Adaugă alertă de preț

De la începutul războiului, Ucraina a vândut aur în valoare de miliarde de dolari pentru a plăti importurile

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 21.07.2022
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

De la sfârșitul lunii februarie, când a început invazia rusă, Ucraina a vândut aur în valoare de peste 12 miliarde de dolari, potrivit declarațiilor guvernatorului Băncii Centrale Ucrainene, Katerina Rozhkova, făcute la televiziunea națională și citate de Reuters. Astfel, Ucraina a făcut rost de fondurile necesare pentru a achita importurile de bunuri și servicii și nu de lichidități care să susțină cursul de schimb al grivnei.

Citește mai multe despre acest subiect: Opt motive pentru a spune da aurului

Potrivit guvernatorului Băncii Centrale Ucrainene:

Vindem acest aur pentru ca importatorii să poată cumpăra bunurile și serviciile de care țara are nevoie.

Potrivit celor mai recente date disponibile,  care se referă la perioada februarie – aprilie, Ucraina a plătit pentru importuri, în total, puțin peste 10 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că o mare parte din importuri a fost achitată în urma vânzării aurului.

Tranzacțiile Băncii Centrale Ucrainene arată încă o dată că aurul este un mijloc sigur de păstrare a valorii, putând fi vândut foarte rapid și având o lichiditate mare. De asemenea, nu prezintă riscuri de contrapartidă. Merită amintit comentariul Băncii Centrale a Serbiei:

Pe termen lung, aurul este cea mai important protector și garant împotriva inflației și a altor riscuri financiare.

De unde a luat Ucraina atât de mult aur?

În prezent, o tonă de aur pur valorează 54,8 milioane de dolari. Conform celor mai recente date de la Consiliul Mondial al Aurului din luna mai, Banca Centrală a Ucrainei deține 27,1 tone de aur. Cu toate că în ultimele luni prețul aurului a fost mai mare decât în prezent, putem estima că întreaga rezervă a Ucrainei ar ajunge la aproximativ 1,6 miliarde de dolari. Astfel, putem estima că Banca Centrală a Ucrainei trebuie să fi vândut aproximativ 220 de tone de aur pentru a obține suma de 12 miliarde de dolari. Spre comparație, sunt țări a căror rezervă totală de aur ajunge la această cantitate, cum ar fi Belgia (227 tone) sau Polonia (228,7 tone).

Deși nu avem informații oficiale despre tranzacțiile cu aur efectuate de Banca Centrală a Ucrainei, este posibil ca instituția să fi vândut o asemenea cantitate de aur. Acest aur ar fi putut fi împrumutat de la alte instituții ori să fi fost primit ca ajutor internațional. Totodată, Banca Centrală a Ucrainei ar fi putut folosi rezervele de aur ale companiilor financiare și nefinanciare locale.

Pe de altă parte, Consiliului Mondial al Aurului, Banca Centrală a Ucrainei nu a efectuat nicio tranzacție cu aur în 2022, ultima operațiune raportată datând din decembrie 2021, când a cumpărat 0,3 tone. Iar ultima vânzare de aur raportată de Banca Centrală a Ucrainei datează din noiembrie 2017.

Citește mai multe despre acest subiect: Modul în care achizițiile băncilor centrale afectează prețul aurului  

Ucraina și-a folosit rezervele de aur pentru a se proteja de consecințele negative ale războiului. Nu întâmplător, tocmai de la începutul anului, băncile centrale din întreaga lume au crescut rezervele cu aproape 120 de tone. Țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv Polonia, Cehia, Ungaria și Serbia, au fost deosebit de active în domeniul achizițiilor de aur în ultimii ani.

Cât de mult ar câștiga Ucraina din rezerva sa?

Să presupunem că Banca Centrală a Ucrainei își vinde propriile rezerve de aur. Cât de mult ar câștiga atunci?

Cea mai mare parte a acestei rezerve a fost creată înainte de anul 2002. În ultimele două decenii, au fost cumpărate 12 tone de aur la un preț mediu, pentru perioada respectivă, de 1.143 USD per uncie troy. Dacă restul de 15 tone au fost achiziționat între 1990 și 2002, atunci au fost cumpărate la un preț mediu de 369 USD per uncie troy. Având în vedere acest lucru, putem estima că Banca Centrală a Ucrainei a plătit în jur de 561,5 milioane de dolari pentru 27,1 tone de aur. Iar dacă ar fi vândut această rezervă la prețul actual (și în ultimele luni prețul aurului a fost și mai mare), ar fi primit 1,4 miliarde de dolari.

Citește mai multe despre acest subiect: Puterea de cumpărare în Europa, protejată cu aur de investiții – Iată cum

Astfel, putem spune că profitul Băncii Centrale Ucrainene ar fi fost de 149% – o dovadă în plus că, pe termen lung, aurul protejează cel mai bine puterea de cumpărare.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești