Adaugă alertă de preț

Cererea de aur de investiții, la cea mai mare valoare din ultimii patru ani

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 03.05.2022
Preț aur (XAU-RON)
10728 RON/oz
  
- 66 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Achizițiile de aur pentru investiții continuă să crească la nivel global, conform celor mai recente date de la World Gold Council . După ce cererea de aur pentru investiții în 2021 a atins un maxim al ultimilor opt ani în primul trimestru, achiziția metalului galben a atins cea mai mare valoare de mai bine de doisprezece ani. Comparativ cu primul trimestru din 2021, a crescut cu 34%, până la 1234 de tone (înainte de căutarea „la ghișeu”).

În aceeași perioadă, aurul a devenit salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză în fața inflației ridicate și a incertitudinii geopolitice. Prețul aurului a crescut cu 8% pe fondul scăderii piețelor de valori, obligațiunilor și criptomonedelor. Având în vedere tendințele istorice, odată cu creșterea ratei dobânzii cheie în Statele Unite, există motive să-și continue creșterea .

Infografic 1: Prezentarea activelor de investiții în primul trimestru

Unde crește cererea pentru aur?

Cea mai mare creștere a cererii aurului a trimestrului a fost marcată de consumul de fonduri tranzacționate la bursa aurului. În principal, datorită acestui consum de fonduri, segmentul de investiții în aur, care include și aurul de investiții în sine (adică lingouri de aur și monede de aur) a crescut cu 203% pe o bază anuală și cu 81% față de trimestrul precedent.

Există cumpărători neți a 268 de tone. Rezervele de aur ale producătorilor de bijuterii au crescut, de asemenea, cu 49% anual, la 43,7 tone. Achizițiile industriei de tehnologie au crescut într-o măsură mai mică, cu doar 1% în fiecare dintre categoriile „Electronică” și „Industrie”.

Citește mai multe despre acest subiect: Investiția în aur partea 1: Investiția în aur

Este notabil faptul că în regiunile cu inflație ridicată sunt în creștere și achizițiile de aur de investiții. În America de Nord și de Sud, creșterea agregată este de 1% anual, iar în Europa se remarcă o creștere de 6%. Printre cele mai mari economii ale continentului, interesul în acest tip de investiție rămâne ridicat. În Germania, unde s-a înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 41 de ani, achizițiile au crescut cu 7%, iar în Franța cu 14%. Cu toate acestea, liderul incontestabil în ceea ce privește creșterea cererii este Rusia, unde se înregistrează o creștere de peste 300% a achiziției aurului, până la 6,5 tone.

La polul opus se află Thailanda (-74%) și China (-42%). Există, de asemenea, un declin în Turcia. Există două motive pentru acest declin are loc. În primul trimestru al anului trecut a existat o cerere foarte mare – peste 44 de tone. În același timp, prețul aurului exprimat în lire turcești a marcat cea mai mare creștere la nivel global. A crescut cu 98% în primul trimestru din 2022, comparativ cu primul trimestru din anul 2021.

Infografic 2: Cererea și oferta de aur – după date trimestriale și anuale

În ceea ce privește producția de aur, se înregistrează o creștere atât în minerit (3%), cât și în reciclarea aurului (15%). Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere creșterea prețurilor aurului și creșterea cererii generale a acestuia.

De unde provine această creștere a aurului?

Achizițiile băncilor centrale au scăzut cu aproape 30% față de același trimestru al anului trecut. Cu toate acestea, rămân în continuare cumpărători neți de aur. În ultimii ani, singurul trimestru în care au fost vânzători neți a fost T2 2020.

Citește mai multe despre acest subiect: Modul în care achizițiile băncilor centrale afectează prețul aurului

În ciuda creșterii achizițiilor de aur din anumite regiuni ale lumii, inclusiv Bulgaria, România și Serbia, cererea de monede de aur și lingouri la nivel global scade cu 20%. Motivul este probabil creșterea prețului aurului. Este în medie cu 5% mai mare în primul trimestru al anului 2022 decât era cu un an în urmă. În Europa, creșterea sa este puțin mai mare, la 12%, iar în Japonia – de la 15% anual. Acest lucru se datorează deprecierii monedei locale în aceste regiuni.

 

Preț aur (XAU-RON)
10728 RON/oz
  
- 66 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești