrivă, cel mai probabil, va continua să se adâncească.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lira turcească a atins cea mai mică valoare din istorie

Și se pare că acesta a fost doar începutul unei „deprecieri libere” care atinge record după record, lira turcească ajungând să fie tranzacționată în prezent cla o cotație de 12,93 lire pentru 1 dolar. În cursul zilei de marți, s-a depreciat și mai dramatic și a atins pentru scurt timp valoarea fără precedent de 13,14 lire pentru 1 dolar. Numai în ultimele 2 zile a pierdut 12,1% din valoare, iar la un moment dat a scăzut cu 13,2%. De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu aproape 45%.

Deprecierea lirei turcești

La baza prăbușirii lirei turcești se află politica băncii centrale locale. Prin creșterea continuă a masei monetare într-un ritm rapid, adică prin instalarea inflației și prin suprimarea ratelor dobânzii, aceasta devalorizează moneda. Am subliniat deja relația dintre acești factori, dar merită să o amintim din nou aici.

Infografic 1: Inflația din Turcia și pierderea puterii de cumpărare a lirei

Suprimarea ratei dobânzii este o componentă cheie a Erdoganomics, doctrina economică adoptată de președintele Racep Erdogan. El însuși a comentat în repetate rânduri că ratele dobânzilor sunt “inamicul” și că reducerea acestora este “calea spre eliberarea economică”. Erdogan a reiterat aceste opinii de mai multe ori în ultimele zile.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Pe baza acestei politici, la sfârșitul săptămânii trecute, banca centrală turcă a redus din nou rata dobânzii cheie pentru operațiunile repo pe o săptămână cu 1 punct procentual, până la 15%. Aceasta este a treia reducere consecutivă din septembrie, când valoarea sa era de 19%.

Decizia a dus la prăbușirea lirei sterline la începutul săptămânii la primul său maxim anti-record de 11 lire pentru 1 dolar. Dar, în loc să încerce să liniștească piețele și populația țării, președintele Erdogan a declarat din nou public că face presiuni pentru o reducere a ratei dobânzii cheie. Declarația sa a generat o a doua rundă de vânzări și de subcotare a lirei și a dus la un alt minim istoric la doar o zi după ce l-a înregistrat pe cel precedent.

Pierderea valorii unei monede din fiecare pereche valutară reprezintă doar o parte a ecuației. Pentru a înțelege pe deplin ce se întâmplă în perechea dolar – liră turcească, trebuie să se ia în considerare și dinamica dolarului.

Dolarul american continuă să se aprecieze

În paralel cu pierderea încrederii în lira turcească, dolarul american a continuat să se aprecieze. Indicele dolarului, care măsoară prețul dolarului față de alte monede, a crescut la 96,54 puncte la momentul redactării acestui articol. Valoarea este în creștere cu 1% față de nivelul de vineri, săptămâna trecută, și reprezintă cea mai mare valoare a indicelui din mai 2020.

Există doi factori care au dus la aprecierea dolarului american. La sfârșitul anului a existat în mod tradițional o cerere crescută de dolari pentru deservirea pasivelor exprimate în această monedă. Prin urmare, swapurile valutare încrucișate subiacente între euro și dolar, prin care plățile de dobânzi sau fluxurile de numerar sunt schimbate între cele 2 monede, au atins cea mai mare diferență de la sfârșitul anului 2020. Participanții pe piață sunt astfel dispuși să plătească o primă mai mare pentru a obține dolari.

În al doilea rând, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a fost nominalizat pentru un al doilea mandat de către președintele Biden. Decizia sa a fost interpretată de investitori ca un semnal că banca centrală va începe să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât se așteaptă. Acest lucru a adus optimism în ceea ce privește performanța monedei americane, în contextul în care țara a înregistrat cea mai mare inflație oficială din ultimele 3 decenii.

Citiți mai multe despre acest subiect: Goldman Sachs se așteaptă la o inflație record, iar Rezerva Federală prevede riscuri pentru acțiuni

Conform cuvintelor lui Powell, rata dobânzii cheie nu va fi majorată înainte de încheierea programului de relaxare cantitativă, care va fi cel mai devreme la jumătatea anului 2022. Dar este puțin probabil ca banca centrală să facă o astfel de mișcare cu ușurință. Când a început să majoreze ratele în 2018, politicile sale au dus la cea mai gravă corecție a pieței bursiere de la criza din 2008.

Infografic 2: Dependența economiei și a piețelor bursiere din SUA de dolari „ușori” și de dobânzi scăzute

Este puțin probabil ca Powell să riște o nouă corecție a pieței bursiere și o contracție economică, mai ales în condițiile în care creșterea economică a țării încetinește, iar cel mai nepopular președinte american (în afară de Trump) de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace se pregătește pentru programe guvernamentale de mii de miliarde de dolari.

Efectele inflației ridicate din Turcia

Revenind la Turcia, deprecierea lirei a dus la o creștere de aproape 20% a indicelui prețurilor de consum în octombrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Aceste cifre sunt de 2 ori mai mari decât cele prognozate de banca centrală turcă la începutul anului 2021, ceea ce indică faptul că aceasta a pierdut controlul asupra monedei. Un factor agravant este punctul de vedere al președintelui Erdogan, citat anterior, potrivit căruia ratele dobânzilor din țară ar trebui să rămână scăzute.

Retrageri de monetar din sistemul bancar al Turciei

Creșterea prețurilor bunurilor de consum nu numai că a dus la vânzarea lirei și la scăderea încrederii în ea, dar a depășit și ratele depozitelor din sistemul bancar local. Prin urmare, de la începutul anului, a avut loc o retragere a economiilor și o reorientare a banilor către active mai sigure.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești

Datele Băncii Centrale a Turciei arată că totalul depozitelor din sistemul bancar național s-a redus cu 1% de la începutul anului 2021, la 464,5 miliarde de dolari. Este probabil ca retragerea depozitelor să se intensifice, deoarece cele mai recente date sunt cele din septembrie, iar indicele prețurilor de consum a continuat să crească rapid în octombrie. În cazul depozitelor de aur, care au explodat în ultimii ani, scăderea este și mai mare, deoarece ratele dobânzilor pentru acestea sunt în mod tradițional mai mici.

Investiții mari în aur

În schimb, cererea de aur fizic, sub formă de lingouri pentru investiții și bijuterii, rămâne mare. Prin urmare, Turcia rămâne printre primele 5 țări cu cea mai mare cerere de aur pe cap de locuitor. Indicatorul a crescut la cea mai mare valoare din 2013 încoace.

Infografic 3: Evoluția cererii de aur în Turcia

În ciuda unei scăderi atât a achizițiilor de aur pentru investiții, cât și a achizițiilor de bijuterii în trimestrele al doilea și al treilea, primul trimestru din 2021 se află în top 3 al celor mai puternice trimestre din Turcia din ultimii 11 ani. Având în vedere inflația accelerată din țară, nu ar fi surprinzător să vedem că al patrulea trimestru al anului va fi unul de top pentru aurul din țară.

Istanbul Gold Refinery – cea mai mare rafinărie de aur din Turcia – estimează că populația locală deține între 3 și 5 mii de tone de aur. La prețul actual al metalului prețios, această sumă echivalează cu 287,3 miliarde de dolari, aproape jumătate din produsul intern brut pentru 2020 (720,1 miliarde de dolari).

Creșterea procentului populației sărace

Politicile guvernanților turci au dus la un fenomen extrem de negativ pentru economie. Din 1987, proporția populației care trăiește sub pragul sărăciei a scăzut. Singurele creșteri ușoare au fost înregistrate în 2003 și 2015.

Infografic 4: Ponderea populației care trăiește sub pragul sărăciei și produsul intern brut al Turciei

Dar, din cauza inflației extrem de ridicate, tendința s-a inversat în ultimii 2 ani. Deși produsul intern brut al țării este în creștere, din ce în ce mai mulți locuitori trăiesc cu echivalentul a mai puțin de 5,50 dolari pe zi, deoarece, chiar dacă primesc venituri mari în lira locală devalorizată, puterea de cumpărare a acesteia s-a prăbușit în mod cronic în raport cu dolarul. Turcii pot mulțumi big-economics pentru acest fenomen negativ.

Preț aur (XAU-RON)
10828 RON/oz
  
- 11 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
- 0 RON

Poate vrei să citești