Adaugă alertă de preț

Bursele de aur sau de valori? Care cresc mai mult în timp

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 05.09.2022
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 0 RON

O analiză a randamentului activelor, precum aur, acțiunile și alte active de investiții, trebuie făcută pe termen lung. În acest fel se elimină tendințele pe termen scurt și se pot face predicții cu privire la dinamica în viitor pornind de la ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Dar când privim datele retrospectiv, putem pierde din vedere contextul. Cifrele „nule” ar ascunde, de exemplu, reglementările anterioare sau structura sistemului financiar. Ori, am putea crede că, în anumite perioade ale comunismului, nu a existat inflație. Astfel, dacă ne-am rezuma la a analiza doar prețurile nu vom ști că erau controlate de către stat, că exista un deficit de bunuri și calitatea lor era adesea scăzută.

Citește mai multe despre acest subiect: De ce a dat faliment Bulgaria de trei ori în timpul comunismului

Același lucru se întâmplă și când comparăm diferite categorii de investiții. Nu este corect să le scoatem din contextul în care au apărut. Un exemplu concludent este graficul de mai jos care compară schimbările în indici de piață bursieră din SUA și prețul aurului și al argintului din ultimul secol.

Grafic: Creșterea pieței de valori în ultimul secol

Creșterea pieței de valori în ultimul secol

Valorile arată că, pentru această perioadă, indicii bursieri au crescut cu o rată de invidiat, de 47.350% în cazul S&P 500, și 33.235% în cazul Dow Jones. Aurul a crescut cu „doar” 8.469%, iar argintul – cu doar 2.835%. Să vedem dacă ce se ascunde dincolo de aceste cifre.

Prețul aurului în sistemele financiare în secolul al XX- lea.

Nu trebuie să uităm că, în primele două treimi ale secolului al XX- lea, SUA s-a aflat fie la standardul aur, fie la o variație a acestuia. Până în 1933, o uncie troy de aur valora 20,67 USD. După ce președintele Franklin D. Roosevelt a confiscat aurul americanilor, moneda SUA a fost devalorizată instantaneu cu 70%, iar o uncie troy de aur a echivalat cu 35 de dolari.

Citește mai multe despre acest subiect: Confiscarea din 1933: începutul creșterii prețului aurului

După al Doilea Război Mondial, a fost introdus sistemul Bretton Woods – principalele monede occidentale sunt legate de dolar, care rămâne la o rată constantă de 35 USD pe uncie troy față de aur. Sistemul a durat până la 15 august 1971, când președintele Richard Nixon a eliminat orice legătură dintre dolarul american și aur. În orice caz, până la începutul anilor 1970, valoarea aurului a fost fixă.

Citește mai multe despre acest subiect: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Aceasta înseamnă că, raportat la moneda americană, valoarea metalului galben nu poate urca sau coborî din motive administrative. Deoarece valoarea unui activ nu se poate schimba, iar indicii bursieri se pot mișca liber, nu este corect să facem o comparație între ei. Ar fi ca și cum am compara mere cu pere.

Aurul și bursa – care crește mai mult?

După momentul 1971, aurul a fost liber să evolueze separat față de dolar. Prin urmare, este corect să analizăm în paralel evoluția lor din acel moment și până în prezent.

Citește mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Cum s-a schimbat prețul aurului și al indicilor bursieri de atunci până astăzi?

  • S&P 500 a înregistrat o medie de 100 de puncte în august 1971 și a crescut cu 3.856% de atunci
  • Dow Jones – 850 de puncte și a crescut cu 624,2%
  • Aurul – 35 USD și a crescut și mai mult, cu 4.777,1%
  • Argintul a fost la 1,6 dolari uncie troy, în creștere cu 1.023,2%.

Când comparăm categorii comparabile, imaginea se schimbă foarte mult. Deoarece prețul lui nu a mai fost legat de dolar, aurul a crescut mai mult decât cei doi indici bursieri principali. Dacă le indexăm valorile spre sfârșitul anului 1970 (adică la sfârșitul lunii decembrie categoriile considerate sunt egale cu 100 de puncte), imaginea va arăta astfel:

Infografic: Burse și aur – creștere în ultimii 52 de ani


Statisticile și datele corecte stau la baza deciziilor bune. Acest lucru nu înseamnă că un activ poate doar să crească. Toate instrumentele de investiții au perioade puternice și slabe. Este important să știți acest lucru și să înțelegeți motivele pentru care apar modificări de preț.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă când dobânda crește?

Datele arată că, în ultimii 52 de ani, aurul a depășit în general indicii bursieri. Banii negarantați ating, mai devreme sau mai târziu, valoarea intrinsecă de 0. Având în vedere acest lucru și istoria economică, ne putem aștepta ca prețul aurului să continue să crească în viitor și să servească drept un mijloc foarte eficient de protejare a puterii noastre de cumpărare.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 0 RON

Poate vrei să citești