Adaugă alertă de preț

Cehia își mărește rezervele de aur cu 1000%

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 06.06.2022
Preț aur (XAU-RON)
10814 RON/oz
  
+ 37 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON
monedă de 1 coroană cehă

Cehia este o altă țară din Europa Centrală care planifică o creștere semnificativă a rezervelor sale de aur. Ungaria, Serbia și Polonia au făcut recent același lucru. Politicile lor nu sunt surprinzătoare, mai ales în contextul în care inflația din zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie .

Citește mai multe despre acest subiect: De ce Europa mizează pe aur împotriva inflației

Într-o declarație oferită ziarului local Ekonom, viitorul guvernator al Băncii Naţionale Cehe, Ales Michl, a subliniat faptul că sub conducerea sa, instituţia îşi va mări rezervele de metal galben de 10 ori. Conform celor mai recente date de la World Gold Council, instituția deține 10,9 tone de aur. Dacă Michl, care preia funcția la începutul lunii iulie, își îndeplinește planul, Cehia ar trebui să aibă peste 100 de tone de aur în câțiva ani. Adică o potențială creștere de 1000%.

Coroana cehă – cea mai stabilă monedă în urmă cu un secol

Creșterea rezervelor de aur nu este surprinzătoare, deoarece Michl a fost inspirat de primul ministru de finanțe al țării, Alois Rashin. După Primul Război Mondial și independența față de Austro-Ungaria, în 1919, Rashin a fost responsabil pentru abandonarea ducatului austriac și crearea coroanei cehe, folosită și astăzi.

Alois Rashin pe moneda comemorativă Coroana Cehă emisă în 2019

Alois Rashin pe moneda comemorativă Coroana Cehă emisă în 2019

În următorul deceniu, coroana cehă a devenit cea mai stabilă monedă a Europei după ce Rashin a denominat banii (adică inflația a devenit negativă) și și-a asigurat o parte semnificativă din noua sa coroană cehă cu aur și argint. Prin urmare, țara și-a revenit relativ mai ușor decât altele din regiune, chiar și având în vedere că încerca să revină la etalonul de aur. La sfârșitul deceniului, economia Cehoslovaciei s-a contractat din cauza Marii Crize Economice, dar inițial nu la fel de grav ca cea a Austriei, de exemplu, unde banii aveau o valoare semnificativ mai mică.

Infografic: Indicatorii economici și financiari ai Cehoslovaciei

Asta până în 1931, când coroana cehoslovacă nu a mai fost realizată din aur, iar economia a fost mult mai afectată, față de cele din regiune. Dar nu este prima oară când țara renunță la etalonul aur.

O scurtă istorie a aurului ceh după comunism

Spre deosebire de Bulgaria, care și-a predat rezervele de aur Moscovei în anii 1960 pentru a-și acoperi o parte din datoria externă, Cehia deținea aur în anii 1990. Între 1995 și 1998, Banca  Centrală a folosit părți mici din rezervele sale, în principal, pentru monedă, activitate care continuă și astăzi.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum Jivkov a donat în secret rezerva de aur bulgară Moscovei  (NO LINK IN ROMANIAN)

Dar în a doua jumătate a deceniului, conducerea din perioada aceea a instituției a vândut cea mai mare parte a stocului de aur, echivalentul a 56 de tone. Prima afacere de 25 de tone a fost realizată în 1997, iar alte 21 de tone au fost vândute un an mai târziu. În notări se spune pur și simplu: „Consiliul de administrație este de părere că volumul rezervelor de aur ale Băncii Centrale Cehe nu îndeplinește obiectivele rezervelor valutare internaționale.” Tranzacții similare cu rezervele de aur au fost efectuate de alte țări din regiune, inclusiv Elveţia.

Un studiu din 1998 al Băncii Centrale Cehe privind vânzările, publicat în 2019, afirmă:

La acea vreme, aurul nu răspundea nevoilor de lichiditate, securitate și profitabilitate ale băncii centrale.

Paradoxul este că astăzi țara își va crește drastic rezervele de aur din motivul exact opus – pentru a asigura o mai mare lichiditate, securitate și profitabilitate. Dar în timp ce în urmă cu un sfert de secol instituția vindea aur la un preț sub 400 de dolari uncia, în viitor, va plăti pe uncie un preț de 1.800 de dolari sau mai mult.

De ce își va crește Cehia rezervele de aur?

Scopul lui Michl, pe lângă reducerea inflației ridicate, este de a gestiona activele băncii centrale într-un mod profitabil, care va construi bogăția națiunii după mandatul său de șase ani. Conform lui:

În trecut, toate schimbările semnificative în economie au fost precedate de evenimente neprevăzute. În loc să preziceți un alt colaps, este mult mai ușor să concluzionați că o țară, o națiune, o afacere sau o companie poate reduce mai ușor efectele tragediilor dacă are economii și bogăție în loc de grămezi de datorii.

Citește mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I- drogurile care ucid economia modernă

Michl vede în mod clar Banca Centrală drept o instituție care trebuie să își gestioneze activ portofoliul. El estimează că prin rezerve în valută internațională de 3,8 trilioane de coroane, instituția va putea realiza un randament de peste 5%, care va oferi dividende de „peste 100 de miliarde de coroane pe an, ce pot fi folosite pentru a compensa deficitele din sistemul de pensii”.

O abordare similară este adoptată de Banca Națională Elvețiană care, totuși, investește în principal în acțiuni și obligațiuni. În ceea ce privește randamentele aurului, băncile, inclusiv băncile centrale, au două opțiuni:

  • Închirierea aurului

În acest scenariu, Banca Centrală primește randamente ale ratei dobânzii.

  • Schimburi cu aur

În acest scenariu, aurul este schimbat cu un alt activ, de obicei valută, la un anumit preț. Instituțiile sunt obligate să încheie tranzacția inversă la o dată viitoare și la un preț prefixat. În esență, aceasta este o tranzacție repo sau o tranzacție de răscumpărare. În urmă cu ceva timp, Banca Reglementelor Internaționale, numită Banca Centrală a Băncilor Centrale, era activă în acest schimb.

Rămâne de văzut dacă, sub conducerea lui Michl, Banca Centrală Cehă va efectua astfel de tranzacții sau pur și simplu va păstra lingourile fizice ca instrument pentru stabilitatea monedei locale.

Europa Centrală pariază pe aur

Având în vedere politica viitorului guvernator al Băncii Centrale, aceasta se va alătura altor Bănci Centrale din regiune. În urmă cu trei ani, Banca Centrală a Ungariei și-a majorat și rezervele de aur cu 1.000%, de la 3,1 la 31,5 tone. Anul trecut, a cumpărat alte 63 de tone de aur, mărindu-și rezervele cu încă 200%.

Cu această ocazie, Banca Centrală locală a comentat că:

Pentru că nu prezintă riscuri de credit sau de contrapartidă, în orice țară, aurul sporește încrederea, în orice condiții economice, rămânând unul dintre cele mai importante active de rezervă din lume. Privind istoricul aurului, rămâne unul dintre cele mai sigure instrumente din lume, atingând valori bune în condițiile normale ale pieței. În strategia națională și economică, monedele din aur au valoare din ce în ce mai mare, aliniindu-se trendului internațional care dă o mai mare importanță metalelor prețioase.

Citește mai multe despre acest subiect: Forintul maghiar: Istoria celei mai umflate monede și modul în care țara încearcă să o salveze prin aur astăzi

În 2019, Polonia  a majorat rata „modesta” a aurului, de peste 100%, cumpărând încă 125 de tone în două tranșe, în 2018 și 2019. Banca Centrală a Poloniei a revenit și 100 de tone de aur au fost stocate în Banca Angliei. În urmă cu un an, șeful instituției, Adam Glapinski a subliniat că, în viitor, instituția va dori să cumpere încă „cel puțin 100 de tone” de aur.

Citește mai multe despre acest subiect: De ce Europa mizează pe cumpărarea de aur împotriva inflației

Tot cu două achiziții în 2019 și 2020, Serbia și-a dublat stocul de aur, care la momentul redactării acestui articol se ridica la aproape 38 de tone. Deținea cea mai mare cantitate de aur din Peninsula Balcanică (excluzând Turcia) înainte ca Banca Națională Bulgară să cumpere 11,1 mii de uncii troy în urmă cu un an. Ca și celelalte, Serbia intenționează să-și mărească și mai mult rezervele. Banca sa centrală a precizat că încearcă să se protejeze de o inflație și mai mare:

Pe termen lung, aurul este cel mai important protector și garant împotriva inflației și a altor riscuri financiare.

Păstrarea coroanei: atitudinea cehă față de moneda locală

Concentrarea pe aur și acțiuni nu este singura mișcare prin care Banca Centrală Cehă încearcă să-și protejeze moneda și să obțină profitabilitate. Înainte de criza din 2008, țara dorea să întoarcă spatele coroanei și să adopte euro. După mai multe încercări pripite, pe care miniștrii de finanțe înșiși le-au descris  drept „nerealiste”, Cehia a abandonat în cele din urmă planurile de aderare la zona euro.

Cu această ocazie, premierul din acea vreme, Peter Nekas a spus :

În acest moment, evident costurile menținerii coroanei cehe sunt mai mici decât cele ale adoptării monedei euro. Așa va fi pentru foarte mult timp.

Având în vedere încercările istorice și moderne de a găsi o monedă stabilă, poate cehii au oferit o lecție financiară importantă cu puțin peste un deceniu în urmă.

Preț aur (XAU-RON)
10814 RON/oz
  
+ 37 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești