Adaugă alertă de preț

Prețul aurului a urcat la peste 1.700 de dolari pe uncie troy, Bitcoin s-a prăbușit

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 15.11.2022
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Prețul aurului în dolari a crescut, la finalul zilei de 9 noiembrie, cu 2,2% și, pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie, a depășit 1.700 de dolari pe uncie troy. În euro, care este moneda relevantă pentru achizițiile de aur de investiții în Balcani, prețul metalului galben a depășit același prag psihologic. }n Europa, ultima dată când prețul aurului pe uncie troy a fost mai mare a fost acum aproape o lună, pe 14 octombrie.

Citește mai multe despre acest subiect: Puterea de cumpărare în Europa, protejată cu aur de investiții – lată cum

Indicele dolarului (DXY), care măsoară dolarul față de un coș de alte valute, a scăzut cu aproape 1% în aceeași perioadă. Toate celelalte lucruri fiind egale, o depreciere a monedei SUA este pozitivă pentru prețul mondial al aurului. În plus, acesta din urmă a fost favorizat și de scăderea ușoară a ratelor dobânzilor la titlurile de stat din SUA, cu care are o relație inversă. Randamentul de referință al obligațiunilor de stat pe 10 ani a scăzut de la 4,24% la 4,1% ieri, la momentul redactării acestui articol. Contracția a ajutat cererea deja mare a investitorilor. Conform indicelui prețurilor aurului Kitco, acesta a contribuit cu 28 USD din câștigul total cu puțin peste 37 USD. Restul e cauzat de slăbiciunea dolarului.

Creșterea prețului aurului a coincis cu alegerile intermediare din SUA. Dacă inflația rămâne ridicată, se poate aștepta ca Rezerva Federală să își continue ritmul rapid de creștere a ratei dobânzii. Cu cât crește mai mult, cu atât economia țării se va apropia mai mult de recesiune. Pare o veste bună pentru aur, care din punct de vedere istoric a avut rezultate bune în crize.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă când dobânda crește?

Performanța puternică a aurului a fost replicată de argint, care a câștigat și mai mult, în creștere cu 5,88%, până la 21,611 dolari uncie troy, înainte de a scădea ușor. De la începutul lunii, argintul a crescut cu 8,67%. Așa cum se întâmplă adesea, prețul argintului depășește schimbările în aur. Cu acestea din urmă, creșterea a fost de 4,08% în dolari și de 3,5% în euro. Alte active de investiții, cum ar fi bursele și criptomonede, nu se pot lăuda cu o dinamică similară.

Ce s-a întâmplat cu bursele?

Indicii bursieri sunt afectați negativ de creșterea ratelor dobânzilor. Acesta a fost și cazul în 2018, când banca centrală și-a început creșterea anterioară. Așa arăta situația la momentul respectiv.

Infografic: Creșterea ratei de bază și efectul acesteia asupra piețelor de valori

Același lucru se întâmplă și în ciclul actual de creștere a ratei. A fost anunțat la începutul anului și a început în martie. În mai puțin de un an, a crescut de la 0 la 4%. În aceeași perioadă, principalele burse de valori au pierdut după cum urmează:

  • S&P 500 : -20,19 %;
  • Nasdaq: -32,14 %;
  • Dow Jones: -9,3%.

Desigur, ele nu se mișcă doar în jos. Uneori se pare că vom vedea o recuperare. Cu toate acestea, astfel de raliuri sunt cunoscute sub denumirea de raliuri pe piața bear. De obicei, indicii cresc foarte repede, dar apoi scad din nou. Într-un articol separat, am detaliat mai mult acest subiect.

Citește mai multe despre acest subiect: Fed trage în jos bursele din cauză de inflație ridicată. Ce urmează de aici

Am văzut o creștere similară a pieței bear în a doua jumătate a lunii octombrie. Atunci, S&P 500 a crescut cu peste 9%. Ulterior, a scăzut din nou cu 1,5%. Recuperarea sa a fost oprită miercuri, când a pierdut și mai mult, deși a încheiat ziua de tranzacționare puțin mai sus. În orice caz, de la începutul lunii doar indicele Dow Jones este pe verde, deși puțin. Iar situația de miercuri a fost favorizată de ceea ce se întâmpla cu criptomonede.

Cum a zguduit lumea cripto prăbușirea celei de-a treia cea mai mare bursă de profil

Anul acesta, platforma de tranzacționare FTX a lui Sam Bankman-Fried a devenit al treilea cel mai mare schimb de criptomonede din lume. La apogeul său, a avut o capitalizare de piață de 32 de miliarde de dolari, iar creatorul său a devenit un miliardar cu active de 16 miliarde de dolari. Dar totul s-a încheiat brusc miercuri.

Averea Bankman-Fried sau cum dispari în 60 de secunde

La începutul lunii a devenit clar că compania Alameda Research a cumpărat tokenul FFT, care este emis de schimbul FTX . În urma acestei știri, bursa rivală de criptomonede Binance, care este și cea mai mare din lume, a anunțat în weekend că își va vinde cele 23 de milioane de dețineri FFT. Acest lucru a scăzut instantaneu prețul cu 36% – de la 22 USD la 14,50 USD per token. S-a instalat panica, iar investitorii care tranzacționează în FTX și-au retras activele în masă. În weekend, au retras fonduri în valoare de peste 6 miliarde de dolari, tendința accelerându-se marți.

Citește mai multe despre acest subiect: Bitcoin versus Aur 2: Mecanismele din spatele prețurilor

Drept urmare, FTX a ajuns în situația de a nu mai avea suficiente fonduri pentru a-și face plățile. Prin vânzarea tokenului FFT, prețul său a scăzut dramatic, cu 84%, în doar trei ore. Cu cât vinde mai mult și cu cât piețele își fac mai multe griji pentru stabilitatea sa, cu atât primește mai puține fonduri. Aceasta se numește de obicei o criză de lichiditate. Autorul Black Swan, Nassim Taleb, a comentat, însă, că nu putem vorbi despre o criză de lichiditate cu criptomonede, deoarece acestea nu au valoare intrinsecă. Pentru el, aceasta este doar o criză obișnuită.

Indiferent ce nume dăm acestui proces, FTX se îndreaptă către faliment. În cele din urmă, fondatorul său, a cărui avere a scăzut cu peste 95%, anunță că rivalul Binance va achiziționa bursa criptografică.

Bitcoin și Ether, victime

La scurt timp, vestea că FTX are problemă s-a răspândit în întreaga lume cripto, iar anunțul inițial că Binance va vinde FFT a făcut ca, în doar 2 ore, criptomoneda principală Bitcoin să scadă cu 5,4%. Evoluția sa a fost apoi ca o copie în oglindă situației FFT. Când a devenit clar că FTX nu este lichid, Bitcoin a pierdut brusc încă 12%. Astfel, a pierdut 13,7% din valoarea pe care o avea marți dimineață, prăbușindu-se sub 16.000 USD per bitcoin pentru prima dată în doi ani. De la începutul anului 2022, declinul Bitcoin este de 66,1%.

Este de remarcat faptul că prețul de 17.700 USD este o valoare extrem de importantă pentru Bitcoin. O scădere sub aceasta ar putea duce la o scădere și mai mare a prețului.

A doua criptomonedă după capitalizare, Ether, a scăzut cu 22% în aceeași perioadă. La cel mai scăzut nivel, se tranzacționa la 2.273 USD per Ether, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie. Criptomoneda cu același nume de pe bursa Binance, tranzacționată sub simbolul BNB , a scăzut cu „doar” 11%.

 

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 14 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești