Adaugă alertă de preț

Prețul aurului se apropie de cea mai mare valoare din istorie

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 09.03.2022
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Săptămâna a început cu creșterea prețurilor materiilor prime, inclusiv a prețul aurului. Metalul galben a ajuns la 2.019 de dolari pe uncie troy (la momentul redactării articolului). Această valoare este doar puțin sub cea mai mare valoare pe care a atins-o vreodată – 2.033 de dolari pe uncie troy, pe care a atins-o pe 3 august 2020.


Argintul își continuă, de asemenea, tendința ascendentă începută la sfârșitul lunii ianuarie. La momentul redactării acestui articol, prețul spot al argintului este de 26,08 dolari pe uncia troy. Aceasta este cea mai mare valoare din iulie 2021.

Materiile prime stabilesc noi recorduri

Metalele prețioase nu sunt singurele active care se comportă bine. Același lucru este valabil și pentru categoria materiilor prime  în ansamblu. Performanțele lor recente sunt următoarele:

– Cuprul a raportat un record istoric

La bursa COMEX, contractele futures pe cupru cu livrare în luna martie a acestui an s-au tranzacționat la 4,840 dolari pe lira (0,45 kg) sau 10,4000 de dolari pe tonă. Acesta este cel mai mare preț al cuprului din istorie. Cuprul este utilizat pe scară largă în tehnologia modernă – este folosit în aproape toate aparatele electrice și ocupă un loc important în fabricarea cablurilor. Este, de asemenea, o componentă importantă a motoarelor electrice, a fabricării țevilor, a acoperișurilor, a mașinilor industriale și a multor altor produse.

– Nichel

Nichelul s-a apreciat dramatic de la începutul invaziei rusești în Ucraina, mai ales după sancțiunile impuse țării conduse de Vladimir Putin. Motivul este că Rusia este al 12-lea cel mai mare exportator de minereu de nichel la nivel mondial începând cu 2019 și reprezintă un total de 10% din exporturile globale de nichel în formă prelucrată și neprelucrată.

Citiți mai multe despre acest subiect: Sancțiunile financiare impuse Rusiei – efecte în prezent și în viitor

Marți, prețul nichelului la Bursa Metalelor din Londra a crescut de peste 2 ori și a depășit 100.000 de dolari pe tonă. Aceasta este, de asemenea, cea mai mare valoare din istorie, eclipsând ultimul record stabilit în aprilie 2007, când nichelul a ajuns la 48.000 de dolari pe tonă.

– Aluminiu

Aluminiul a stabilit și el un record, urcând luni la peste 5.000 de dolari pe tonă, înainte de a scădea ușor marți. Cu toate acestea, valorile sale sunt extrem de ridicate, iar aluminiul își găsește aplicații în aproape tot ceea ce ne înconjoară – de la industria aerospațială și auto, la fabricarea ferestrelor, a echipamentelor și utilajelor industriale și de uz casnic, a foliilor și a aparatelor electrice, până la diverse cutii de conserve pentru alimente și băuturi.

Și în acest caz, Rusia joacă un rol important în ceea ce privește exporturile – țara exportă 6% din aluminiul mondial.

– Petrol

Petrolul Brent a atins luni 130 de dolari pe baril, apropiindu-se periculos de maximul istoric de 140,5 dolari pe baril din iunie 2008. Deși a scăzut marți la 126 de dolari pe baril, acesta rămâne în continuare extrem de scump.

– Gaze naturale

La bursa din Amsterdam, gazele naturale au depășit 225 de dolari pe megawatt-oră, un alt maxim istoric. Acest lucru nu a avut încă un impact asupra prețurilor la încălzire și la electricitate în Europa. Dacă adăugăm și creșterea prețului energiei electrice industriale, consumatorii vor fi triplu loviți doar de acest preț.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum ar afecta un război între Rusia și Ucraina finanțele noastre personale?

– Grâu

Rusia și Ucraina reprezintă mai mult de o treime din exporturile mondiale de grâu. Ei sunt determinanți structurali ai acestei piețe. Ucraina se află pe poziția a patra, cu 12%. Separat, țara reprezintă 17% din exporturile de porumb, după SUA (30%), Brazilia (21%) și Argentina (19%).

Citiți mai multe despre acest subiect: În Europa, prețurile alimentelor sunt mai mari ca niciodată

La bursa Euronext, prețul unei tone de grâu cu livrare la sfârșitul lunii martie a urcat până la 425 de euro pe tonă. Aceasta reprezintă o creștere de peste 60% pentru acest aliment de bază.

De ce este totul mai scump?

Prețurile materiilor prime și ale metalelor se confruntă cu o „furtună perfectă”. Mulți factori influențează simultan prețul aurului, argintului și al altor active în ambele grupuri. Ne vom uita mai întâi la metalele prețioase, iar apoi la celelalte dinamici din grupul materiilor prime.

– Ce se întâmplă cu prețul aurului

De asemenea, prețul aurului a crescut din mai multe motive. În primul rând, cererea de aur pentru investiții, care a atins anul trecut un maxim al ultimilor opt ani, continuă să crească. Pe fondul aprecierii dramatice a prețurilor de consum, metalul strălucește din nou ca un salvator al puterii de cumpărare, în contextul în care există alternative care se prăbușesc, cum ar fi piețele bursiere.

Citiți mai multe despre acest subiect: Aurul – salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză

La cererea mare a consumatorilor se adaugă și achiziția de aur din fonduri tranzacționate la bursă (ETF). Pe măsură ce prețul aurului a crescut, aceștia au reînceput să cumpere, iar în februarie cantitatea deținută de aceștia a crescut cu 35,5 tone, ajungând la un total de 2,1 miliarde de dolari (la prețurile din februarie). Pe fondul creșterii continue a prețurilor, este de așteptat ca achizițiile prin fonduri tranzacționate la bursă să continue să crească.

În al doilea rând, prețul aurului depinde de ofertă, iar o duzină de rafinării rusești au fost excluse din standardul de „livrare bună” pe piața de la Londra. În același timp, aurul este principalul export al Rusiei în Elveția (unde se află cele mai mari rafinării la nivel mondial). Scăderea exporturilor către Elveția contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor.

– Tipărirea de bani de către băncile centrale

Principala cauză a prăbușirii puterii de cumpărare a monedelor și, în consecință, a creșterii prețului materiilor prime, este tipărirea de bani de către băncile centrale. În economie, această creștere a masei monetare se numește „inflație”, iar creșterile de prețuri pe care le determină reprezintă doar una dintre consecințele sale. Puteți vedea mai multe detalii în articolul de mai jos:

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Dar acesta este departe de a fi singurul factor. Alți factori care ar trebui menționați:

– Probleme de aprovizionare

Sectorul logistic se confrunta deja cu probleme grave și întârzieri mari de containere în porturi (în special în SUA) înainte de izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina. Rezultatul – importuri mai scumpe și întârzieri. Dar, de când a început invazia, situația s-a deteriorat și mai mult. În prezent, cele mai mari 3 companii de transport maritim – elvețianul MSC, danezul Maersk și francezul CMA CGM – au suspendat livrările către și dinspre Rusia.

Pur și simplu, nu există suficientă capacitate de transport la nivel global pentru a satisface cererea. Prin urmare, transportul devine mai costisitor, iar livrările sunt mai lente.

Ne putem aștepta ca situația să continue să se deterioreze ca urmare a războiului. În același timp, încă nu s-au făcut auzite voci care să ceară interzicerea importului de petrol și gaze rusești în Europa, materii prime care au fost excluse până acum din sancțiuni. Acest lucru va înrăutăți și mai mult logistica, deoarece Europa va trebui să găsească producători alternativi, care vor costa însă mai mult (dacă nu ar fi așa, nu ar fi atât de dependentă de importurile rusești).

– Ofertă precară și cerere mare de materii prime

Deși producția de metale de bază (cupru, aluminiu, plumb, nichel, staniu și zinc) a crescut în ultimul an, aceasta nu poate acoperi cererea în creștere. În 2021, a existat, de asemenea, o situație de deficit de ofertă în raport cu cererea.

În unele regiuni ale lumii, producția este direct afectată. Chile, care reprezintă aproximativ o treime din oferta mondială de cupru, se pregătește să își naționalizeze minele, ceea ce nu este niciodată o veste bună. În Europa, prețul energiei electrice este atât de ridicat, în mare parte din cauza creșterii galopante a prețului gazelor naturale și a măsurilor de restricționare a combustibililor fosili, încât companiile din industria metalurgică sunt aproape incapabile să funcționeze, deoarece prelucrarea este o industrie care consumă multă energie. La începutul lunii martie 2022, costul de producție a unei tone de aluminiu a depășit prețul aceleiași cantități de metal la Bursa Metalelor din Londra.

În China, o parte din producția și prelucrarea metalelor a fost oprită pentru a nu polua aerul. Cererea din țară urmează să crească în continuare, pe măsură ce țara revine la creștere economică.

Stocurile fizice ale unor metale de pe burse sunt foarte puține. În cazul cuprului, acestea au fost suficiente pentru a satisface cererea globală timp de aproximativ 3 zile, chiar înainte de recentele evoluții geopolitice. Astfel, prețul spot a depășit prețul futures – o situație cunoscută sub numele de backwardation.

În acest context, invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile ulterioare au redus și mai mult oferta globală, ducând la creșterea prețurilor materiilor prime. Unele companii au început chiar să le stocheze în exces, ceea ce le crește și mai mult valoarea.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești