Adaugă alertă de preț

Marii investitori se așteaptă la o creștere a prețului aurului și la o stabilitate a argintului în 2022.

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 09.02.2022
Preț aur (XAU-RON)
10786 RON/oz
  
+ 51 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Ca și aurul, argintul este o opțiune foarte bună pentru conservarea pe termen lung a puterii de cumpărare. Diferența față de aur este însă că argintul rămâne subevaluat de către consumatorii din unele țări.

Anul trecut, cererea de aur, inclusiv de aur pentru investiții, a atins un nivel record al ultimilor 8 ani. Interesul pentru argint a fost, de asemenea, excepțional de ridicat, cererea depășind 1 miliard de uncii troy pentru prima dată în ultimii 6 ani. Aceeași dinamică a fost observată și pe segmentul argintului pentru investiții. Achizițiile s-au ridicat la 252,8 milioane de uncii troy sau aproape 7.200 de tone.

Infografic 1: Cererea și oferta de aur


În primul caz, am asistat la o creștere a interesului, în mare parte datorită inflației fără precedent. Consumatorii de aur de investiții au dovedit încă o dată că acesta este cel mai bun salvator al puterii de cumpărare în situații de criză. Aceeași dinamică a fost observată și în Balcani, unde achizițiile de lingouri și monede de aur s-au triplat pe o bază anuală.

Pe lângă faptul că este un metal de investiții, argintul se află în centrul multor industrii – de la producția de automobile și mașini electrice, la echipamente medicale și surse de energie regenerabilă. Lista este atât de lungă încât ar fi mai ușor să subliniem unde nu este implicat decât unde este folosit.

Prin urmare, cererea va continua să crească pe termen lung, iar în ultimul deceniu, producția a rămas constantă. Cererea în creștere, combinată cu o ofertă constantă, înseamnă că, pe termen lung, am putea asista la o creștere consistentă a prețului argintului la nivel global.

Infografic 2: Cererea și oferta de argint


Având în vedere aceste perspective strălucitoare pentru aur și argint pe termen mediu, să analizăm prețul preconizat al celor două metale de către unii dintre cei mai importanți investitori și rafinării din lume. Așteptările acestora au fost compilate de London Bullion Market Association în raportul “Precious Metals Outlook Survey 2022“.

Previziunile de preț pentru aur în 2022

În 2021, prețul aurului a scăzut ușor, dar, în general, a rămas stabil. Acesta a avut o medie de 1.798,6 dolari pe uncia troy. De la începutul anului 2022, metalul prețios a depășit pentru scurt timp 1.840 de dolari pe uncie, dar, în medie, s-a tranzacționat cu aproximativ 1.815 dolari pe uncie.

Companiile intervievate de LBMA se așteaptă ca prețul mai ridicat al acestuia să persiste pe tot parcursul anului. Prețul său mediu pentru următoarele 10 luni este prognozat la 1.802 dolari, adică se așteaptă ca metalul să rămână stabil și să se aprecieze cu 0,3% față de 2021. Evaluarea trebuie plasată în contextul prăbușirii burselor și a activelor alternative – principalii indici au pierdut între 4 și 12% de la începutul anului, iar bitcoin a scăzut cu peste 9% în aceeași perioadă.

Revenind la aur, cel mai optimist în privința metalului prețios este Torsten Poleit de la Degussa Goldhandel, care crede că am putea vedea un preț al aurului de aproape 2.300 de dolari pe uncie. În cuvintele sale:

Credem că băncile centrale vor prioritiza “creșterea economică” în detrimentul “scăderii inflației”. Reducerea programelor de relaxare cantitativă va fi mai mică decât se aștepta și va fi în mare parte cosmetică, menținând ratele reale ale dobânzilor în teritoriu negativ. Prin urmare, există șanse mari ca aurul să revină la tendința de creștere pe termen lung, mai ales că în prezent este subevaluat.

La celălalt capăt al spectrului, 4 companii au indicat că prețul aurului ar putea scădea până la 1.500 de dolari pe uncie. Motivul este exact opusul celui invocat de Polleit – acești investitori cred că băncile centrale vor crește agresiv ratele dobânzilor, ceea ce face ca alte active să fie relativ mai atractive.

Infografic 3: Prețul estimat al aurului și argintului în 2022

Preț stabil sau dezamăgitor al argintului?

Prețul mediu estimat al argintului pentru 2022 este de 23,45 dolari pe uncia troy, fiind cu 6% mai mic decât media de anul trecut. Cu toate acestea, majoritatea analiștilor indică faptul că valoarea sa va beneficia de un sprijin solid în acest an. Acestea par a fi două afirmații contradictorii. Cum se explică această discrepanță, mai ales în condițiile în care se așteaptă ca prețul aurului să evolueze în direcția opusă? Nu în ultimul rând, de ce vorbim despre un preț “stabil” al argintului în titlu, când multe instituții cred că acesta va pierde 6% din valoare?

Cum ar trebui să interpretăm prețul estimat al argintului?

Potrivit experților chestionați de LBMA, prețul argintului va beneficia de un sprijin solid din partea cererii industriale. Cu toate acestea, nu va fi suficient, deoarece industria semiconductorilor este încă departe de redresare. Aceasta împiedică producția multor alte industrii care folosesc argintul. În plus, problemele din domeniul cipurilor vin în combinație cu dificultățile logistice, care pun, de asemenea, presiune asupra cererii de argint.

În același timp, se așteaptă ca producția de argint să crească ușor pe termen imediat. Acesta este exploatat de obicei alături de alte metale, în special zinc și plumb, iar Precious Metals Insights Limited estimează că în 2022 va înregistra o creștere anuală de 7%. Acest lucru ar putea acționa ca un “plafon” al prețului, ce nu îi va permite să îl urmeze pe cel al aurului.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce s-a întâmplat cu banii de argint?

În comparație cu volatilitatea deja menționată de pe burse și din rândul altor alternative, argintul, care a crescut cu 0,8% de la începutul anului până la momentul redactării acestui articol, are o evoluție relativ stabilă.

Nu în ultimul rând, aproape toți respondenții prevăd că cererea industrială de argint va exercita o presiune foarte puternică asupra prețului argintului pe termen lung. Prin urmare, aceștia se așteaptă ca, în general, prețul argintului să revină la creștere după 2022. Astfel, în ansamblu, argintul are fluctuații mai mici decât alte active. În cazul în care scăderea de preț preconizată se va materializa, anul 2022 ar putea reprezenta o mare oportunitate de a crește ponderea argintului în portofoliul de investiții.

Preț aur (XAU-RON)
10786 RON/oz
  
+ 51 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești