Adaugă alertă de preț

Uniunea Europeană a interzis importul de aur din Rusia. La ce va duce acest lucru?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 28.07.2022
Preț aur (XAU-RON)
10775 RON/oz
  
+ 25 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

La începutul săptămânii, țările din Uniunea Europeană au decis să interzică importul de aur din Rusia. La fel ca în cazul sancțiunilor anterioare, scopul este de a preveni finanțarea războiului cu Ucraina. În același timp, această măsură urmărește să îi împiedice pe ruși să-și mute averile în străinătate și să le transforme în valută.

Citește mai multe despre acest subiect: Sancțiunile financiare impuse Rusiei – efecte în prezent și viitor

Acestea nu sunt primele sancțiuni împotriva aurului rușilor. La două săptămâni de la începutul invaziei, London Bullion Market Association nu a mai acceptat noi lingouri din aur de la rafinăriile din Rusia din cauza standardului de livrare. La sfârșitul lunii iunie, țările din Grupul celor 7 (G7) au convenit, de asemenea, să interzică importurile de aur din această țară.

Producția și exportul de aur din Rusia

Rusia este al doilea cel mai mare producător de aur din lume, după China. Anul trecut, a produs aproape 331 de tone. Aurul este de obicei rafinat pe plan intern și vândut către Banca Centrală a Rusiei, Fondul Suveran al Rusiei și băncilor comerciale locale. Ultimele două au vândut o mare parte din metal, adesea sub formă de lingouri din aur cu un standard de „livrare bună”.

Înainte de izbucnirea războiului, principala piață de desfacere a Rusiei era Marea Britanie. La prețul mediu de anul trecut, întreaga producție se ridica la circa 18,5 miliarde de dolari. Lingouri din aur în valoare de 15 miliarde de dolari au fost exportate din Rusia spre Londra. Astfel, Rusia este principalul exportator către Anglia, fiind urmată de Hong Kong (12 miliarde de dolari), Australia (8,2 miliarde de dolari) și Elveția (6,5 miliarde de dolari).

Infografic: Exploatarea aurului din Rusia și companii de top din industrie

Rusia a exportat mult mai puțin aur în Elveția ( ≈ 800 milioane USD), Kazahstan (424 milioane USD), Turcia (380 milioane USD) și India (96,6 milioane USD). Exporturile către Elveția reprezintă, în principal, minereu, potrivit ministerului local de finanțe. Datele pentru celelalte țări sunt din anul 2020, dar raportul a rămas în mare parte neschimbat și anul trecut. După începutul războiului, echilibrul dintre partenerii comerciali s-a schimbat semnificativ, iar Rusia și-a mutat exporturile în Asia.

Citește mai multe despre acest subiect: Istoria rafinăriei elvețiene Valcambi

În ceea ce privește Elveția, care este cel mai mare importator de aur din lume, rezervele sale sunt asigurate în principal de Statele Unite ale Americii (27 miliarde de dolari), India (10 miliarde de dolari), Marea Britanie (6,5 miliarde de dolari), Germania (5 miliarde de dolari) și Turcia (4,7 miliarde de dolari). În ciuda sancțiunilor, Elveția a importat 3 tone de aur din Rusia în luna mai. Nu se știe însă dacă a fost produs înainte de începutul lunii martie, când ar fi trebuit să înceteze comerțul cu aurul rusesc.

Efectele interdicției de import

Opiniile cu privire la noile sancțiuni variază considerabil. Astfel, London Bullion Market le consideră irelevante pentru piața aurului, în timp ce economiști precum Thorstein Polleit le interpretează ca motivele distrugerii pieței banilor din hârtie. Logica din spatele primei opinii este că piețele au suficient aur și pot continua să funcționeze fără importurile rusești. Argumentul pentru cea de-a doua e că, atunci când oferta de aur fizic scade și cererea crește, prețul aurului fizic poate crește cu mult peste cel futures (o situație cunoscută sub numele de backwardation).

Când prețul spot al aurului crește, participanții de pe piață pot cere livrarea metalului real, ceea ce se întâmplă rar la bursa COMEX. Acolo, cea mai mare parte a aurului este tranzacționată sub formă de acțiuni futures. Deoarece există mult mai puțin aur real decât acțiuni futures, amenințarea este de colaps a întregii piețe futures. Amenințarea pentru piața din Londra, unde au fost tranzacționate peste 510 tone de aur în aprilie, este similară cu o producție mondială totală de 3.500 de tone. Până acum, aceste piețe nu s-au prăbușit, iar interzicerea importurilor de aur din Rusia nu pare să conducă la o cerere masivă pentru metalul fizic.

Citește mai multe despre subiect: Care este prețul real al aurului?

Aproape nicio parte din exporturile rusești nu este folosită pentru a produce aur de investiții ce poate fi cumpărat în Peninsula Balcanică. Dar faptul că rafinăriile la nivel mondial trebuie să compenseze pierderea suferită de piețe precum Marea Britanie, exporturile rusești ar putea ajuta la menținerea prețului aurului de investiții peste prețul spot al aurului, în special dacă ne vom mai confrunta iar cu posibile carantine. Rafinăriile de aur abia și-au revenit din șocul închiderilor economice anterioare.

Măsurile nu vor limita semnificativ capacitatea Rusiei de a exporta aur, deoarece are alte piețe în afara G7 și a Uniunii Europene. Țări precum India și China au o mare cerere pentru aur.

Rămâne de văzut care vor fi efectele acestor interdicții pe termen lung. Este foarte probabil ca țările din Asia să continue să-și mărească gradul de cooperare și să-și folosească propriile sisteme financiare, abandonând dolarul ca monedă de rezervă. În orice caz, cu ultimele măsuri, aurul devine o “armă” financiară, ce va rămâne cu greu fără impact asupra piețelor financiare.

Preț aur (XAU-RON)
10775 RON/oz
  
+ 25 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești