Adaugă alertă de preț

Aur, cripto, acțiuni - care este cel mai puternic activ?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 06.12.2022
Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Balenă de aur peste monede de aur într-un articol despre performanța aurului, acțiunilor, criptomonedei în primele zece luni

De la începutul anului 2022, am asistat la schimbări importante ale celor mai populare active – aur, acțiuni, obligațiuni, criptomonede și bani fiat. La sfârșitul verii, euro și lira sterlină au atins cele mai scăzute valori din istorie față de dolarul american. La nivelurile minime din septembrie, se tranzacționau pentru 0,953 euro și, respectiv, 1.0391 lire sterline pentru un dolar. De atunci, indicele dolarului a scăzut previzibil și a revenit la valoarea din august.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum ne afectează buzunarele deprecierea euro?

Să vedem ce instrumente au avut cele mai bune performanțe în ultimele aproape unsprezece luni. Comparația va fi pe două niveluri – primele zece luni (de la începutul anului până în noiembrie) și de la începutul anului până la momentul scrierii articolului (24. 11) . Până la jumătatea lunii noiembrie, majoritatea instrumentelor au avut o evoluție care merită luată în considerare în imaginea de ansamblu.

De asemenea, vom vorbi și despre câteva previziuni pentru anul viitor.  Se pare că va continua tendința de „vremuri interesante”, care a început cu închiderea economiilor în urmă cu doi ani și jumătate, în special din cauza creșterii ratelor dobânzilor cheie, care vor scădea și mai mult economiile afectate de inflația ridicată. M-aș aștepta să văd o încetinire serioasă a economiilor reale din SUA și Europa de Vest, așa cum am arătat în articolul despre următoarea criză care va lovi Europa.

Aur de investiții

La începutul anului, aurul era cotat la 1.801 USD per uncie troy. De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, valoarea luia urcat, probabil, la un nou maxim de 2.049 de dolari pe uncie troy, atins pe 8 martie. De atunci, prețul aurului raportat la dolari a scăzut. La sfârșitul lunii septembrie, se tranzacționa la 1.622 USD uncia troy, un nivel atins de două ori de atunci. Primele zece luni s-au încheiat la un preț al aurului de 1.645 USD per uncie troy. Scăderea pare gravă: -8,6% în dolari.

În noiembrie, aurul a revenit pe creștere, câștigând peste 100 de dolari – prețul actual e de 1.758 USD per uncie troy, ceea ce face ca, în primele aproape unsprezece luni, scăderea totală a monedei americane să fie de 2,2 %.

Prețul aurului se modifică, de obicei, fără vreo corelație directă cu acțiunile, criptomonede și majoritatea altor instrumente de investiții. Cu toate acestea, este influențat invers proporțional de obligațiunile guvernamentale și de dolar. Au fost doi factori care au afectat negativ performanța aurului. Din ianuarie până în noiembrie, moneda SUA a crescut cu 15%, unul dintre cele mai rapide câștiguri din istorie. Randamentele valutei pe 10 ani au crescut de la 1,6% la 4% la începutul lunii noiembrie, de asemenea, o creștere foarte rapidă.

Citește mai multe despre acest subiect: Puterea de cumpărare în Europa, protejată cu aur de investiții – lată cum

Spuneam mai sus că scăderea prețului aurului „apare” pentru că prețul relevant în Europa nu este în dolar, ci în euro. În moneda unică, performanța metalului este semnificativ diferită. A început 2022 la un preț de 1.600 de euro pe uncie troy, iar noiembrie la un preț de 1.645 de euro, i.e. a înregistrat o creștere de 3,5%. Până pe 24 noiembrie, a ajuns la 1.690 de euro pe uncie troy, în creștere cu 5,6%.

Acțiuni

Indicii bursieri au atins niveluri de vârf la sfârșitul anului 2021. Anul acesta, însă, au suferit o lovitură grea. Până la sfârșitul lunii octombrie și la momentul scrierii articolului, toți indicii importanți sunt pe roșu. Reamintesc că definiția unei piețe bear vorbește despre o scădere de peste 20% față de maximul recent.

Tabel : Prezentarea indicilor principali de pe piața bursieră

Index Ianuarie – octombrie Ianuarie – noiembrie
S&P 500 -19,3% -16,04%
Nasdaq -30,6% -27,7%
Dow Jones -10,5% -6,54%
DAX -17,3% -9,4%
CAC 40 -13,7 -7,9%
FTSE 100 -5,4% -0,5%

Sursa: Tradingview; calculele proprii

Există două motive fundamentale pentru această performanță – combinația dintre o reducere a tipăririi monetare (adică inflația valutară) de către principalele bănci centrale și o creștere a ratelor dobânzilor cheie. Cu cât finanțarea este mai dificilă, cu atât sunt mai puțini bani pentru speculații. Prin urmare, pentru a atinge un nou maxim, rata dobânzii primare în fiecare ciclu următor este coborâtă la o valoare mai mică decât era în cel precedent. Am detaliat relația dintre cele două mai aici: Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă când dobânda crește? Se poate vedea și mai bine în graficele de mai jos.

Infografic 1: Impactul ratei dobânzii primare asupra stocurilor, aurului și crizelor economice

Bursele au trecut pe verde abia în noiembrie. Indicele S&P 500, de exemplu, e în creștere cu 4,4% de la începutul lunii. Motivul: așteptările că Rezerva Federală va îndulci creșterea ratei principale a dobânzii. Până acum, banca centrală a modificat-o la fiecare dintre întâlnirile sale din 2022. Ultimele trei creșteri au fost fiecare cu 0,75 puncte procentuale.

Riscuri pentru piețele de valori

Dar optimismul temporar în mod clar nu ia în considerare așteptările privind o scădere a veniturilor companiilor. Vor proveni din scăderea consumului. Motivul: inflația crește prețurile bunurilor pentru cumpărători, iar creșterea ratelor dobânzilor face accesul la credit mai scump.

Citește mai multe despre acest subiect: Lecții privind creșterea datoriei de consum și ce să faci cu banii tăi

Combinația acestor factori afectează negativ deja piața imobiliară atât în SUA, cât și în unele țări din Europa de Vest. De aceea, comercianții cu amănuntul, de exemplu, se pregătesc pentru vânzări relativ slabe de Crăciun. Și cu cât ratele dobânzilor mai mari afectează economia reală, cu atât este probabil să fie mai slabă piața de valori, mai ales dacă intră într-o recesiune.

Infografic 2 : O reprezentare a Dow Jones în timpul crizei din Marii Crize Economice


Cu alte cuvinte, piețele de valori se pot confrunta încă cu noi riscuri. Aici vreau să reamintesc câteva caracteristici ale fenomenului numit raliu al pieței bear:

  • De obicei au stocurile cu cea mai rapidă creștere;
  • Sunt un fenomen de scurtă durată, iar doar în cursul anului curent au existat câteva similare;
  • O creștere a indicilor nu înseamnă că tendința generală descendentă s-a încheiat;
  • Raliurile pieței bear sunt adesea o capcană pentru investitori.

Acestea fiind spuse, tendința bear a pieței de valori va continua probabil și anul viitor – cel puțin până când băncile centrale vor începe să imprime bani și/sau să suprime din nou rata cheie a dobânzii.

Criptomonede

Din noiembrie 2021, când a atins vârful, piața criptomonedelor a scăzut. În ultimul an calendaristic, capitalizarea de piață a tuturor criptomonedelor a scăzut de la puțin peste 3 trilioane de dolari la sub 800 de miliarde de dolari. Prin comparație, capitalizarea de piață a Apple este în prezent de 2,4 trilioane de dolari și a aurului – aproximativ 11,6 trilioane de dolari.

Bitcoin, principala criptomonedă, s-a prăbușit cu 60 % între ianuarie și sfârșitul lunii octombrie și cu 65% între ianuarie și 24 noiembrie. Față de noiembrie 2021, când a atins vârful absolut, scăderea sa este și mai semnificativă: -74,3%. Ether a pierdut 52, 65 și, respectiv, 72% în aceleași perioade.

