Adaugă alertă de preț

Goldman Sachs se așteaptă la o inflație record

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 10.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 53 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
inflație, tipărire de bani, dolari americani

Din martie 2020, băncile centrale din întreaga lume au avut o inflație fără precedent (definită ca tipărire de bani) pe timp de pace. Pe parcurs, au început să crească atât prețurile de producție, cât și cele de consum.

Citiți mai multe despre acest subiect: În Europa, prețurile alimentelor sunt mai mari ca niciodată

Cu toate acestea, principalele instituții analitice au avut, în general, previziuni de prețuri mai mici la servicii. Acestea au urmat modelul declarațiilor președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, potrivit căruia inflația a fost „tranzitorie”. În timp, raportându-se la evenimentele din realitate, el a renunțat la această afirmație.

Citiți mai multe despre acest subiect: Jerome Powell: Inflația ridicată se va menține mai mult decât era de așteptat

Acest lucru a fost confirmat la ultima conferință de presă de săptămâna trecută. Powell a spus că:

Prognozăm că dificultățile și deficitele de aprovizionare vor continua să fie observate și anul viitor, în paralel cu creșterea inflației. Pe măsură ce pandemia este depășită, barierele de aprovizionare vor începe să dispară, vom înregistra creștere economică, iar inflația va scădea de la nivelurile actuale.

Astfel, el admite că se va observa o inflație ridicată și în 2022, deci această stare de inflație va fi „tranzitorie” pentru o perioadă lungă de timp. Analiștii de top includ extinderea inflației pe o perioadă mai lungă de timp în previziunile lor.

Inflația la care se așteaptă Goldman Sachs

Goldman Sachs se numără printre băncile de investiții pentru care 2021 s-a dovedit a fi destul de problematic din punct de vedere al previziunilor. Prin urmare, inflația așteptată de instituție a fost revizuită în fiecare lună succesivă.

Tabel: Goldman Sachs a estimat inflația în primăvara lui 2021

Prognoza efectuată în luna Indicele cheltuielilor de consum personal (PCE) Indicele prețurilor de consum
De bază Total De bază Total
Aprilie 2,05% 2,37% 2,2% 2,77%
Mai 2,5% 2,82% 3,47% 3,88%
Iunie 3% 3,38% 3,83% 4,39%
Iulie 3,4% 3,78% 4,38% 4,92%
Аugust 4,25% 4,64% 4,61% 5,31%
Septembrie 4,25% 4,64% 4,61% 5,31%
Octombrie 4,4% 5,08% 5,19% 6,31%

Sursa: Goldman Sachs; Zero Hedge

În cele din urmă, în cea mai recentă prognoză, publicată la începutul acestei săptămâni, Goldman Sachs a spus că în 2021 indicele prețurilor de consum va crește cu 6,31% față de 2020. Dacă se va întâmpla acest lucru, țara va înregistra oficial cea mai mare inflație anuală din 1982 sau de aproape 30 de ani.

Grafic: inflația din SUA, măsurată prin indicele prețurilor de consum, pe o bază anuală

inflația din SUA, măsurată prin indicele prețurilor de consum, pe o bază anuală

Sursa: Rezerva Federală St. Louis

Desigur, Goldman Sachs mai are la dispoziție 2 luni pentru a-și revizui prognoza. Amintim că ultimul vârf a fost în 1980, când indicele prețurilor de consum a depășit 13,5%. Dacă inflația depășește astăzi acest „record”, ea va atinge cea mai mare valoare dintr-un secol.

Citiți mai multe despre acest articol: Ce este inflația?

La ce inflație se așteaptă Goldman Sachs după 2021?

Deși aceasta este o veste proastă pentru consumatorii și producătorii cu venit fix, banca asigură că anul viitor inflația (măsurată prin indicele general al prețurilor de consum) va fi „doar” 3%. În raportul lor, intitulat „Situația se va înrăutăți înainte să se îmbunătățească”, Spencer Hill și David Merrickle afirmă că:

Dezechilibrele prelungite ale cererii și ofertei, creșterea puternică a salariilor și creșterea chiriilor vor lăsa PCE-ul de bază și în special indicele de bază al prețurilor de consum la un nivel ridicat în 2022.

Le este dor de „elefantul din cameră” – tipărirea banilor. Deși Rezerva Federală a anunțat contracția programului său de relaxare cantitativă, acest lucru nu înseamnă că tipărirea banilor va fi suspendată.  Chiar în cazul în care tipărirea banilor va fi oprită, ceea ce se așteaptă să se întâmple până la jumătatea anului 2022, inflația tot nu se va opri.

Citiți mai multe despre acest subiect: Contracția programului de relaxare cantitativă nu va opri inflația. Iată de ce.

Dacă ne uităm la perioada de la criza din 2008 și momentul actual, dolarul american continuă să se deprecieze rapid chiar și după finalizarea primelor 3 programe de relaxare cantitativă. Motivul este că, chiar și fără astfel de programe, masa monetară continua să crească. Prin urmare, este foarte probabil ca inflația prognozată de Goldman Sachs să fie mai mică decât inflația reală cu care ne vom confrunta.

Rezerva Federală avertizează asupra amenințărilor privind stocurile

Vorbind despre tipărirea banilor, Rezerva Federală și-a publicat și Raportul privind stabilitatea financiară. Acesta prezintă analiza băncii centrale asupra activelor riscante:

„Prețurile activelor de risc au crescut în general de la raportul anterior, iar prețurile pe unele piețe sunt mai mari decât fluxurile de numerar așteptate. Prețurile proprietăților au crescut rapid din luna mai și continuă să crească mai rapid decât prețurile de închiriere. Prețurile activelor vor rămâne amenințate de o scădere semnificativă dacă sentimentul investitorilor scade, progresele în controlul virusului se deteriorează sau redresarea economică încetinește”.

Astfel, Rezerva Federală vede o mulțime de amenințări la adresa piețelor. Analiza sa asupra performanței acțiunilor nu diferă dramatic de celelalte active riscante. De altfel, în document, banca centrală sugerează delicat că ceea ce se întâmplă la bursă este un semn al umflării piețelor de valori:

Deși creșterea prețurilor acțiunilor se datorează parțial așteptărilor îmbunătățite privind câștigurile, raportul dintre prețurile acțiunilor și câștigurile companiilor se află în vârful distribuției istorice.

În traducere, potrivit instituției, acțiunile sunt în prezent mai scumpe decât pot justifica performanța reală și veniturile afacerilor. Acest lucru se poate vedea din date. În al doilea trimestru al anului 2021, valoarea acțiunilor a crescut cu 47,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, această clasă de active nu numai că are cea mai mare valoare absolută (54,7 trilioane de dolari), dar și o creștere de peste 3 ori mai rapidă decât cea de a doua categorie – imobiliare rezidențiale.

Interesant, însă, Rezerva Federală nu precizează motivul creșterii dramatice a prețurilor acțiunilor – tipărirea banilor de către banca centrală însăși și suprimarea artificială a ratelor dobânzilor.

Care sunt amenințările la adresa stabilității financiare?

Totuși, conform piețelor, acțiunile instituției conduc la cele mai mari amenințări la adresa activelor, inclusiv a stocurilor. Aproape 70% dintre respondenți au spus că cea mai mare amenințare la adresa stabilității financiare din Statele Unite este prezența inflației. Într-un raport anterior, publicat în aprilie, amenințarea „inflației mari” s-a clasat pe locul 3 printre cele mai mari amenințări, citată de 42% dintre respondenți. În practică, vedem că acest factor are deja un impact considerabil.

Citiți mai multe despre acest subiect: Suntem în plină inflație: Ce înseamnă acest lucru și cum să ne protejăm banii

Investitorii văd, de asemenea, ceea ce s-a întâmplat cu Evergrande ca pe o amenințare la adresa piețelor americane – aproape 50% dintre respondenți au ales ca răspuns „riscurile de reglementare și proprietăți în China”. În primăvară, această categorie de risc nu exista. O altă amenințare venită din partea Chinei este încetinirea economiei sale, care în raportul anterior nu era o preocupare pentru stabilitatea financiară din Statele Unite. Cu toate acestea, 15% dintre cei chestionați văd acest aspect ca pe o amenințare. Cu toate acestea, sondajul actual diminuează ușor preocupările legate de conflictul SUA-China.

Ponderea persoanelor preocupate de ajustarea activelor riscante este, de asemenea, mai mică (deși Rezerva Federală avertizează despre acest lucru în raportul său). A scăzut de la 35% în aprilie la 25% în ultimul raport.

Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 53 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești