Adaugă alertă de preț

Moneda din aur Filarmonica din Viena înregistrează o cerere record în 2022

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 22.12.2022
Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Moneda din aur Filarmonica din Viena

Moneda Filarmonica din Viena este printre cele mai populare instrumente de investiții din aur din țara noastră, așa cum rezultă din ultimului nostru clasament. Mai mult, datele Monetăriei austriece (Münze Österreich) arată că este cea mai cumpărată monedă din toată Europa și Japonia și, de la apariția ei în 1989, a fost declarată, în repetate rânduri, cea mai vândută monedă din aur la nivel global de către Consiliul Mondial al Aurului. Statutul său este confirmat și anul acesta, iar monetăria care o produce se confruntă cu un interes fără precedent pentru aurul de investiții.

Citește mai multe despre acest subiect: Investiția în aur, partea 1: Aurul de investiții

Potrivit Reuters, CEO-ul instituției Gerhard Starsich a afirmat:

Cererea de aur nu a fost niciodată atât de mare ca în acest an. În prezent, fiecare monedă din aur pe care o producem a fost deja vândută. Am ajuns în faza în care putem să vindem de trei ori capacitatea noastră de producție.

Acest interes puternic a dus la cozi constante în fața magazinului monetăriei în ultimele luni. La începutul anului 2022, au existat unele sincope în producția ducatului austriac, din nou din cauza cererii mari. Acest lucru a fost observat și la alte rafinării, cum ar fi Valcambi.

Capacitatea Monetăriei Austriece – vânzări ale monedei din aur Filarmonica din Viena

Pentru a pune în context declarația directorului instituției, trebuie să știm că monetăria austriacă are o capacitate de producție semnificativă de 350 de milioane de monede pe an. În 2021, un total de 1,6 milioane de monede de aur Filarmonica din Viena au fost vândute în diferite valori nominale și cu o greutate totală de aproape 900.000 de uncii troy, echivalentul a aproape 28 de tone de aur. În afară de ei, Münze Österreich a vândut peste 63.000 de uncii troy (1,9 tone) de restrikes, în principal din ducatul austriac, dar și din talerii Maria Tereza, precum și 627.000 de uncii troy (19,5 tone) de lingouri de aur. Astfel, capacitatea totală de producție de aur este de peste 50 de tone, iar datele nu includ monedele de colecție.

Din nou, pentru a ne face o idee despre amploare, trebuie să luăm în considerare și ratele de creștere ale producției și vânzărilor din ultimii trei ani. Ele sunt, de asemenea, impresionante, mai ales având în vedere că s-a vândut până acum mai mult aur de calitate decât în întreaga perioadă dintre 2013 și 2018. În primele unsprezece luni ale acestui an, vânzările au depășit 1,8 milioane de uncii troy de aur. Dacă tendința rămâne puternică în decembrie, așa cum se întâmplă de obicei, deoarece există cerere de aur de investiții și cadou, Monetăria Austriacă ar putea depăși recordul din 2009, când a vândut 2 milioane de uncii troy.

Tabel : Vânzări ale Monetăriei Austriece

An Moneda din aur Filarmonica din Viena Monede din aur talerii Maria Tereza și ducatul austriac Lingouri de aur
mii de uncii troy tone milioane de euro mii de uncii troy mii de uncii troy tone milioane de euro
2019 210,6 5.9 259,4 101 2.8 127
2020 839,5 23.7 1255,4 18 472 13.3 729
2021 899,6 27.9 1392 63.1 627 17.7 965

Sursa: Raportul contabil al Monetăriei Austriece pentru 2021

Pentru moneda din aur Filarmonica din Viena în special, vedem că cererea a crescut cu 7% în ultimii doi ani și cu un impresionant 330% între 2019 și 2021. Anul acesta vom vedea un nou record absolut în producție și vânzări, dar nu va fi suficient pentru a satisface interesul pieței.

Introducerea ducatului austriac

Ducatul austriac este un alt produs extrem de popular la noi. Spre deosebire de moneda din aur Filarmonica din Viena, a fost folosită istoric ca mijloc de plată în Austro-Ungaria până la Primul Război Mondial, în timpul căruia a fost demonetizat. Dar din cauza interesului pentru această monedă, Monetăria Austriacă a bătut din nou această monedă folosind ultimele matrițe, datând din anul 1915. Din acest motiv, toți ducații produși după Primul Război Mondial au acest an gravat, indiferent de anul real al producției.

Citește mai multe despre acest subiect: Ducatul austriac – istoria uneia dintre cele mai populare monede de aur din lume

Ca și în cazul monedei din aur Filarmonica din Viena, cererea de ducați austrieci la nivel mondial crește vertiginos – în ultimii doi ani, creșterea a fost de 250%.

De ce să cumpărați aur de investiții și în special monedele din aur Filarmonica din Viena?

Potrivit directorului Monetăriei Austriece, interesul puternic pentru produsele lor din aur de investiții au început să crească pe măsură ce economiile s-au închis. Potrivit lui Starsich, tot ce s-a întâmplat ulterior nu a făcut decât să amplifice acest interes:

Este ca un efect de domino. A început odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, când oamenii au devenit neliniștiți. Apoi, în februarie, Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a sporit din nou vânzările. Creșterea inflației în vară și toamnă a oferit o creștere ușoară suplimentară.

Cu alte cuvinte, aurul continuă să fie văzut ca un refugiu sigur în vremuri de incertitudine geopolitică și un activ care salvează vieți în vremuri de inflație. Metalul galben păstrează în mod tradițional cu succes puterea de cumpărare în perioade de criză. Prin urmare, cererea, care în primul trimestru a atins cea mai mare valoare din ultimii patru ani, este probabil să rămână ridicată pe măsură ce intrăm în următoarea recesiune. După cum am arătat deja în acest articol, mă aștept să fie însoțit de o inflație ridicată în continuare.

Monetăria austriacă nu este singurul producător care a raportat vânzări record în 2022. În prima jumătate a anului, am observat o rată de creștere extrem de ridicată a cererii pentru moneda din aur Vulturul American. Numai în luna mai, au fost cu 400% mai mari decât media pe cinci ani înainte de pandemie.

Citește mai multe despre acest subiect: Vânzările monedei din aur Vulturul American au crescut de peste patru ori

Monetăria din Perth a raportat în 2021 cele mai mari vânzări de aur din ultimii zece ani. Anul în curs va fi probabil și mai bun pentru instituție. Motivul – a înregistrat o creștere continuă a cererii, iar octombrie a fost cea mai bună lună pentru vânzările de aur din istoria sa de 123 de ani.

Preț aur (XAU-RON)
10752 RON/oz
  
- 31 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești