Adaugă alertă de preț

Inflația în Germania ajunge la 6%

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 02.12.2021
Preț aur (XAU-RON)
10789 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Datele preliminare ale Institutului Național de Statistică (Destatis) arată că indicele armonizat al prețurilor de consum, care măsoară rata inflației, în Germania, a ajuns la 6% în noiembrie. Aceasta este cea mai mare valoare înregistrată din mai 1992. Pe o bază lunară, indicele a crescut cu 0,3%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Banca centrală a Germaniei se așteaptă la cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani: Infografic

Situația nu este roz pentru nemți din cel puțin câteva motive. În primul rând, instituția subliniază că:

Pe lângă evoluțiile obișnuite de pe piață, printre factorii suplimentari pentru inflația observată în Germania se numără introducerea prețului carbonului, introdus în ianuarie 2021, și efectele crizei, inclusiv creșterile semnificative de prețuri raportate în etapele superioare ale proceselor economice, dintre care doar unele au avut un impact moderat asupra indicelui prețurilor de consum și al inflației până în prezent.

Cu alte cuvinte, creșterea dramatică a prețurilor bunurilor industriale cu 18,4% în octombrie și a prețurilor la energie cu 48,2% nu a fost încă transferată în totalitate către consumatori. După cum am discutat în alt articol, resimțirea acestor creșteri de către clienții finali este un proces care se desfășoară în timp. Aceasta este o dovadă în plus că inflația nu va fi trecătoare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții

În al doilea rând, reducerea temporară a taxei pe valoarea adăugată a expirat la începutul anului. Prin urmare, pe lângă inflația creată de tipărirea de bani de către Banca Centrală Europeană, germanii trebuie să plătească acum taxe mai mari.

Citiți mai multe despre acest subiect: BCE promite că va crește inflația din nou și va menține bulele umflate

 

Inflația reală față de inflația nominală în Germania

Inflația nominală din Germania, calculată de Destatis, subestimează în mod semnificativ rata reală de creștere a prețurilor. La sfârșitul lunii septembrie, statisticile oficiale au înregistrat o rată de creștere a prețurilor de puțin peste 4%. În același timp, institutul Flossbach von Storch (FvS) a estimat că aprecierea activelor cumpărate de germani a fost de 12,1% – o diferență de peste trei ori mai mare.

Infografic 1: Inflația reală și inflația nominală în Germania

 


Dacă aplicăm același grad de subestimare astăzi, vorbim despre o creștere reală a costului vieții în Germania de 18% de la an la an.

Citiți mai multe despre acest subiect: Subminarea banilor: de ce este tipărită o sumă record și, potrivit băncilor centrale, nu există inflație

Acest lucru pare impresionant, dar trebuie ținut cont de faptul că numai prețurile la energie au crescut și mai mult în octombrie – cu aproape 19% față de octombrie 2020, arată datele Destatis.

Inflația pe regiuni

Inflația extrem de ridicată este evidențiată și de datele preliminare provenite de la regiunile federale germane. În Bavaria, Brandenburg, Hesse, Renania de Nord-Westfalia și Saxonia, prețurile au crescut cu 5 până la 5,7% în noiembrie. Doar în Baden-Württemberg inflația a fost de „doar” 4,9%. Datele preliminare pentru alte regiuni federale nu sunt disponibile la momentul redactării acestui raport.

Desigur, Isabel Schnabel, membră a consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene, citată de Reuters, a indicat că prețurile de consum vor înceta să mai crească după luna noiembrie. În opinia sa, anul viitor, creșterea prețurilor la carburanți nu va mai avea ritmul de astăzi, astfel că inflația din Germania va reveni la ținta de 2% a BCE.

Infografic 2: Masa monetară și inflația în Germania


Cu toate acestea, oficialul BCE nu abordează adevărata cauză a creșterii prețurilor materiilor prime – tipărirea de bani de către BCE. De asemenea, nu aduce în discuție nici creșterea bruscă a prețului produselor manufacturate pentru întreaga industrie a țării, care, așa cum am subliniat deja, are un impact întârziat asupra prețurilor finale.

Nu în ultimul rând, bancherii centrali din întreaga lume vorbesc în fiecare lună despre „inflație temporară” și chiar și indicele oficial al prețurilor de consum înregistrează o creștere din ce în ce mai dramatică. În special în SUA, prețurile au crescut mai repede decât se așteptau în fiecare din ultimele 7 luni.

Citiți mai multe despre acest subiect: În Europa, prețurile alimentelor sunt mai mari ca niciodată

Pe fondul acestei știri, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a subliniat la începutul lunii noiembrie că nu este așteptată nicio creștere a ratei dobânzii cheie în curând. Atâta timp cât BCE continuă să imprime și să suprime ratele dobânzilor, rezultatele vor fi expansiunea bulelor din ce în ce mai mari, distrugerea creșterii economice și o inflație foarte mare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I: drogurile care ucid economia modernă

Preț aur (XAU-RON)
10789 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești