Adaugă alertă de preț

Adevăratul Black Friday este despre aur, nu despre cumpărături - iată de ce

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 24.11.2023
Preț aur (XAU-RON)
9343 RON/oz
  
+ 11 RON
Preț argint (XAG-RON)
107 RON/oz
  
+ 0 RON
black friday aur

Prin Black Friday înțelegem perioada de cumpărături intense și reduceri mari cu o lună înainte de Crăciun. Promoțiile obișnuiau să aibă loc în vinerea de după Ziua Recunoștinței în SUA, dar în ultimii ani au acoperit tot mai mult luna noiembrie.

Adevăratul Black Friday nu este despre cumpărături și reduceri. Expresia a apărut pentru prima dată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ea s-a născut din cauza crizei financiare grave din 1869, care a fost legată de piața aurului. În acest articol voi povesti istoria sa. Vom afla, de asemenea, în ce alte contexte a mai fost folosită în trecut denumirea „Black Friday”.

Istoria Black Friday

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, doi investitori, Jay Gould și James Fisk, au încercat să stabilească un monopol pe piața aurului din Statele Unite. Scopul lor era evident – voiau să se îmbogățească prin creșterea prețului metalului galben. Se presupune că fiecare dolar în plus le-ar fi adus profituri de zeci de mii de dolari.

A funcționat încercarea de manipulare? Și cum au încercat să realizeze acest truc? Să vedem.

Încercarea lui Gould și Fisk de a manipula piața aurului

La începutul lunii septembrie 1869, Fisk și Gould au început să cumpere cât de mult aur puteau de la New York Mercantile Exchange. În doar o săptămână, cei doi au investit 1,5 milioane de dolari, o sumă semnificativă pentru epoca lor. Acest lucru a început să ducă la creșterea rapidă a prețului aurului. Acesta a început anul la 27 de dolari, dar în câteva zile a ajuns mai întâi la 132 de dolari și apoi la 137 de dolari.

Creșterea sa fulminantă aproape că le condamnă schema la eșec chiar în acel moment. Alți investitori au început să vândă pentru a profita de creșterea prețului aurului. Ca răspuns, Gould și Fisk sunt forțați să își refacă achizițiile, iar la 20 septembrie, prețul aurului este acum de 141 de dolari.

Jay Gould și James Fisk apar în ilustrația "Celebrități de pe Wall Street". Sursa: Biblioteca Congresului
Jay Gould și James Fisk apar în ilustrația „Celebrități de pe Wall Street”. Sursa: Biblioteca Congresului

În următoarele câteva zile, în care cei doi au încetat să mai vândă, a continuat să crească până la vârful de 160 de dolari. În acel moment, prețul aurului crescuse de aproape zece ori în doar o lună de la începutul schemei lui Gould și Fisk. Acest raliu al metalului este mai serios chiar și decât lansarea sa din 1980.

Simțind riscurile crescânde pentru schema lor, ei l-au mituit pe Abel Corbyn, care este un discipol al președintelui în exercițiu Ulysses Grant. Prin intermediul acestuia, tandemul a sperat să blocheze vânzările de aur de către Trezoreria SUA (această parte a planului lor a funcționat foarte puțin timp). Corbyn a acționat, de asemenea, ca un „insider” și a dezvăluit informații despre stocurile de aur și despre achizițiile și vânzările planificate de către administrație.

Prăbușirea schemei și începutul primului Black Friday

Niciun cartel sau tentativă de monopol nu durează mult pe o piață liberă. Simțind că administrația nu a acceptat bine planurile lor, Gould însuși a început să vândă în secret o parte din aurul său.

Citiți mai multe despre acest subiect: Magia concurenței

Cea mai mare amenințare la adresa lui Gould și Fisk vine din partea unui vânzător important, capabil să pună pe piață o cantitate mare de aur. Nu este surprinzător faptul că aceștia încearcă să blocheze vânzările de către Trezorerie. Dar, după ce prețul a depășit 158 de dolari, vineri, 24 septembrie 1869, președintele Grant a ordonat ca aurul în valoare de 4 milioane de dolari să fie scos la vânzare.

Prin aceasta, era cât pe ce să înscrie un autogol serios. Departamentul Trezoreriei nu deținea atât de mult aur. Ar fi fost interesant de văzut ce s-ar fi întâmplat cu conspirația dacă s-ar fi făcut comenzi pentru o asemenea cantitate. Probabil că s-ar fi aflat că Trezoreria nu deținea acele cantități și prețul ar fi continuat să crească. Administrația și-a corectat rapid „greșeala” și a precizat că suma reală era de zece ori mai mică – 400.000 de dolari.

Caricatura "Aurul la 160 de dolari și aurul la 130 de dolari". Sursa : Biblioteca Congresului
Caricatura „Aurul la 160 de dolari și aurul la 130 de dolari”. Sursa : Biblioteca Congresului

Acest lucru nu oprește imediat creșterea prețului aurului. În următoarele câteva minute, acesta continuă să crească. La apogeu, metalul galben a depășit 160 de dolari, adică a crescut de aproape zece ori în doar o lună de când a început schema lui Gould și Fisk. Acest raliu al aurului este mai semnificativ chiar și decât lansarea sa din 1980.

Dar la aproximativ un sfert de oră după aflarea veștii, prețul său scade semnificativ – la 138 de dolari. Cu câteva zile înainte, profitul lui Gould și Fisk ar fi fost de peste 10 milioane de dolari. După ce planul s-a prăbușit, ei, împreună cu mai multe bănci, au rămas debitori insolvabili.  Prețul aurului însuși la bursa din New York a scăzut la puțin peste 120 de dolari până la 18 decembrie 1869.

Urmările primei ediții a Black Friday

Deja de Black Friday, băncile dau faliment, fiind incapabile să își plătească datoriile curente. Altele se confruntă cu o panică bancară în care deponenții încearcă să obțină fondurile din depozitele lor. Mulțimile de oameni trebuie să fie îmblânzite de poliție pentru a nu lua cu asalt fizic băncile.

Ilustrație "Scene din Golden Hall din New York". Comercianții nu sunt încântați de acest declin. Sursa: Biblioteca Congresului
Ilustrație „Scene din Golden Hall din New York”. Comercianții nu sunt încântați de acest declin. Sursa: Biblioteca Congresului

Piețele bursiere se prăbușesc, iar bursele au pierdut peste 20% din valoare în doar o săptămână. Acest lucru declanșează noi falimente ale instituțiilor financiare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Anatomia crizelor și ciclul economic

Scăderea stocurilor afectează, de asemenea, economia reală. Producția agricolă și multe mărfuri se depreciază. Unele sectoare sunt grav afectate, inclusiv fermierii înșiși și diverși producători. De asemenea, exporturile țării au scăzut semnificativ.

Alte date „negre” pe piețe

Panica din 1869 este atât de memorabilă, încât a dat startul „tradiției” de a desemna zilele de scădere severă a pieței drept zile „negre”. Printre acestea se numără:

– Marțea neagră – 29 octombrie 1929, când Dow Jones Industrial Average s-a prăbușit cu 12% într-o singură zi. A fost una dintre cele mai mari scăderi ale pieței bursiere. A declanșat Marea Depresiune.

– Lunea neagră – 19 octombrie 1987, când, din nou, Dow Jones se prăbușește cu aproape 22% într-o singură zi de tranzacționare, cea mai importantă prăbușire a bursei de valori din Statele Unite. A început, de asemenea, o criză financiară, iar performanța indicelui i-a tras în jos pe ceilalți.

Cum s-a născut Black Friday-ul modern?

Cumpărăturile de după Ziua Recunoștinței au fost întotdeauna populare în SUA, deoarece atunci consumatorii încep să se pregătească pentru Crăciun. La începutul anilor 1960, poliția din Philadelphia a numit această zi „Vinerea Neagră” din cauza haosului creat de aglomerația din magazinele cu amănuntul.

Douăzeci de ani mai târziu, „Vinerea neagră” este acum folosită chiar de comercianți ca fiind începutul sezonului de cumpărături cu reduceri. În cele din urmă s-a răspândit în afara SUA. Astăzi, pe lângă Black Friday, o zi populară de reduceri online este Cyber Monday. Din 2005, aceasta are loc, de obicei, în prima zi de luni după Ziua Carității.

De obicei, „negru” este folosit pentru a desemna evenimente negative. Dar există o teorie conform căreia vânzătorii îl folosesc pentru reduceri deoarece, în trecut, profiturile erau descrise cu cerneală neagră pe registrele contabile, iar pierderile cu roșu. Astfel, „Vinerea neagră” însemna sfârșitul perioadei în care funcționau „pe roșu” și începutul lunilor de profit.

Cunoaștem acum traseul „de aur” în autenticul Black Friday. Deși nu există o legătură directă între aceasta și fiesta modernă a cumpărăturilor, poate că sezonul cumpărăturilor nu ar fi cunoscut sub acest nume dacă nu ar fi fost vorba de aur.

Poate vrei să citești