Adaugă alertă de preț

Rămâne rata inflației ridicată în SUA?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 17.02.2023
Preț aur (XAU-RON)
10814 RON/oz
  
+ 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
inflatia sua dollar

Rata de scădere a inflației din SUA este prea lentă. Între octombrie și noiembrie, ritmul de creștere a prețurilor calculat anual (adică față de aceeași lună a anului precedent) s-a contractat cu 0,6 puncte procentuale. Aceeași rată a fost observată între noiembrie și decembrie – de la 7,1 la 6,5%. Subliniez că acest lucru nu înseamnă o scădere a prețurilor, ci doar că acestea au un ritm de creștere mai mic decât au avut în luna precedentă.

Potrivit Bureau of Labor Statistics care face referire la indicele prețurilor de consum, prețurile au crescut cu 6,4% în ianuarie 2023 față de ianuarie 2022. Adică doar cu doar 0,1 puncte procentuale mai puțin ca în decembrie. În ianuarie, ritmul schimbării aproape a stagnat. Datele au depășit, de asemenea, parerea unanimă pentru o creștere de „doar” 6,2%.

Vezi mai multe despre subiectul: Ce este inflația?

Această dinamică este interesantă din cauza apariției unui „efect de bază”. Am explicat logica din spatele ei în cel mai recent comentariu privind inflația din Turcia, pe care îl puteți citi aici. Când în aceeași lună a anului trecut (care este perioada de bază) a existat deja o creștere mare a prețurilor, dacă se repetă cu un ritm similar în anul următor, putem vorbi de o rată exponențială de creștere.

După ce prețurile au crescut cu 7,5% anual (ianuarie 2022), tocmai efectul de bază și „calmarea” inflației locale era de așteptat.

Inflația lunară

În plus, lunar (adică prețurile din decembrie față de prețurile din ianuarie) există o accelerare a aprecierii prețurilor pentru prima dată din octombrie anul trecut. În timp ce prețurile au crescut cu 0,1% în decembrie față de nivelul din noiembrie, acestea au crescut cu 0,5% în ianuarie față de nivelul din decembrie.

Vezi mai multe despre subiectul: Cât de mare este inflația în realitate?

Față de luna precedentă, aproape toate prețurile au crescut, cu excepția prețului păcurei și a mașinilor second-hand. Prețurile carburanților au crescut chiar dacă administrația Joe Biden a vândut stocuri din rezerva strategică de petrol a SUA. Sub conducerea sa, rezervele țării au fost reduse la aproape jumătate și se pare că autoritățile vor să continue această politică.

Vezi mai multe despre subiect: Ce ne așteaptă iarna aceasta, motorină scumpă sau ieftină? Ce îi determină prețul?

Iată următoarea întrebare, nu numai pentru consumatorii americani, ci și pentru cei globali: ce se va întâmpla cu prețul petrolului, respectiv benzinei și motorinei, atunci când cea mai mare economie a lumii se va transforma dintr-un vânzător într-un cumpărător? M-aș aștepta ca pretul să creasca mult. Acest lucru este valabil mai ales dacă economia mondială este deja în criză atunci când se întâmplă acest lucru.

Ce este inflația de bază și cât este?

Indicatorul pe care Rezerva Federală preferă să-l monitorizeze pentru a-și schimba politicile fiscale nu este indicele prețurilor de consum, ci așa-numită inflație de bază. Exclude prețurile la alimente și la combustibil. Pentru Banca Centrală locală, probabil că acestea nu sunt suficient de semnificative pentru economie pentru a fi luate în considerare pentru politica monetară.

Astfel, în ianuarie, rata inflației de bază a crescut cu 5,6%, din nou, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât în decembrie. Lunar, însă, s-a înregistrat o creștere de 0,4% față de prețurile din decembrie, când au crescut cu aceeași cifra, după creșteri de 0,3% în noiembrie și octombrie.

Porumbei, șoimi și dobânzi

Reprezentanții Federal Open Market Committee al Rezervei Federale, organismul decizional al politicilor monetare, care doresc să majoreze ratele dobânzilor pentru a opri inflația sunt numiți șoimi. Cei care preferă tipărirea monedei și suprimarea dobânzii sunt cunoscuți sub numele de porumbei.

