Adaugă alertă de preț

Fed trage în jos bursele din cauză de inflație ridicată. Ce urmează de aici

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 02.09.2022
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 2 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 0 RON

Săptămâna trecută, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a prezentat estimările instituției cu privire la starea economiei, inflație și acțiunile băncii centrale. Comentariile sale, de la simpozionul anual de la Jackson Hole, Kansas, au fost anticipate de piețe și au avut efecte semnificative în timp real.

Fiecare activ financiar a fost afectat de comentarii, iar efectele au continuat să apară și la începutul acestei săptămâni. De fapt, discursul de doar opt minute va afecta piețele multă vreme de acum înainte. Dar să vedem care sunt motivele, ce a promis Powell și cum interpretează investitorii declarațiile sale. Și, cel mai important, să vedem cum vor afecta Europa acțiunile Rezervei Federale în Europa.

Discursul lui Powell a provocat prăbușirea activelor de investiții

La sfârșitul lunii iunie, Powell a spus că este puțin probabilă o „aterizare delicată” a economiei. În traducere, consumatorii și întreprinderile din țară ar trebui să se pregătească pentru o recesiune. La momentul respectiv, țara era deja în recesiune de la începutul anului.

Ultima sa declarație e ceva mai specifică: politicile de combatere a inflației, obiectivul numărul unu al Fed, vor provoca „durere pentru gospodării și întreprinderi.

Citește mai multe despre acest subiect: Euro s-a depreciat din nou, iar Germania se confruntă cu o criză economică și inflație

Acestea includ reducerea cantității de bani în circulație prin micșorarea bilanțului băncii centrale și creșterea ratei dobânzii primare. Contracția bilanțului a început în mai, deși extrem de lent. Este de așteptat ca ritmul său să se accelereze luna viitoare. În ceea ce privește a doua măsură, Powell a spus că banca centrală va ridica rata dobânzii cheie într-un „ritm extrem de ridicat”, din nou în septembrie, și va continua în anul viitor:

Restabilirea stabilității prețurilor ne cere să menținem o politică monetară strictă pentru o perioadă de timp. Datele istorice sugerează cu tărie că nu ar trebui să o slăbim prea repede. Conform ultimelor noastre previziuni, rata principală a dobânzii va rămâne ușor sub 4% până la sfârșitul anului 2023.

Consecințele declarației privind creșterea continuă a ratei dobânzii:

 • S&P 500 : – 5,5%
 • Dow Jones: -5%
 • Nasdaq: -6,7%
 • Preț Bitcoin : -7,6%
 • Prețul aurului : – 3%
 • Preț argint: -7%
 • DAX: -4%
 • Preț pe USD: 0,1%
 • Dobânda la obligațiunile pe zece ani: de la 3 la 3,25%

Datele prezintă evoluția activelor de vinerea trecută, când a avut loc discursul lui Powell, până la momentul redactării articolului (31 august). Cu excepția dolarului american, aurul a avut cea mai bună performanță față de alte active de investiții. Bitcoin, ca criptomonedă cu cea mai mare capitalizare de piață, a revenit la nivelul de la jumătatea lunii iulie. A scăzut sub 20.000 USD pentru scurt timp înainte de a găsi din nou asistență. Dolarul american a crescut  comparație cu alte valute luni, dar marți a revenit la valoarea de la sfârșitul săptămânii trecute.

Efectele dobânzii ridicate asupra piețelor de valori

Probabil ca investitorii să fi propus o inversare a politicii de majorare a ratei dobânzii . Ar putea exista cel puțin trei motive pentru aceasta. În primul rând, banca centrală susține în continuare că economia este stabilă și piața muncii puternică. În al doilea rând, rata de creștere a inflației a scăzut în iulie. Acest lucru este interpretat ca un semn că măsurile funcționează și nu va fi nevoie de mai multe dintre ele. Mulți credeau că acesta este vârful creșterii prețurilor. În al treilea rând, economia este în recesiune (chiar dacă autoritățile nu îndrăznesc să recunoască), ceea ce înseamnă un nou „stimul” – tipărirea banilor și dobânzile scăzute.

Așteptările pentru întoarcerea banilor ușori se numără printre motivele pentru care bursele au crescut în ultimele două luni. De la mijlocul lunii iunie până la jumătatea lunii august, indicele S&P 500 a crescut cu peste 17%, Dow Jones cu 14%, iar tehnologia Nasdaq cu 23,3%.

Citește mai multe despre acest subiect: Anatomia crizelor și ciclul economic

Cel mai recent comentariu al lui Powell a spulberat speranțele investitorilor. O lună de încetinire a creșterii prețurilor nu este suficientă pentru a declara victoria asupra inflației, crede el. Prin urmare, Banca Centrală va continua să crească ratele dobânzilor, ceea ce va afecta ocuparea forței de muncă și creșterea economică. Președintele Rezervei Federale pare gata să sacrifice economia pentru a opri inflația:

Restabilirea stabilității prețurilor va dura timp și necesită o utilizare puternică a instrumentelor noastre pentru a readuce oferta și cererea într-un echilibru mai bun. Scăderea inflației va duce probabil la o perioadă lungă de creștere scăzută. De asemenea, este foarte probabil să se înregistreze o deteriorare a condițiilor de pe piața muncii.

De aceea, bursele au coborât din nou și se poate ca declinul indicilor bursieri din SUA să continue.

Cum scad piețele bursiere și la ce să ne așteptăm în ciclul actual?

În economie și finanțe, o piață rareori merge direct în jos sau în sus. S-ar putea să vedem o schimbare de tendință pe termen scurt, apoi aceasta continuă să-și urmeze cursul. Bursele nu fac excepție. Pe o piață de tip „urs”, acestea cresc, de obicei, pentru scurt timp înainte de a continua să se contracte și dimpotrivă, pe o piață „taur”, pot scădea ușor înainte de a reveni la creștere.

Un exemplu concludent este prăbușirea burselor din timpul Marii Depresiuni. De la vârf la cel mai mic punct, Dow Jones a pierdut peste 89% din valoare. Dar în timpul acestei prăbușiri, care a durat aproape trei ani, au existat momente în care indicele a crescut cu peste 62%, de exemplu între noiembrie 1929 și aprilie 1930. Astfel de episoade sunt cunoscute sub denumirea de „fool’s rallies” sau „bear market rallies” deoarece investitorii pot fi păcăliți și cred că tendința generală s-a încheiat.

Infografic 1: Indicele Dow Jones în timpul Marii Depresiuni

Modificările ratei dobânzii sunt motivul creșterii și declinului economiilor înseși în ultimele decenii. Piețele de valori sunt afectate în mod similar – piețele de valori scad atunci când dobânda principală crește. Această relație se observă în toate ciclurile de scădere a ratei dobânzii și de creșterea ulterioară a acesteia. Am acoperit subiectul în infografice în articolul legat.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă când dobânda crește?

Având în vedere că ratele dobânzilor se pregătesc să crească, probabil că creșterea pieței bursiere a reprezentat o „recuperare a pieței bear” în ultimele două luni. Dacă așa e, atunci nu am atins încă limita de jos.

Ratele mari ale dobânzilor vor opri creșterea inflației?

Singura șansă de a opri creșterea prețurilor printr-o dobândă ridicată este ca rata principală să fie mai mare decât inflația nominală. Așadar, în anii 1980, Paul Volcker a dus rata până la aproape 20%. Acest lucru este imposibil astăzi, deoarece va distruge economia. Poate că primul segment care se va prăbuși va fi datoria națională, în prezent de peste 30 de trilioane de dolari.

Datele arată clar că decalajul dintre rata dobânzii cheie și inflație este în prezent foarte deschis. Chiar dacă rata principală a dobânzii este majorată cu un punct procentual la 3,25% în septembrie, acest lucru nu va opri creșterea prețurilor.

Infografic 2: Rata dobânzii primare și indicele prețurilor de consum

Cu toate acestea, măsura va prăbuși economia. Vă reamintesc că astăzi, pentru prima dată în istorie, Rezerva Federală crește rata într-un moment în care produsul intern brut este deja în scădere. Creșterea afectează deja sectoare cheie, cum ar fi piața imobiliară, care se confruntă cu o scădere de un deceniu. În viitorul apropiat, acestea vor afecta, de asemenea, datoria foarte mare de consum.

Citește mai multe despre acest subiect: În direct din SUA: cum izbucnește o bulă imobiliară în timp real

Subliniez din nou că, în practică, aceeași dinamică în economie se observă și în Europa. Economia încetinește, iar țările de vârf precum Germania și Marea Britanie (deși deja în afara UE) se așteaptă la o recesiune în viitorul imediat. Ca și în SUA, piețele imobiliare sunt în scădere și aici. Spre deosebire de SUA, Banca Centrală Europeană abia începe să crească dobânda principală și statele membre UE încă nu au resimțit primele lovituri.

Impactul asupra economiilor europene

Nu ar trebui să fim naivi – contracția economiei SUA ne va afecta și pe noi. Dacă SUA se află într-o recesiune din ce în ce mai adâncă și ratele ridicate ale dobânzilor nu opresc creșterea prețurilor, ne putem aștepta la:

 • creșterea șomajului;
 • scăderea consumului;
 • scăderea activității afacerii;
 • scăderea comerțului global.

Când o persoană și-a pierdut locul de muncă și bunurile și serviciile sunt scumpe, consumul scade. În ultimii ani, Europa a exportat din ce în ce mai mult în SUA, ceea ce susține creșterea economică. Astfel, atunci când americanii vor reduce din achiziții, companiile europene vor fi afectate. Nu trebuie să uităm că de peste un an, Europa, în ansamblu, a importat mai mult decât exportă.

Tabel : Exporturile UE către SUA în prima jumătate a anului respectiv

Perioadă Volumul (miliard USD) Schimbarea anuală
S1 2022 268,5 14%
S1 2021 235,4 18,7%
S1 2020 198,2 -21,9%
S1 2019 253,9 6,6%
S1 2018 238 13,3%
S1 2017 210 1,7%
S1 2016 206,4 -2,7%
S1 2015 212.2 2,1%
S1 2014 207,7 9,7%

Sursa: Biroul de recensământ al Statelor Unite

Cu toate acestea, datele Băncii Mondiale arată că exporturile de bunuri și servicii vor reprezenta 51% din PIB-ul UE în 2021. Peste 40 de milioane de oameni din Europa lucrează în companii de export, ceea ce reprezintă mai mult de 20% din totalul locurilor de muncă. Nu toate sunt pe cale de dispariție, dar ponderea lor și rolul exporturilor sunt semnificative.

Citește mai multe despre acest subiect: Relația dintre producție și economie și evoluția ei pe timp de criză

Exporturile joacă, de asemenea, un rol important în calcularea produsului intern brut. Când scad, scade și PIB-ul. Potențiala pierdere a producției și a locurilor de muncă va afecta direct economiile Europei. Iar pe lângă „lovitura Powell”, mai este și creșterea continuă a dobânzii principale de către Banca Centrală Europeană însăși. Adică va fi o recesiune în Europa fără doar și poate.

La ce preț al aurului ar trebui să ne așteptăm?

Scăderea pe toate celelalte piețe și dolarul puternic au dus la o scădere ușoară a prețului aurului. Metalul galben a scăzut cel mai puțin în comparație cu instrumentele mai riscante și a rămas relativ stabil. Acest lucru este valabil mai ales în Europa, unde contracția sa de vineri a fost de 1,5%. În aceeași perioadă, DAX a pierdut mai mult de 3,3%, randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani au crescut de la 1,3% la 1,53%, iar euro a rămas practic neschimbat față de dolar.

Citește mai multe despre acest subiect: Puterea de cumpărare în Europa, protejată cu aur de investiții – lată cum

În prezent, dolarul este văzut ca un activ „sigur” și atrage investitori. Am comentat recent că este probabil supraevaluat. Când problemele cu care se confruntă economia SUA cresc, recesiunea devine mai pronunțată, acțiunile și obligațiunile continuă să slăbească, iar inflația ridicată persistă, sunt șanse ca moneda americană să se deprecieze.

Cu o astfel de dinamică, ne putem aștepta ca aur să revină la creștere. În ultimii patruzeci de ani, luna septembrie a fost una dintre cele mai bune pentru aur. Rămâne de văzut dacă așa va fi și anul acesta. Dacă piețele consideră că banca centrală poate învinge inflația, despre care crede că nu a existat până de curând, aurul ar putea scădea inițial și mai mult.

Dar pe termen lung, combinația dintre recesiune, inflație și creșterea ratelor dobânzilor s-ar putea dovedi a fi bună pentru prețul metalului. Prin urmare, chiar acum este posibil să avem o oportunitate de aur de a ne proteja economiile cu aur cât timp este încă ieftin.

Greșelile lui Jerome Powell

Powell are dreptate că o creștere a ratei dobânzii principale va afecta negativ economia. Am explicat deja de ce considerăm că greșește crezând că actuala creștere a acesteia va opri creșterea prețurilor. Dar aceasta nu este singura lui omisiune:

„Deși cele mai recente date privind performanța economiei sunt mixte, cred că se află pe un trend ridicat. Piața muncii este deosebit de puternică, dar este clar dezechilibrată – cererea de angajați depășește locurile vacante.”

Schimbările pe piața muncii au loc cu întâziere și e normal să nu apară imediat când economia intră în recesiune. Atunci când companiile se confruntă cu o provocare, instinctul lor este să nu înceapă să concedieze (deși unele fac). Este posibil ca problema să fie temporară. Și când șomajul este într-adevăr atât de scăzut, este logic să încercăm să menținem angajații. Prin urmare, o piață a muncii „puternică” nu înseamnă neapărat o economie stabilă.

Cea mai mare greșeală a lui, însă, este ideea că economia se află pe o direcție pozitivă. Din punct de vedere tehnic, este deja în recesiune. Subliniem iar că, pentru prima dată în istorie, Rezerva Federală crește dobânda cheie atunci când economia se contractă deja. Poate că discursurile sunt o încercare din partea lui Powell de a-i asigura pe americani înainte de următoarele alegeri. Dar este rezonabil să ne așteptăm la o criza mai profundă decât cea din 2008, după un deceniu de rate ale dobânzilor artificial scăzute.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum să eviți o criză financiară personală

Dar cea mai mare eroare este că banca centrală este capabilă de o „coborâre controlată”. Mai mult, toate indicii de până acum sunt că Powell & co nu înțeleg dinamica. Altfel, nu am fi auzit de un an și jumătate că nu există inflație, atunci – că este „temporar”. Dacă ar fi putut fi evitată o criză economică, s-ar fi întâmplat deja. Dar nu se poatee, iar acum americanii vor plăti prețul pentru greșelile Rezervei Federale printr-o recesiune care va afecta și Europa. De aceea, este mai important ca niciodată să ne protejăm finanțele personale, inclusiv prin investiții în aur.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 2 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 0 RON

Poate vrei să citești