Adaugă alertă de preț

Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii II: Efecte asupra cetățenilor și a sectorului privat

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Școala de Aur în data de 24.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 4 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 0 RON

Educația, întemeierea unei familii (copii și o casă), construirea unei cariere, pensionarea – acestea sunt momentele vieții pentru care trăiește aproape toată lumea. Însă în ziua de azi aceste țeluri par din ce în ce mai greu de atins, iar viața e tot mai dificilă. În mare măsură, s-a ajuns aici din cauza numeroaselor ocazii de intervenție ale guvernelor în domeniul finanțelor și economiei, apărute ca urmare a renunțării la etalonul aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: Lumea fără etalonul- aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

În articolul precedent din această serie am analizat urmările renunțării la etalonul aur în domeniul finanțelor publice. Aici ne vom concentra asupra indivizilor.

Infografic: Modul în care renunțarea la etalonul aur afectează gospodăriile și sectorul privat

 

Distrugerea economiei și sinuciderea civilizației

Lipsa etalonului aur permite băncilor centrale să manipuleze singure rata dobânzii. Acestea urmăresc întotdeauna creșterea (chiar iluzorie) și permiterea politicienilor să cheltuiască mai mult. Prin urmare, ele aleg calea ușoară – rate mai mici ale dobânzii, umflarea bulelor, permit creditarea și extinderea și generează o creștere temporară a costului crizelor profunde.

Să facem un pas înapoi.

Ce este rata dobânzii?

Dobânda este o normă care arată dacă oamenii preferă să consume astăzi sau să-și păstreze resursele pentru viitor. Ratele mari ale dobânzii la împrumuturi nu înseamnă economii și invers. Când rata dobânzii este suprimată în mod deliberat, ni se indică că are sens să consumăm economiile astăzi. În același timp, băncile știu că puterea de cumpărare a banilor se va evapora din cauza inflației, iar manipularea dobânzii cheie înseamnă și dobânzi scăzute la depozite.

Citiți mai multe despre acest subiect: Introducere în conceptul de dobândă

În această situație, comportamentul logic este: permiteți-mi să fac cumpărături astăzi pentru a obține mai multe bunuri și servicii acum, pentru că în viitor voi putea cumpăra mai puțin cu aceeași sumă.

Bancherii centrali, aflați la comanda navei „bani fiduciari” care se scufundă, creează acum o nouă problemă serioasă. Economiile reale înseamnă capital pentru sectorul privat. Atunci când nu există economii reale (și astăzi singurul lucru care crește sunt depozitele nominale), întreprinderile au mai puțini bani pentru a-și crește afacerea. Astfel, manipularea ratelor dobânzii, care este „posibilă” datorită lipsei etalonului aur, pune în pericol producția și antreprenoriatul.

Indivizii au mai puține resurse pentru a face față momentelor dificile, cum ar fi crizele, șomajul sau cheltuielile neprevăzute. Astăzi, acest fenomen se observă în întreaga lume dezvoltată. Un sondaj Bankrate de la începutul anului 2021 a constatat că 61% dintre americani nu și-ar permite niște costuri de urgență de 1000 de dolari.

De cealaltă parte a Atlanticului, situația nu este mai roz. Raportul european privind cheltuielile consumatorilor arată că 40% dintre europeni nu economisesc bani. Sondajul BCE privind cheltuielile și consumul gospodăriilor din 2020 a arătat că 100 de milioane de europeni nu și-ar fi permis să-și piardă veniturile timp de două luni.

Invazia datoriilor consumatorilor

După cum s-a menționat mai sus, într-un mediu cu rate de împrumut suprimate artificial, consumatorii au un puternic stimulent pentru a contracta mai multe împrumuturi. Și chiar așa fac.

În medie, datoria globală a consumatorilor se ridică la 21-26% din PIB în ultimele două decenii ale lipsei etalonului aur. Dar, din 1971 până astăzi, s-a dublat.