Tabel : Declarații și poziții recente ale reprezentanților Rezervei Federale

Nume Rezerva Federală Poziția de interes Data cometariu
Harker Philadelphia Neutru 10.02.2023 Șansele crescute de „soft landing” pentru economie sugerează mai multe creșteri de 25 de puncte de bază.
Cook Neutru 02.08.2023 Scăderea masei monetare în trepte mici este mișcarea corectă. Acest lucru ne va oferi timp să analizăm efectele acțiunilor noastre asupra economiei.
Williams New York Șoim 02.08.2023 Ar putea fi un drum lung, iar preturile ar putea rămâne mai mari mai mult timp decât se așteaptă unii în prezent.
Powell preşedinte Șoim 02.07.2023 Credem că ar trebui să continuăm cu creșterea ratei dobanzii. Piața muncii este extrem de puternică. Dacă rămâne prea sus, este foarte posibil să fim nevoiți să creștem și mai mult rata.
Kashkari Minneapolis Șoim 02.07.2023 Un raport pozitiv privind performanța pieței muncii în ianuarie indică faptul că Rezerva Federală ar trebui să continue să majoreze ratele dobânzilor. Momentan cred că ar trebui să ajungem la 5,4%.
Bostic Atlanta Șoim 02.06.2023 Raportul pozitiv al pieței muncii din ianuarie indică faptul că Rezerva Federală va trebui să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se credea anterior.
Daly San Francisco Neutru 02.03.2023 Este încă prea devreme pentru a „declara victoria” asupra inflației.
George Kansas Șoim 20.01.2023 SUA ar putea evita o recesiune. Există încă o mulțime de bani în conturile de economii ale gospodăriilor.
Brainard vice-preşedinte Neutru 19.01.2023 Deși inflația s-a stabilizat recent, ea rămâne în continuare ridicată și politica noastră trebuie să fie suficient de restrictivă pentru o perioadă de timp pentru a permite creșterii prețurilor să revină permanent la pragul de 2%.
Collins Boston Neutru 19.01.2023 Prefer un ritm mai moderat de creștere a ratei dobânzii.

Sursa : Saxo Bank

În ultima lună, „balanța” a fost în favoarea șoimilor. Rezerva Federală tinde spre mai multe creșteri ale ratei cheie a dobânzii. Creșterile nu vor fi la o rată de 75 de puncte de bază (0,75 puncte procentuale) la următoarele ședințe, dar este probabil să ajungă la 5% față de ținta actuală a Băncii Centrale care este  între 4,5 și 4,75%.

Vezi mai multe despre subiect: Acțiuni, aur și inflație – la ce să te aștepți când dobânzile cresc

Combinația dintre inflația continuă, împreună cu ceea ce unii consideră retorica „îngustă” din partea Rezervei Federale, înseamnă că creșterile ratei cheie a dobânzii vor continua.

După cum am mai spus, această politică are potențialul de a prăbuși, în timp, piețele bursiere , de a duce la o dinamică negativă a datoriilor de consum și, de asemenea, de a sparge bula imobiliară, care a cunoscut recent cea mai rapidă contracție de când au fost colectate date.

Inflație tranzitorie sau deflație tranzitorie?

Vreau să derulez banda un an în urmă. Pe atunci, tot ce am auzit de la Rezerva Federală era că rata inflației era „de tranziție”. Dar rămâne atât de mare încât este posibil ca scăderea inflației să fi fost temporară. Acest lucru va fi valabil mai ales dacă Banca Centrală își inversează politicile de creștere a ratei cheie a dobânzii și de reducere a bilanțului său.

Am mai scris că următoarea criză va fi, cel mai probabil, o combinație de declin economic și inflație ridicată. Chiar și mentinerea indicelui oficial al prețurilor de consum în SUA sugerează, de asemenea, un astfel de scenariu.

Preț aur (XAU-RON)
10814 RON/oz
  
+ 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești