Adaugă alertă de preț

Prețul aurului a atins un maxim al ultimelor 9 luni

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 18.02.2022
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 1 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON

De la sfârșitul lunii ianuarie 2022, am asistat la o creștere aproape continuă a prețului aurului. În data de 17 februarie, a ajuns la 1.894,55 dolari pe uncia troy (la momentul redactării acestui articol), cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, de la începutul anului, metalul galben s-a apreciat cu 4,4%. În cazul argintului, creșterea este chiar mai mare – 5,8%.

În același timp, formele alternative de investiții s-au prăbușit de la începutul anului. S&P 500 a scăzut cu 6,6%, Dow Jones Industrial Average cu 4,5%, Nasdaq cu 10,7%, iar bitcoin cu 8,7%. Este interesant faptul că prețul aurului a crescut în paralel cu creșterea ratei dobânzii la obligațiunile guvernamentale din SUA și din Europa. În mod tradițional, cele două se mișcă invers proporțional – când ratele obligațiunilor scad, prețul aurului crește.

În acest caz, însă, investitorii pierd din obligațiuni, în ciuda creșterii randamentelor acestora. Motivul este că inflația este de 7,5% (în SUA), iar rata dobânzii la titlurile de trezorerie americane pe 10 ani este de 2%. Aceasta înseamnă o pierdere reală de 5,5%. Acest lucru și așteptarea ca prețul aurului să crească sunt motivele pentru care tot mai mulți economiști se îndreaptă către metalele prețioase ca mijloc de a-și păstra puterea de cumpărare pe termen lung.

De ce asistăm la o creștere a prețului aurului?

Printre principalele motive pentru creșterea prețului aurului se numără tocmai inflația foarte ridicată, precum și îngrijorările legate de o escaladare a conflictului din Ucraina. Conform ultimului raport, potrivit NATO, Rusia își mărește, nu își reduce, trupele de la granița sa. Așa cum am scris în analiza din link, în cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum ar afecta un război între Rusia și Ucraina finanțele noastre personale?

Din punct de vedere istoric, incertitudinea geopolitică a fost unul dintre principalele motive pentru care investitorii au cumpărat aur. Restul, precum și riscurile împotriva cărora protejează metalul, pot fi văzute în articolul din link:

Citiți mai multe despre acest subiect: 8 motive pentru a spune da aurului

În același timp, indicele prețurilor de consum, care măsoară în mod tradițional inflația, a atins în ianuarie în SUA cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. Într-un interviu recent, economistul șef al Tavex, Daniel Vassilev, a comentat că în 2022 se va înregistra o creștere continuă a prețurilor de consum, nu o scădere.

Edward Moya, analist principal de piață al OANDA, a declarat pentru Reuters:

Aurul atrage o gamă largă de investitori în căutare de certitudine, care își dau seama că nu va exista o rezolvare rapidă a situației dintre Rusia și Ucraina. Aurul are o cale clară de creștere.

Se continuă astfel tendința de cerere puternică pentru aurul fizic de investiții. Acest lucru a fost observat în ultimii 2 ani, pe măsură ce mineritul și rafinăriile au revenit la producție.

Infografic: Cererea și oferta de aur


În 2021, am asistat chiar la cele mai importante achiziții de aur de investiții din 2013 încoace. În special în Bulgaria, cererea s-a triplat față de 2020.

Dolarul slab și prețul aurului

Nu în ultimul rând, creșterea prețului aurului a fost favorizată de deprecierea dolarului american. Indicele dolarului, care urmărește valoarea monedei americane în raport cu un coș de alte monede, a scăzut cu 0,2%. Motivul a fost publicarea documentelor de la reuniunea Comitetului Federal pentru Piața Deschisă al Rezervei Federale a SUA (FOMC) de la sfârșitul lunii ianuarie.

Investitorii care se așteptau ca banca centrală să majoreze dobânda cheie în martie nu au văzut această solicitare ca fiind serioasă. Astfel, faptul că Rezerva Federală nu este considerată de încredere a dus, de asemenea, la o scădere a prețului dolarului.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 1 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON

Poate vrei să citești