Cu toate acestea, macrodatele ascund imaginea completă. În Elveția, Australia, Danemarca, Norvegia, Olanda și Canada, până la sfârșitul anului 2019, datoria gospodăriilor este de peste 100% din PIB. Primele douăzeci de țări din clasament (unde datoria consumatorilor față de PIB este de peste 65%) includ, de asemenea, Suedia, Hong Kong, Statele Unite, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Nu cu mult mai jos sunt celelalte economii europene majore și China.

Mai multe despre subiect, aici: China, bula care pur și simplu nu se sparge

Ce au toate în comun? Conduita activă a politicii monetare și a dobânzii condusă de băncile centrale (desigur, există multe diferențe în grupurile luate în considerare). În același timp, în România și Bulgaria valorile sunt mult mai mici, respectiv 14% și 23%.

Combinația între îndatorarea imensă și lipsa economiilor este o bombă cu ceas. Aceasta este rețeta din spatele majorității crizelor care au avut loc în istorie. Dar, în loc să schimbe politicile care au condus la crize, băncile s-au adâncit din ce în ce mai mult în astfel de acțiuni în ultimii 13 ani.

Pensionarea: umilire în loc de o odihnă binemeritată

Pentru că mulți oameni nu pot economisi deloc, nu își pot aloca nici bani pentru bătrânețe. Acest lucru este valabil mai ales pentru tinerii profesioniști. În Statele Unite, persoanele cu vârsta sub 39 de ani au în medie mai puțin de 50.000 de dolari economisiți pentru pensionare. Pentru persoanele cu vârsta sub 29 de ani, situația este și mai tragică – în medie mai puțin de 10.000 de dolari.

Cei mai economi sunt indivizii cu vârsta cuprinsă între 55 și 59 de ani, care au pus deoparte aproximativ 223.000 dolari. Vestea proastă pentru ei este că, având în vedere vârsta de pensionare de astăzi, au nevoie de aproximativ un milion de dolari pentru a-și asigura o bătrânețe decentă.

Dar distrugerea etalonului aur lovește pensionarii într-un alt mod. Deoarece inflația a fost devastatoare în ultimii 50 de ani, banii pe care i-au pus deoparte le garantează oricum o putere de cumpărare redusă. Prin urmare, trebuie să economisească sume uriașe pentru a-și asigura o bătrânețe decentă – lucru care, așa cum a devenit deja clar, este practic imposibil.

Fără etalonul aur lumea se scufundă în inegalitate și sărăcie

Cu toate acestea, subminarea puterii de cumpărare, creșterea sarcinii fiscale și distrugerea economiilor nu sunt singurele știri negative pentru persoanele fizice.

Când monedele se află sub etalonul aur (sau argint), creșterea productivității este legată de creșterea salariilor. De aceea, secolul al XIX-lea este epoca în care se observă cea mai drastică creștere a etalonului real. Astăzi trăim incomparabil mai bine decât acum 5 decenii, darămite cu un secol mai devreme. Dar dacă lumea ar fi păstrat etalonul aur, această creștere ar fi fost chiar mai drastică decât atunci.

Datorită piețelor relativ libere comparativ cu mijlocul secolului al XX-lea și oportunității de a investi la nivel global, antreprenorii continuă să inoveze și astăzi. Respectiv, productivitatea muncii crește. Dar, după 1971, salariile, deși în termeni reali cresc, au început să rămână cu mult în urmă. Până în 2019, foarfecele se dizolvau cu peste 100% comparativ cu cinci decenii în urmă, deși înainte cei doi indicatori mergeau mână în mână.

Două tipuri de avere: onestă și privată susținută de stat

În urmă cu 12 ani, lumea a fost sfâșiată de protestele Occupy Wall Street împotriva celor mai bogați 1% din populație. Potrivit manifestanților de la acea vreme, averea lor ar trebui luată prin impozite și redistribuită între toți. Așa am aduce dreptate.

Occupy Wall Street a înscris un gol greșit. Este adevărat că în ultimele cinci decenii, unii oameni au acumulat bogăție mult mai repede decât alții. Dar acest lucru nu este întâmplător. Unii antreprenori creează produse și servicii utilizate în întreaga lume. În cazul lor, îmbogățirea nu este doar un fenomen natural, ci și un fenomen de dorit. Așa cum Jocurile Olimpice îi recompensează pe cei mai buni sportivi, tot așa piața îi recompensează pe cei care satisfac cel mai bine nevoile celorlalți.

Efectul Cantillon și cronism

Alții nu adună avere datorită pieței libere, ci datorită legăturilor lor cu statul. Legătura companiilor private și a instituțiilor publice sau a persoanelor fizice se numește cronism.

Mecanica croninismului a fost descrisă încă din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea de Richard Cantillon și astăzi e cunoscută sub numele de Efectul Cantillon. În cadrul acesteia, creșterea ofertei de bani nu crește și prețurile în mod egal. Dimpotrivă, primii beneficiari ai fondurilor nou create pot cumpăra bunuri și servicii de pe piață la prețurile lor vechi (mai mici). Motivul este că economia „încă nu știe” despre noii bani. Cu toate acestea, următorii lor destinatari se confruntă deja cu creșterea prețurilor. Cei de după ei – un preț și mai mare, pentru că din ce în ce mai mulți bani vor să cumpere bunuri din ce în ce mai puține. Aceasta este o aplicație a legii cererii și ofertei.

Destinatarii banilor nou tipăriți sunt de obicei oameni din sectoarele cele mai strâns asociate cu statul, adică cronicari. Criza generată de pandemie este unul dintre rarele episoade în care fermierii, spre exemplu, au primit bani în mod direct. Indiferent de cine primește banii nou imprimați, inflația valutară este o politică economică dezastruoasă, așa cum știu bine și oamenii din Ungaria, Venezuela șau Zimbabwe.

Când destinatarii lor sunt cronicari, profită de faptul că pot cumpăra mai multe active la prețurile lor vechi. În acest fel, cei apropiați guvernelor beneficiază de efectul multiplicator, iar inflația le oferă un avantaj complet nedrept în fața tuturor celorlalți.

Citiți mai multe despre acest subiect: Sfârșitul banilor fiat: cum băncile centrale leagă recordul inflației de criza coronavirusului

Acesta este fenomenul împotriva căruia ar fi trebuit să protesteze reprezentanții Occupy Wall Street. Nu este prea târziu pentru asta, având în vedere că astăzi tipărirea banilor are valori fără precedent, iar cei care au afaceri cu statul câștigă mai mult ca niciodată.

Degenerarea culturii

Statele au încercat întotdeauna să manipuleze banii, creditele și dobânzile. Într-o lume în care există etalonul aur, încercările lor duc rapid la crize. Fără securitatea aurului, încercările lor devin tot mai îndrăznețe, iar influența asupra monedelor devine tot mai amplă. De aceea, în ultimele 5 decenii, am asistat la tot mai multe fenomene care erau fie nevăzute, fie aproape inexistente anterior.

Mai multe despre subiect, aici: Subminarea banilor 3: cum se manipulează inflația?

Astfel, banii fiduciari duc la o schimbare reversibilă a culturii umane, în măsura în care „cultură” înseamnă „un mod de a face ceva”. În lucrarea Consequences of Monetary Interventions, Jörg Guido Hülsmann subliniază următoarele aspecte ale schimbărilor culturale:

–  Luarea deciziilor pe termen scurt în locul celor pe termen lung

Acest lucru este valabil mai ales pentru indivizi și guverne. „Gândirea și acțiunea sunt orientate spre probleme pe termen scurt și scopuri de natură materială; efectele pe termen lung, mai ales dacă sunt intangibile, sunt ignorate.”

–  Instabilitate

După cum s-a menționat mai sus, într-un mediu cu rate ale dobânzii scăzute în mod artificial, oamenii nu au niciun stimulent pentru a-și spori economiile în depozitele convenționale. Dimpotrivă, acest lucru pare mai sensibil din punct de vedere economic. Fenomenul subminează structura capitalului și, deoarece capitalul se folosește mai rar și e din ce în ce mai puțin, fiecare instituție încearcă să îl direcționeze numai în scopuri comerciale. Rezultatul este dispariția celor necomerciale.

–  Politizarea vieții și restricționarea libertății

Creșterea îndatorării duce, în general, la un rol tot mai mare al statului în societate. Logica este aceasta: fără controlul statului, întreaga lume financiară se va prăbuși.

Pentru a menține și a sprijini sistemul, fiecare companie și gospodărie va fi în cele din urmă instruită în cele mai mici detalii cu privire la modul și momentul în care își poate cheltui sau investi banii. Există posibilitatea să fie nevoie de justificarea chiar și celor mai draconice măsuri, subliniind pur și simplu că un comportament deviant amenință funcționarea întregului sistem. Astăzi, acest tip de argument este deja evident în alte „sisteme” guvernamentale – în special în asigurările de sănătate.

Alte consecințe culturale ale renuțării la etalonul aur

Distrugerea etalonului aur nu conduce doar la o îndatorare ridicată (privată și publică) și subminarea puterii de cumpărare a monedei. Are mult mai multe consecințe.

Cu politicile lor guvernamentale și cu ajutorul tipăririi banilor, guvernele stimulează și naționalizează programele de împrumut studențesc. Rezultatul este că în Statele Unite, unde astfel de programe sunt cele mai pronunțate, până la sfârșitul anului 2020, împrumuturile studențești depășesc 1,7 trilioane de dolari. Acestea însumează mai mult decât împrumuturile auto și dimensiunea cardurilor de credit combinate și formează 8,7% din PIB-ul celei mai mari economii din lume. Un astfel de număr nu este surprinzător – pe măsură ce studenții absolvesc împrumuturi, universitățile pot crește costul educației superioare până la infinit. Exact asta se și întâmplă.

Tabel: 1960 vs. 2020

Indicator 1960 г. 2020 г.
Credite studențești 8 milioane de dolari 1,73 trilioane de dolari
Împrumuturi studențești raportate la PIB 0,003% 8,7%
Vârsta primei achiziții a unei case 23 de ani 30 de ani
Ponderea persoanelor din familie care cumpără o casă pentru prima dată 84% 30%

Sursa: Rezerva Federală St. Louis; calcule proprii

Acest lucru duce la căsătorie întârziată, strângerea economiilor cu dificultate, achiziții de case mult mai lente și mai puțini copii. Astfel de fenomene nu ar fi fost niciodată posibile dacă lumea ar fi rămas la etalonul aur, luând în calcul și faptul că versiunea lor din perioada postbelică a fost „diluată”.

Concluzii despre renunțarea la etalonul aur

De 50 de ani, sistemul financiar global a fost ca o navă fără ancore, condusă de un echipaj neexperimentat, dar egocentric. Prin urmare, acesta se mișcă după cum solicită căpitanul, iar singurii care beneficiază de acest „curs” sunt echipa de marinari și asociații lor. Cei mai mulți pasageri călătoresc în cală, în mare parte împotriva voinței lor, și sunt obligați să vâslească. Toată lumea știe că această navă se va scufunda în cele din urmă, dar echipajul și cei apropiați speră că nu o sa mai fie acolo și că au obținut cât mai multe beneficii posibile înainte ca acest lucru să se întâmple.

Astăzi, sistemul financiar vine cu vești bune și rele. Lucrul bun este că omenirea știe ce sunt banii reali – aur și argint. Deși civilizația occidentală a uitat acest lucru, în multe părți ale lumii metalele prețioase sunt singura formă preferată de economisire. Vestea proastă este că, dacă nu ne amintim repede, avem șanse și mai mari pentru prăbușirea financiară.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
+ 4 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 0 RON

Poate vrei să citești