Adaugă alertă de preț

O viziune realistă asupra Pactului Ecologic European

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 22.11.2022
Preț aur (XAU-RON)
10775 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
- 0 RON

European Green Deal este strategia UE „care urmărește să transforme uniunea într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punct de vedere al resurselor și competitivă, în care în 2050 nu există emisii nete de gaze cu efect de seră și creșterea economică nu depinde de utilizarea resurselor”. Acest lucru poate fi realizat doar cu decarbonizarea completă – oprirea exploatării și utilizării cărbunelui și limitarea severă a consumului de petrol și gaze. Acestea ar trebui înlocuite cu electricitate, biogaz și hidrogen în toate aplicațiile lor. Pachetul legislativ „Gata pentru 55”, care a fost prezentat de Comisia Europeană în vara lui 2021, este exact în această direcție.

Toate acestea sună grozav, dar pur și simplu nu se pot întâmpla. Aici enumăr câteva motive legate de faptele și procesele reale din societatea și economia europeană care mă fac să fiu sceptic cu privire la obiectivele Green Deal într-un interval de timp atât de scurt. În final, voi comenta câteva tendințe pozitive și de ce are nevoie cu adevărat Uniunea.

Decarbonizarea este un proces extrem de lent

UE a atins vârful consumului de cărbune și a emisiilor de CO2 de energie în 1979. De atunci, acestea au scăzut doar cu 29% și e din ce în ce mai dificil să mai adăugăm încă un punct procentual. Cei mai mari contributori la reducerea consumului de cărbune sunt:

  • energia nucleară în anii 1980 și gazul în ultimii ani;
  • economiile comuniste și prăbușirea industriei în anii 1990;
  • exportul industriei grele din UE după 2000;
  • creșterea eficienței energetice;
  • abia în sfârșit urmează investițiile masive, subvențiile și pătrunderea mare a SRE în Europa în ultimii doisprezece ani.

Cu toate acestea, victoriile ușoare au fost obținute de mult – în perioada 2014 – 2018, UE nu și-a redus emisiile de CO2 de energie nici măcar cu un gram. În 2020, s-a raportat în sfârșit o scădere, dar s-a datorat în primul rând colapsului economic. În 2021, UE a raportat o creștere a emisiilor de CO2 de aproximativ 8%, care se datorează în principal creșterii consumului de cărbune pentru producerea de energie electrică. În acest an, cărbunele va face din nou un salt șocant pe fondul scăderii consumului de gaz extrem de scump.

Electrificarea este lentă pentru Pactul Ecologic European

Ca urmare a investițiilor uriașe în SRE, mixul de energie electrică al UE este ecologic. Dar pentru ca acest lucru să aibă un efect asupra emisiilor generale de CO2, încălzirea, transportul și multe procese industriale trebuie, de asemenea, să fie electrificate. Astăzi sunt aproape 100% dependente de combustibilii fosili. De fapt, în ultimele luni, tot mai multe afaceri au trecut la utilizarea motorinei sau păcurei ca alternativă la gazul foarte scump.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce ne așteaptă iarna aceasta, motorină scumpă sau ieftină? Ce îi determină prețul?

Ponderea energiei electrice în consumul final de energie la nivel global este de doar 20% și este doar în creștere. Există multe motive pentru aceasta. Deoarece nu există o modalitate eficientă de a-l stoca și transporta departe – curentul este legat de fir, iar pierderile sunt în funcție de distanță – electricitatea este și va rămâne o marfă locală pentru un număr limitat de utilizări. Tehnologiile disponibile pentru stocarea curentului în baterii sau extragerea hidrogenului nu sunt nici pe departe la amploarea necesară.

Nici electrificarea nu progresează în Europa. Ponderea energiei electrice în consumul final de energie în UE-27 (cu excepția Marii Britanii; cu ea este și mai mică) a crescut doar de la 18% la 22% în perioada 1990-2019. După 2014, se înregistrează chiar o scădere, care este și mai proeminentă în țările lider, cum ar fi Germania și Danemarca. Acest lucru nu surprinde pe nimeni, având în vedere prețurile finale îngrozitoare ale energiei electrice de acolo. În ciuda creșterii vânzărilor de mașini electrice, anul acesta va fi și mai rău.

Europa vrea un Green Deal, dar nu vrea energie nucleară

Comparație directă între regiunile cu penetrare nucleară mare (Ontario, Franța și Suedia), pe de o parte, față de regiunile cu penetrare mare solară și/sau eoliană (Danemarca, Regatul Unit, California, Australia de Sud, Germania), pe de altă parte, în mod clar arată că energia cu emisii scăzute de carbon este posibilă numai cu o pondere mare de energie nucleară.

Cu toate acestea, Europa se teme și abandonează masiv energia nucleară – țări precum Germania, Belgia, Elveția, Spania au intenționat să-și închidă centralele. Dacă Pactul Ecologic European nu duce la o schimbare drastică a acestei politici, acesta nu își va atinge scopul. Ultimele apariții ale CE pe acest subiect încă ne oferă motive de speranță.

Europa nu vrea minerit sau să extragă metale

Implementarea practică a Green Deal necesită cantități uriașe de metale pentru parcuri solare și eoliene, mașini electrice, stații de încărcare și electrificare totală. Conform tuturor studiilor firmelor și institutelor de consultanță, lumea pur și simplu nu le poate oferi la rata așteptată.

Dacă vrem să satisfacem cererea proiectată în 2035, vom avea nevoie de aproape de zece ori mai mult litiu decât extragem astăzi. Dar în Europa există o schizofrenie totală pe această temă – vrem o tranziție energetică, dar nu vrem să vedem o singură mină nouă sau metalurgie. Printre cele mai recente exemple în acest sens se numără Serbia. La începutul lui 2021, licența de exploatare a litiului de la Rio Tinto din mina Yadar a fost luată, după un referendum. Astfel, un Green Deal nu poate avea loc.

Sărăcia energetică este în creștere

Europa a cunoscut o creștere istorică a prețului energiei electrice în ultimii zece ani, care în 2022 a atins niveluri care ar distruge economia. Green Deal solicită o creștere drastică a impozitării și, în consecință, a prețurilor fiecărei forme de consum de energie și combustibil, dar acest lucru se întâmplă deja și crește vizibil sărăcia energetică pe continent.

Infografic: Sărăcia energetică în Europa

Realizarea unității în UE în problemele legate de impozitarea suplimentară a energiei în condițiile unei crize severe va fi un obstacol major în calea Green Deal. Creșterile de taxe, care vor avea loc oricum, deoarece țările vor trebui să își finanțeze cheltuielile guvernamentale în creștere, vor reduce creșterea economică în Europa.

Decarbonizarea nu duce la zero poluarea aerului

Odată cu încercările de decarbonizare în Europa, se observă două fenomene unice cu o rădăcină comună – o trecere în masă către o energie din ce în ce mai murdară. Nicăieri în lume nu există o creștere similară a consumului de motorină pentru transport și biomasă solidă pentru încălzire, cu toate consecințele pentru calitatea aerului și sănătatea oamenilor și a pădurilor.

Acest lucru este deja recunoscut de surse oficiale: conform unui raport al Agenției Europene de Mediu (publicat în decembrie 2019), creșterea surselor de energie regenerabilă în UE a dus la emisia cu 145 mii de tone mai mult GHG2,5 în 2018 față de 2005. Este, datorită arderii pe scară largă a biomasei, pe care o datorăm politicilor climatice. În 2018 Europa „se bucura” de o poluare suplimentară cu praf fin, egală cu de 5,6 ori întreaga poluare anuală din Bulgaria.

Această creștere suplimentară este egală cu 11% din toate emisiile de PM2,5 din UE în 2018. Aceasta înseamnă că putem asocia cu ea moartea a 44 de mii de oameni din totalul aproximativ 400 de mii de victime ale aerului murdar pe an în UE. În 2022, consumul de lemn de foc va exploda chiar și în cele mai bogate țări ale Europei.

Economia circulară funcționează adesea în direcția opusă

Aproape toată atenția în discuția publică din țara noastră este concentrată pe obiectivul de zero emisii de CO2. Dar Green Deal încearcă și să schimbe modelul de utilizare a materiilor prime în UE. Trecerea la o economie circulară înseamnă aranjarea totul astfel încât produsele să aibă o durată de viață lungă, materialele să circule cât mai mult, se formează cantități minime de deșeuri pentru depozitul de deșeuri și astfel se reduce nevoia de extracție a materiilor prime primare și dependența de importul acestora.

Mașinile personale sunt proprietatea mobilă a oamenilor cu cea mai mare intensitate de materiale. Dacă vrem să atingem obiectivele unei economii circulare, trebuie să folosim fiecare mașină produsă cât mai mult timp posibil – la fel cum se întâmplă în țările sărace precum Bulgaria. Da, dar reducerea emisiilor de CO2 necesită să înlocuim rapid toate mașinile cu altele mai eficiente și să continuăm să facem asta până când vom conduce cu toții doar mașini cu emisii zero – exact așa cum se întâmplă în țările foarte bogate precum Norvegia. Cred că contradicția este evidentă.

Dependența energetică a UE este în creștere

Independența energetică este unul dintre argumentele cele mai frecvent utilizate pentru necesitatea unei tranziții energetice de la combustibilii fosili la SRE. Se întâmplă încă de la începutul secolului în UE. Cu toate acestea, rezultatele intermediare arată că 57% din energia UE este importată, creșterea ponderii importurilor fiind de aproximativ 9% din 2000 până în 2018.

Având în vedere tranziția accelerată din punct de vedere politic de la cărbune la gaze și biomasă în acești ani, creșterea dependenței de gazul importat (de la sub 50% în 2000 la 75% în prezent), și chiar de biomasa importată, este deosebit de îngrijorătoare. Țări precum Marea Britanie, Italia și Danemarca importă deja peste 90% din biomasa pe care o ard, înlocuindu-și centralele pe cărbune cu altele „verzi”.

Nu, politica europeană în secolul XXI nu asigură deloc independența și securitatea energetică pentru Europa și cetățenii săi. De fapt, se întâmplă exact opusul – închiderea minelor și centralelor locale de cărbune și oprirea tuturor încercărilor de a extrage petrol și gaze locale duc la o dependență tot mai mare de importuri, atât din Rusia, cât și din lumea arabă, precum și din SUA. În 2022, suferim deosebit de grav din cauza acestei politici.

Europa plănuiește pe cont propriu un Green Deal

Lumea nu participă la Green Deal planificat. Pentru a preveni procesul de pierdere a industriilor consumatoare de energie, Comisia Europeană pariază pe tarifele la carbon pentru a impozita importurile din țări terțe „murdare”. Acest lucru înseamnă practic că CE va încerca să ridice barierele comerciale la importul de energie electrică din Turcia și tot felul de mărfuri din China, SUA, Rusia (exemple). Nu mi se pare foarte realist.

Citește mai multe despre acest subiect: Câteva lecții financiare din debutul lumii moderne

Oricât de mult ne place, cărbunele rămâne cea mai ieftină sursă de producție de energie electrică controlabilă și fiabilă în cantități mari aproape oriunde în lume. Nu este o coincidență că, din punct de vedere istoric, a alimentat fiecare revoluție industrială – din Anglia în secolul al XIX-lea , prin Germania, SUA, Rusia, Japonia, China până în India de astăzi și Africa de mâine. Da, extracția și arderea cărbunelui duce la un impact semnificativ asupra mediului, dar în economiile relativ mai puțin dezvoltate acest lucru nu are o importanță majoră. În plus, în multe țări cărbunele este singura resursă energetică internă semnificativă, iar independența energetică nu a fost niciodată și nu va fi niciodată o chestiune banală.

Europa nu are nevoie de un Green Deal, are nevoie de o strategie de creștere rapidă

Energia este în centrul a tot ceea ce avem și facem – îmbunătățirea calității vieții noastre este o funcție directă a reducerii relative a costurilor energetice. Europa nu numai că nu progresează, ci merge înapoi în evoluția energetică și de-a lungul acestui proces toți europenii suferă. UE a încetat de mult să fie centrul mondial de investiții, dezvoltare și producție de tehnologii energetice inovatoare. Aici se vorbește, dar totul se întâmplă mult mai rapid și mai eficient în SUA și China. Creșterea economică anemică din ultimii ani pune sub semnul întrebării capacitatea UE de a efectua orice experimente costisitoare, iar aceasta este probabil cea mai exactă descriere a Green Deal în formatul actual.

Citește mai multe despre acest subiect: Prețuri și mai mari: apar efectele dramatice ale inflației producției

Există și o veste bună – în acest moment, Green Deal este doar un mesaj politic, o expresie a bunelor intenții care se ciocnește de realitatea brutală a unei lumi în care energia este folosită ca armă. Procesul de adoptare a modificărilor legislative și economice reale necesare implementării acestuia va fi lung și dificil. Poate fi îndreptată în direcția corectă dacă ați gândit și acționat cu înțelepciune. În cele din urmă, trebuie pur și simplu să limităm descrierea acordului la unul „care urmărește transformarea uniunii într-o societate corectă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punct de vedere al resurselor și competitivă”.

Preț aur (XAU-RON)
10775 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
- 0 RON

Poate vrei să citești