Citește mai multe despre acest subiect: Prețul aurului a urcat la peste 1.700 de dolari pe uncie troy, Bitcoin s-a prăbușit

Situația pieței a fost înrăutățită semnificativ de falimentul celui de-a doua cea mai mare bursă de criptomonede – FTX . Va trage în jos mai multe instituții care, după toate probabilitățile, nu-și vor putea rambursa clienții pentru că nu au fondurile necesare. Primele companii aflate în această situație sunt BlockFi, care a blocat posibilitatea clienților săi de a-și retrage banii pe 10 noiembrie, și Genesis, care a oprit plățile și acordarea de noi împrumuturi pe 16 noiembrie. La momentul scrierii articolului, Coinlist a încetat să retragă fonduri din depozitele clienților săi.

Infografic 3: Prețul Bitcoin în ultimul an calendaristic

Un risc semnificativ pentru piața criptomonedelor este cumpărarea lor speculativă pe credit (tranzacționare în marjă). Într-o situație în care prețul unui instrument scade, investitorii care l-au cumpărat se pot confrunta cu închiderea forțată a pozițiilor. Acest lucru îi scade și mai mult prețul. Iată cum se întâmplă acest mecanism mai detaliat.

Ce este tranzacționarea în marjă

Unii investitori deosebit de riscanți cumpără și vând active, inclusiv criptomonede, folosind bani împrumutați. Acest împrumut se numește levier (tradus din engleză – „leverage”) și permite deschiderea unei poziții mai mari. De exemplu, dacă cineva are o mie de euro, poate împrumuta încă 9.000 de euro și poate cumpăra sau vinde criptomonede pentru un total de 10.000 de euro. În acest caz, raportul său de levier este de 10:1. Acest raport arată câte fonduri pot fi tranzacționate – dacă ar fi 100:1, ar putea tranzacționa 100.000 de euro.

Dar acești bani împrumutați nu vin gratuit. Pentru a-l primi de la broker sau de la bursă, investitorul trebuie să-și pună cei o mie de euro în depozit. Acesta servește ca un tip de garanție pentru brokerul sau bursa care împrumută fondurile. De asemenea, suma se numără printre cerințele pentru a-și menține poziția deschisă. Acest depozit se numește marjă , așa că atunci când banii împrumutați sunt investiți, vorbim despre tranzacționarea în marjă. Când investiți o mie de euro pentru a tranzacționa 10.000 de euro, cerința de marjă este de 10%. Dacă un depozit de o mie de euro ar putea fi folosit pentru a tranzacționa 100.000 de euro, marja necesară ar fi de 1%. După cum se poate observa, cu cât cota de marjă necesară este mai mică, cu atât mai mulți bani pot fi împrumuți și utilizați pentru a tranzacționa cripto, acțiuni, valută (valută) sau alte piețe.

Cum funcționează tranzacționarea în marjă

Poate părea complicat, dar iată cum funcționează tranzacționarea în marjă, pur și simplu. Mergi la bursă cu o mie de euro și îi depui pentru a tranzacționa în marjă pentru un total de 10.000 de euro. Cu acești 10.000 de euro, cumperi, de exemplu, Bitcoin. De îndată ce îl cumpărați (adică deschideți o poziție lungă), atunci vă așteptați ca prețul acesteia să crească.

Să zicem că într-adevăr crește vertiginos cu 25% și îți închizi poziția. Acum ai 12.500 de euro. Dintre acestea, 9.000 EUR sunt fonduri împrumutate, adică pârghia. Fondurile proprii au crescut acum de la o mie de euro la 2.500 de euro. Deci, atunci când necesarul de marjă este de 10%, ghiciți direcția de mișcare a activului și prețul acestuia crește cu 25%, profitul dvs. este de 150%.

Grozav! Deci, de ce nu facemcu toții tranzacții cu o marjă mare? Pentru că tranzacționarea în marjă crește profiturile, dar și pierderile. De asemenea, efectul de pârghie vine cu dobândă. Toate celelalte lucruri fiind egale, cu cât pozițiile deschise sunt deținute mai mult, cu atât se acumulează mai mult.

Dacă cumpărați un bitcoin pentru 5.000 de euro (500 euro fonduri proprii și 4500 euro levier) și prețul acestuia scade cu 20%, pierderea dvs. nu va fi de 20%, ci de 100%, deoarece, în teorie, ați pierde întregul capital propriu de o mie de euro – pierderile se plătesc doar din banii tăi.

Ce sunt apelul în marjă și lichidarea

Când poziția începe să piardă, nivelul marjei poate fi direcționat către minimul cerut de broker sau de schimb. Când se întâmplă acest lucru, instituția vă va contacta. Acest apel se numește apel în marjă. Într-un apel în marjă, investitorul trebuie să facă una dintre următoarele:

  • Pentru a-și reduce poziția;
  • Adăugați mai multă echitate pentru a o susține;
  • Pentru a reduce suma fondurilor împrumutate.

Dacă nu ia măsuri și nu are suficiente fonduri pentru a-și menține poziția pierdută, se lichidează. În cazul schimburilor cripto, acest lucru este de obicei realizat automat de sistemul însuși – așa-numitul lichidare obligatorie. De obicei, se plătește suplimentar pentru el. În acest caz, brokerul închide pozițiile pierdute. Închiderea unei poziții lungi este echivalentă cu vânzarea activului, în exemplul nostru ipotetic Bitcoin.

Ce legătură există cu criptomonedele?

Când piața merge împotriva pozițiilor multor comercianți în marjă, aceștia fie vor trebui să-și mărească fondurile, fie pozițiile lor vor fi lichidate. Când prețul scade, pozițiile în pierdere sunt cei care cumpără activul (pozițiile lungi). Închiderea lor pune și mai multă presiune asupra prețului unui activ, în acest caz criptomonede, deoarece se vinde automat.

JP Morgan a avertizat cu doar câteva zile în urmă că acest lucru s-ar putea întâmpla cu Bitcoin. Potrivit băncii, cascada lichidărilor ar putea scădea prețul criptomonedei la aproximativ 13.000 USD. La începutul anului, aceeași soartă a avut un alt cripto-activ – tokenul TIME. În mai puțin de o lună, s-a prăbușit de la 467 USD la 144 USD, o scădere de aproape 70%. După cum am subliniat deja, nu numai criptomonedele se confruntă cu o astfel de soartă. A fost o lichidare în masă care a făcut ca acțiunile Valeant Pharmaceuticals să se prăbușească cu 70% în mai puțin de cinci luni în 2016.

Concluzie

După explicația tranzacționării în marjă și de ce este periculos pentru orice instrument, avem următoarele concluzii. Anul acesta acum nu a fost bun pentru mai multe active speculative, bazându-se mai mult pe accesul la finanțare ieftină. Se poate aștepta ca vremurile pentru aceste active să rămână provocatoare atâta timp cât ratele dobânzilor sunt ridicate. În cazul criptomonedelor, scăderile bruște amenință să conducă la o spirală descendentă periculoasă în care prețul scade și mai mult din cauza lichidării pozițiilor pierdute în tranzacționarea în marjă.

Răspunzând la întrebarea din titlu, asta nu înseamnă sfârșitul Bitcoin. Cu toate acestea, înseamnă că există încă riscuri pentru cea mai mare criptomonedă prin capitalizarea pieței.

Citește mai multe despre acest subiect: De ce ar trebui să investim?

În ciuda dificultăților, cel mai performant activ în euro este aurul, dar chiar și în dolari, prețul său a scăzut mult mai puțin decât multe alternative. În mod tradițional, metalul a funcționat bine în timpul crizelor. Dacă economiile intră (în cazul SUA – din nou, după 2022) într-o recesiune anul viitor, ar putea să-și împingă valoarea și mai mult.

Preț aur (XAU-RON)
10756 RON/oz
  
- 26 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești