Adaugă alertă de preț

Doar 65% inflație - ar trebui să ne așteptăm la o liră turcească stabilă?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 06.02.2023
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 45 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
lira turceasca

În ultimii doi ani, lira turcească, puternic depreciată, a devenit o monedă foarte ieftină, subminată de politicile președintelui Recep Tayyip Erdoğan – un susținător al tipăririi banilor și al suprimării dobânzii de referință. Fiecare dintre aceste măsuri duce la inflație și criză economică. Iar combinația acestor două fenomene este rețeta perfectă pentru prăbușirea puterii de cumpărare.

Citește mai multe despre acest subiect: Lira turcească: o cronică a unui dezastru anunțat

Prin urmare, după o creștere constantă care a început în 2019, în octombrie 2022 indicele oficial al prețurilor de consum din Turcia a crescut cu 85,5% anual. În acest fel, țara a intrat în top 10 al țărilor cu cea mai rapidă creștere a prețului bunurilor și serviciilor din lume. Spre comparație, din octombrie, cea mai mare inflație dintr-un stat membru al Uniunii Europene a fost observată în Estonia – 22,5%, adică o rată de aproape patru ori mai mică decât Turcia.

Tabel: Cea mai mare inflație la sfârșitul anului 2022

Țara Inflația anuală
Zimbabwe 269%
Liban 162%
Venezuela 156%
Siria 139%
Sudan 103%
Argentina 88%
Turcia 85,5%
Sri Lanka 66%
Iran 52,2%
Surinam 41,1%

Sursa: Visualcapitalist

În ultimele două luni ale anului 2022, ritmul de creștere a prețurilor a încetinit. Mai întâi abia sesizabil, la 84,4% în noiembrie, apoi la 64,3% în decembrie. Subliniez că asta nu înseamnă o scădere a prețurilor. Lunar, acestea au crescut cu 1,2% în decembrie, după o creștere de 2,9% în noiembrie. Ele continuă să crească, dar mai lent decât au făcut-o în lunile precedente. Care este motivul întârzierii?

Încetinește inflația evoluția lirei turcești?

Principalul motiv pentru încetinirea creșterii prețurilor și deprecierea lirei turcești este așa-zisul „efect de bază”. La sfârșitul anului 2021, prețurile erau deja în creștere vertiginoasă. În decembrie același an, creșterea a depășit 36%, potrivit datelor oficiale. Întrucât aceasta este perioada de bază în comparație, un an mai târziu, rata lor de creștere pare a fi „suprimată”, în măsura în care o astfel de definiție poate fi aplicată la o apreciere de peste 60%.

Infografic 1 : Urmări ale inflației în Turcia și deprecierea lirei turcești

Dar, în general, este dificil ca prețurile să crească la o rată anuală atât de mare în aceeași lună, în doi ani consecutivi. Într-un astfel de scenariu, există o rată de creștere exponențială. Iată cum arată matematica. Dacă o marfă costa 100 de lire sterline în decembrie 2020 și a crescut cu 36%, un an mai târziu se tranzacționează cu 136 de lire sterline. Dacă prețul său crește în același ritm și anul viitor, la sfârșitul lui 2022 va costa deja 190 de lire, adică aproape dublu. Având în vedere datele pentru Turcia, mărfurile ipotetice pentru aceeași perioadă ar crește prețul de la 100 la 230 de lire în doi ani.

Vezi mai multe despre subiectul: Ce este inflația?

”Efectul de bază” este probabil să continue să aibă impact și în acest an. Probabil că nu vom vedea inflație cu trei cifre sau hiperinflație . Este cert însă că prețurile vor continua să crească foarte repede, iar moneda locală va continua să se deprecieze.

Cum va continua Erdoganomics să submineze lira turcească

Efectul de bază nu este singurul factor care subminează lira turcească. După cum am comentat cu alte ocazii, factorii decisivi sunt politicile guvernanților și ale Băncii Centrale. Președintele Erdogan își urmează propria doctrină economică, Erdoganomics, în care creșterea dobânzilor este inacceptabilă.

Așadar, când creșterea produsului intern brut al Turciei a încetinit la 3,9% în al treilea trimestru al anului trecut de la 7,7% în anul precedent, Banca Centrală locală începuse deja să reducă și mai mult dobânda cheie și să imprime lire turceaști. Creditarea a continuat să crească rapid. Doar între ianuarie și decembrie 2022, volumul total al creditelor acordate a crescut cu 51%. Combinația acestor factori duce la o creștere a cantității de lire turcești în circulație, respectiv creșterea inflației pe plan local.

Chiar dacă nu există o altă rundă de scădere a ratei principale a dobânzii în Turcia, politicile deja implementate ale autorităților vor continua să ducă la creșteri de prețuri și deprecierea lirei.

Contractele de credit

La începutul anului 2023, autoritățile au anunțat programul My New Home. Acesta va permite persoanelor cu un venit mediu să contracteze un credit ipotecar de până la 5 milioane de lire sterline, echivalentul a 245.000 euro, pe o perioadă de 15 ani, la o dobândă care începe de la 0,69%. În comparație, un credit ipotecar de la o bancă privată din Turcia vine cu o rată medie a dobânzii de 22%. Vorbim de o diferență de peste 20 de ori.

Citiți mai multe despre subiect: Când să ne așteptăm la o nouă bulă imobiliară și explozia acesteia

Dar asta nu e tot ! Autoritățile vor crea un fond de garantare a împrumuturilor antreprenorilor în construcții cu o valoare de 25 de miliarde de lire sterline (1,2 miliarde de euro). Evident, în următorii ani, vom asista la o bulă imobiliară spectaculoasă în Turcia. De asemenea, este clar că în acest fel guvernanții vor contribui la creșterea prețurilor de două ori: o dată prin extinderea creditului de consum și de afaceri, și o dată prin impulsionarea creditului ipotecar. Rata mare de finanţare ieftină duce la o creştere a cererii şi, în același timp, la o creştere a masei monetare, ceea ce conduce la creşterea preţurilor .

Vezi mai multe despre subiect: În direct din SUA – cum izbugnește o bula imobiliară în timp real

Nu trebuie să ne întoarcem foarte departe în istorie pentru a vedea consecințele unor astfel de politici. În 2003, președintele american George W. Bush a semnat Actul ”Help for the American Dream”. Prin intermediul acestuia și al altor programe, companiile cvasi-guvernamentale Fannie Mae și Feddie Mac au garantat împrumuturile a sute de mii de americani, în timp ce Rezerva Federală a redus artificial ratele dobânzilor. Rezultatul a fost o creștere a cererii și inflația unei bule imobiliare uriașe. Câțiva ani mai târziu a devenit clar că americanii nu își puteau permite cu adevărat „locuințe la prețuri accesibile” sau „Visul american” și mulți au dat faliment, pierzându-și casele .

Lira turcească, dolar american și aur

Scăderea artificială a dobânzii și acordarea de împrumuturi ieftine „garantate” au dus întotdeauna la efecte negative. Dar nu neașteptate. Turcia va organiza alegeri parlamentare și prezidențiale în cursul acestui an și nu este de mirare că Erdogan încearcă să-și mențină puterea cu politici generoase.

Dar ele nu au un impact pozitiv nici asupra economiei, în care prețurile continuă să crească, nici asupra stabilității monedei naționale. După cum se vede în primul infografic, lira turcescă se află în cădere liberă din iunie 2021 . Aceasta este prima lună în care a înregistrat o creștere față de alte valute importante. Dar în ultimii doi ani, lira s-a depreciat cu peste 60% față de dolarul american. Având în vedere persistența autorităților de a face greșeli financiare, ne putem aștepta ca zborul său descendent să continue. Acest parcurs va scumpi importurile țării, respectiv va fi un alt canal pentru creșterea prețurilor și a inflației în Turcia, în viitorul imediat.

Vezi mai multe despre subiectul: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești

În căutarea unor alternative sigure, populația locală va continua să caute instrumente sigure pentru economiile lor. Un mijloc tradițional de stocare a puterii de cumpărare este aurul, în special sub formă de aur de investiții . Anul trecut, cererea de lingouri și monede din aur de investiții în Turcia a crescut cu aproape 30%. Interesul ridicat a fost observat în contextul creșterii rapide a prețului aurului – în lire turcești , metalul galben a crescut cu 41% în 2022 .

Vezi mai multe despre subiect: Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții

În perioada de după 2020, rezidenții au cumpărat mai mult aur de investiții decât în ultimii cinci ani. Cantitatea de lingouri și monede achiziționate este egală cu cererea de aur sub formă de bijuterii, de acum șapte ani. Desigur, nu sunt singurii care își protejează economiile prin aur. De asemenea, germanii au investit în mod tradițional în metalul prețios, și chiar semnificativ. Vom analiza tendințele de anul trecut, care au înregistrat mai multe recorduri, într-o analiză viitoare.

 

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 45 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești